Güncelleme Tarihi:
Ankara'da hükümet arayışları konusundaki olumlu gelişmeler piyasalara da yansıdı. Siyasi ibre, Yalım Erez'in hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı'na iade etmesi sonrasında yeniden DSP Lideri Bülent Ecevit'e dönerken, borsa yükseldi, faizler düştü.
Piyasalarda yeni yıl ve siyasi istikrar heyecanı sürüyor. Ankara'da siyasilerin oynadığı hükümet satrancında, ibrenin DSP Lideri Bülent Ecevit'e dönmesi, piyasalarda hükümetin kurulması için atılan daha inandırıcı bir adım olarak değerlendiriliyor.
Böylece piyasalarda hafta başında Yalım Erez'le başlayan iyimserlik, dün Erez'in görevi iade etmesine karşın Ecevit faktörüyle devam etti. Borsa çıkışını dün de sürdürürken, faiz oranları biraz daha geriledi.
Borsa günü 62 puanlık artışla, 2 bin 885 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 2.2 oranında prim yaptı.
Borsada endeksle birlikte işlem hacmi de yüksek seyrini korudu. Borsada ilk seansta, 42.3 trilyon ikinci seansta da 52.7 trilyon lira olmak üzere toplam 95 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti. Önceki günkü 97 trilyon liralık hacimden birazcık düşük gerçekleşen hacimdeki artış, borsaya taze para girişinin bir göstergesi.
YILMAZ'IN SÖZLERİ
Borsada işlem hacimdeki artış, kredili işlemlerin yanısıra yabancı işlemlerine de bağlanıyor. Uzmanlar, borsada son iki günde, yabancıların belirli hisselerde alım geçtiklerine dikkat çekiyorlar. Geçen yılın ikinci yaarısından itibaren İMKB'den çıkmaya başlayan yabancıların tekrar borsaya dönüşleri, ülkede siyasetin netleşmeye başlamasına bağlanıyor.
Başbakan Mesut Yılmaz'ın da, dün yabancıların tekrar Türkiye'ye dönmeye başladığı yolundaki sözleri ilginçti. Yılmaz, dünkü ekonomiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, düşmeye başlayan bono oranları, disiplinli bütçe uygulaması ve şeffaflığın sürdürülmesi sonucu yabancı yatırımcıların tekrar Türkiye'ye dönmeye başladığına dikkat çekti.
Yılmaz, toplantıda, yabancıların Türkiye'ye dönüşü ile birlikte yüzde 55'lerden yüzde 39'a kadar düşen İMKB'deki yabancı yatırımcı payının da yeniden yüzde 50'ye yükseldiğini vurguladı.
Ecevit Başbakanlığı'nda kurulacak bir azınlık hükümetinin ardından siyasi belirsizliğin biraz daha azalacağını belirten uzmanlar, siyasi istikrarın ardından IMF ile mali yardımı içeren bir anlaşmanın gündeme geleceğine hatırlatıyorlar. IMF ile varılabilecek maddi yardım öngören bir anlaşma, piyasalara büyük bir destek sağlayacaktır.
FAİZLER İNİŞTE
Siyasetteki iyimserlik nedeniyle faizlerdeki düşüş azalarak da olsa dün de sürdü. Bono oranları, önceki günlerdeki kadar olmasa da, dün 1-2 puan kadar düşerek, yüzde 121 seviyesine geriledi. Gecelik faiz ve repo oranları da yüzde 80'lerin altında kaldı.
Bankaların yoğun satışlarıyla gerileyen dövize ise destek yine Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası, dün de döviz interbankına girerek, dolar satın aldı. Merkez müdahalesiyle dolar 317 bin liranın üzerine çıktı.
Avrupa borsaları da coştu
Avrupa borsalarında da iyimserlik rüzgarları esmeye başladı. Bazı uluslararası şirketlerden gelen birleşme olacağına dair haberler, yılbaşından kaynaklanan talep artışı ve New York ile Asya borsalarından gelen yükseliş haberleri, Avrupa borsalarının rekor çıkışlar yapmasını sağladı. Kıtanın en büyük borsası olan Londra Borsası, temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken aynı zamanda 6,000 puan psikolojik sınırını aştı. Paris Borsası ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Milan ve Madrid borsaları ise epifani bayramı dolayısıyla tatildeydi. En hareketli günlerinden birini yaşayan Frankfurt Borsası'nda otomotiv şirketlerinden gelen haberler endeksin yükselmesinde etkili oldu. BMW'nin Ford ile DaimlerChrysler'in ise Nissan ile birleşmeye hazırlandığı şeklindeki haberler bu şirketlerin hisselerinin büyük çapta rağbet görmesini sağladı.