Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Niyazi Berk yaptığı açıklamada, seçim sonuçları sonrasında ortaya çıkan Meclis aritmetiğinin ve TBMM'de temsil edilen 4 partinin koalisyona yönelik belirsizliğinin piyasalarda endişe yarattığını söyledi.
Tüketicinin, hükümet kurulamaması endişesiyle birlikte uzun süredir devam eden ekonomik çalkantının daha ileri boyutlara gelmesi korkusunu yaşadığını iddia eden Berk, "Genel seçimler sonrasında bir ekonomik durgunluğun yaşandığı görülmektedir. Kaldı ki uzun süredir tüketicilerin ülkenin ekonomik durumunun seçimlerin ertesinde kötüleşeceğine yönelik genel bir izlenimi olduğu da bilinmektedir. Yatırımların eski hızında olmaması, döviz fiyatındaki çalkantılar ve son dönemde iflas erteleme taleplerinin artması, işsizlik oranın yükseleceği beklentisiyle tüketicilerin ekonominin düzeleceğine dair umudunun her geçen gün azaldığı görülmektedir" diye konuştu.
SINIR ÖTESİ OPERASYON SÖYLENTİSİ...
Berk, döviz kurundaki dalgalanma ve enflasyon oranlarındaki artışa ilave olarak, Güneydoğu’da ve Suriye sınırındaki terör olaylarının tüketicinin piyasalara güvenini azaltan başlıca nedenlerden olduğunu ifade ederek, özellikle sınır ötesi askeri harekat söylentisinin ekonomiyi olumsuz etkilediğini savundu.
Türkiye'nin uzun süredir devam eden istikrarlı ülke görüntüsünün bu faktörlere bağlı olarak giderek sarsıldığını öne süren Berk, "Tüketici güven endeksindeki düşüşün temel nedenleri arasında seçim sonuçları neticesinde ortaya çıkan siyasi belirsizlik yanında, artış gösteren terör olaylarıyla ekonominin istikrarsız görüntü çizmesi bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Doların Türk lirası paritesindeki lira aleyhine değişimin, iç piyasada tüketimi kadar üretimi de ithalata bağımlı ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Berk, ekonominin zirvesinde yılın başında yaşanan gerginliğin etkinin piyasalarda halen sürdüğünü savundu. Berk, "Bundan böyle artık ekonomi yönetiminin gerginliklerden uzak tutulması dersi çıkarılmalıdır” ifadesini kullandı.