Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2004 01:56
Türkiye Platformu’nu oluşturan 269 sivil toplum kuruluşu, Brüksel’de ortak bir deklarasyon yayınlayarak AB liderlerinin 17 Aralık’ta Türkiye’yle müzakerelere başlama kararı almalarını istedi.
TÜRKİYE’ye AB Zirvesi’nde destek amacıyla oluşturulan Türkiye Platformu üyesi sivil toplum kuruluşları, Brüksel’de bir deklarasyon yayınlayarak AB’yi Türkiye’ye verdiği sözünü tutmaya çağırdı.
Tükiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) öncülüğü ile Ankara ve İstanbul’dan toplam üç uçakla Brüksel’e gelen 269 sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcileri, Brüksel’deki Konrad Otel’de düzenlenen Türkiye Platformu toplantısında bir araya geldi. Türkiye Platformu toplantısında okunan ortak deklarasyonda "Türkiye sözünü tuttu. Şimdi sıra AB’de" denildi.
Türkiye’nin AB üyeliğinin sadece Türkiye ve AB açısından değil, tüm bölgede ve dünyada barış, refah ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak bir "gelecek projesi" olduğu belirtilen deklarasyonda "Artık bu büyük projenin hayata geçirilmesi yönünde tarihi bir kavşaktayz" ifadesi kullanıldı. Türkiye’nin gerekli reformları gerçekleştirerek sözünü tuttuğuna dikkat çekilen deklarasyonda şöyle denildi:
"Şimdi, sözünü tutma sırası AB’de. AB üyesi ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanları’ndan 17 Aralık’ta Ankara Anlaşması’ndan, Helsinki zirvesinde ve takip eden süreçte verdikleri sözlerin ve üstlendikleri yükümlülüklerin arkasında durmalarını, Türkiye’yi diğer adaylarla eşit koşullarda değerlendirerek üyelik müzakerelerine gecikmeden başlama kararını almalarını bekliyoruz."
Müzakere sürecinin AB’nin de Türkiye’nin üyeliğine hazırlanması için yeterli zaman ve fırsat yaratacağına olan inancın ifade edildiği deklarasyonda "İşte bu nedenlerle özel sektör, çiftçi, esnaf, serbest meslek kuruluşlarından işçi ve memur sendikalarına, gençlik, kadın, tüketici, çevre, kültür, engelli örgütlerinden spor ve sanat kurumlarına, akademisyenlerden medya kuruluşlarına kadar geniş bir alanı kapsayan 269 Sivil STÖ’nün oluşturduğu Türkiye Platformu olarak AB liderlerine 17 Aralık’ta Türkiye ile müzakerelere başlama kararını almaları çağrısı yapıyoruz" denildi. Türkiye Platformu toplantısına katılmak üzere Brüksel’e gelen STÖ’ler arasında Bakanlar Birliği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye Çevre Vakfı, Memur Sendikaları Konfederasyonu, Tüketiciler Derneği, Giyim Sanayicileri Derneği, Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği gibi kuruluşlar bulunuyor.
Şener: Türkiye, AB pastasını büyütecek
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ‘Türkiye, AB üyeliğiyle pastadan pay alan değil, pastanın büyümesi ve zenginleşmesine neden olan ülke olacak’ dedi. TÜSİAD ve OECD'nin sanayi ve ticari danışma komitesi ‘BIAC’ ve uluslararası geleceğe yönelik araştırmalar ve bilgi merkezinin girişimiyle (CEPII), Paris'te 'ekonomik entegrasyon: AB ekonomisi perspektifinden Türkiye' başlıklı bir konferans düzenlendi.
Şener, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyeliğinin, Türkiye'ye olduğu kadar AB'ye de büyük yararlar getireceğini söyledi. AB'nin Türkiye ile müzakereleri başlatmasının, Türkiye'de reformları hızlandıracağını ve büyüme performansına olumlu etkide bulunacağını ifade eden Şener, ‘AB ile etkileşim içerisinde, bütün Avrupa'nın istikrar ve refahına da katkıda bulunacak’ dedi.
Konferansta konuşan BIAC Genel Sekreteri Thomas Vant da, Türkiye'nin üyeliğinin, ‘iki tarafa da büyük fırsatlar yaratacağını’ söyledi.