Güncelleme Tarihi:
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinliklerin arasında üretilen siyah incirin ülkeye önemli döviz girdisi sağladığını söyledi.
Bursa'da üretilen siyah incirin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 1990 yılında “Bursa Siyahı” olarak tescil edildiğini anımsatan Çalı, bu meyvenin Mudanya'dan başlayan ve Gölyazı civarını da içine alan bölgedeki 30 köyde yetiştirildiğini anlattı.
Siyah incirin organik seviyede yetiştirilen nadir bir ürün olduğunu dile getiren Çalı, “Kimyasal ilacın ruhsatlandırılmadığı, kullanılmadığı bir ürün. Bu açıdan çok şanslı bir meyve. İhracatta da 'Bursa Siyahı' olarak bilinen ürün 30 köyün çiftçisine önemli gelir sağlıyor” dedi.
Çalı, siyah incirin yıllardır zeytin ağaçları arasında ikinci ürün olarak gelir getirdiğini ancak son dönemlerde incir bahçeleri kurulmaya başlandığını belirterek, şöyle konuştu:
“Siyah incir üretiminde ve ihracatında dünyada ilk sıradayız. Açıkçası, sadece Türk halkı değil ihraç ettiğimiz ülkeler de bu meyvenin tadına doyamıyor. Ünü yayıldıkça ihracatı da artıyor. Geçen yıl siyah incir ihracatı yüzde 44 artışla 13 bin tona ulaştı. Değer olarak ise yüzde 13 oranında yükselerek 26 milyon dolara çıktı. Sadece bir üründen bu kadar ihracat rakamı, çok önemli. Bu rakamlar Türkiye geneli rakamı ancak siyah incirin üretiminin yüzde 90'ından fazlası Bursa'da yapılıyor.”
7 ÜLKE İLK KEZ TADINA VARDI
Çalı, Marmara tarımının “Parlayan yıldızı” olarak nitelendirilen siyah incirin Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda gibi 29 ülkeye ihraç edildiğini belirterek, “İtalya, Letonya, Kazakistan, Türkmenistan, Slovenya, Suudi Arabistan ve Katar'a ilk kez siyah incir ihracatı yapıldı. Bu ülkelerde ürünümüz büyük ilgi gördü” dedi.
Ülkeye önemli oranda ihracat geliri sağlayan bu meyvenin korunması gerektiğini dile getiren Çalı, şunları kaydetti:
“Çiftçilerin, tüccarların ve ihracatçıların bir arada bu ürüne sahip çıkması gerekiyor. Özellikle ihracatta sorun yaşamamak için dikkatli hareket etmeliyiz. Bu konuda Bursa Siyahı İncirini Koruma Paneli düzenledik. Amacımız, üreticileri bilgilendirmek, alınacak önlemleri tespit etmek. Dünyada üretim ve ihracatında bir numara olduğumuz siyah inciri korumak zorundayız.”