Güncelleme Tarihi:
TÜRK gıda şirketleri rekabette inovatif (yenilikçi) ürünlerin önemini kavradı. Ülkemizin en büyük peynir üreticilerinden Kaanlar Gıda Sanayi ve Ticaret
UNKAPANI ŞİRKETİ
“Vakfıkebirliyiz. Amcam Osman Kaan Bey 1970’lerin başında İstanbul’a gelmiş ve satış elemanı olarak başlamış. Sonra eniştemizle ortak olup eski Eminönü yağ iskelesinde (Unkapanı) barakalarda yer tutmuşlar ve toptancılığa başlamışlar. Müşteri çoğaldıkça kardeşlerini de İstanbul’a çağırmış. 1978’de ilk ortaktan ayrılıp kendi kardeşleriyle işlerini büyütmeye başlamış. Toptan bakkaliye ürünleri, bakliyat ve peynir satıyorlarmış.
ZEYTİNDE DE İDDİALI
Osman Bey Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinden de peynir alıp satıyormuş. Sonra ‘Kendi peynirimizi yapalım’ fikri oluşmuş. 1984’te üretime başladık. Edirne peyniri ve Malkara Kaşarı çok meşhurdu o dönemlerde. 1986’da da üniversite ile işbirliği yaparak kendi ‘yerli kültürlü’ peynirimizi üretmeye başladık. 1995’te kardeşlerden Hasan Bey zeytinciliğe girmek istedi. Gemlik’te küçük bir tesisi yine aile ortaklığı içinde aldık ve zeytinci de olduk. Ben ise ikinci kuşaktan aile ferdi olarak işe erken yaşlarda katıldım. 1995’te discount (indirim) marketçilik başlamıştı. Piyasadaki peynirlerde ambalaj ve barkod yoktu. Biz bu konuyu çözdük ve indirim marketler sayesinde çok hızlı bir ticari çıkış yakaladık.”
30 BİN TON PEYNİR 20 BİN TON ZEYTİN
MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkan Yardımcısı da olan Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Kaan, “Aile ve firma olarak MÜSİAD’ın kurucuları arasında sayılırız. Ben 2005’te üye oldum ama Mustafa Kaan 54 No’lu MÜSİAD üyesidir.
MÜSİAD’da inovasyon’u tüm sektörlere yaymak için çalışıyoruz. Günümüzde ve gelecekte rekabette başarı için inovasyon her şirketin gündeminde olmalı. Biz de firma olarak Ar-Ge ve inovasyonla sürekli büyümeyi yakaladık. Şu anda yılda yaklaşık 30 bin ton peynir, 20 bin ton zeytin üreten bir sanayi grubuyuz. Ciromuz 600 milyon liraya, çalışan sayımız ise 750 kişiye ulaştı. Yaklaşık 10 bin çiftçimizin sütünü alıyoruz ki bu da önemli bir ‘dolaylı’ istihdamdır” diyor.
sozdemir@hurriyet.com.tr