Sivaslılar bastırdı Demir Çelik'i kaptı

Güncelleme Tarihi:

Sivaslılar bastırdı Demir Çeliki kaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Sivas Demir Çelik İşletmeleri A.Ş'nin (SİDEMİR) 10 milyon dolar karşılığında Ekinciler Ortak Girişim Grubu'na satılması kararından vazgeçerek Ekinciler'in önerdiği koşullarda Sivas Ortak Girişim Grubu'na satılmasına karar verdi.

ÖYK'nın işletmeyi Ekinciler Ortak Girişim Grubu'na vermekten vazgeçtiği konusunda şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Ekinciler yetkilileri ise hâla ÖYK kendilerine yapılan satışla ilgili kararın Resm; Gazete'de yayımlanmasını beklediklerini belirttiler. 11 Martta yapılan ÖYK toplantısından sonra Devlet Bakanı Işın Çelebi düzenlediği basın toplantısında ÖYK'nın oy birliğiyle SİDEMİR'in Ekinciler Ortak Girişim Grubu'na satılmasına karar verdiğini açıklamıştı. Ancak bu karanın açıklanmasından hemen sonra ihaleye katılan Sivas Ortak Girişim Grubu SİDEMİR'i aynı koşullarda satın alacağını belirterek başta Başbakan Mesut Yılmaz olmak üzere diğer bakanlar nezdinde girişimde bulunmaya başlamıştı. Bu girişimler sonuç verdi ve şirketin Ekinciler'e satılmasına ilişkin karardan vazgeçildi.

Sivas Ortak Girişim Komitesi üyesi Cemal Yaman ise Reuter'in sorusunu yanıtlarken karar Resmi Gazete yayınlandıktan sonda açıklama yapacaklarını belirterek, ‘‘İşletme bize verildi’’ dedi. Ekinciler Ortak Girişim Grubu'nun şartlarını aynen kabul ettiklerini belirten Yaman şunları söyledi:

‘‘Bu iş Sivasın hakkı olan bir işti. Sivas'ta kurulmuş Sivas'ın milli sanayiisi... Bu fabrikanın Sivas'ta kalması gerekirdi. Hükümet doğru karar vermiştir. Sivas Ortak Girişim Grubu'nun içinde onbinler var. Dernekler, vakıflar, Ticaret ve Sanayi Odası, esnaf ve işadamları ortak.’’

ÖYK Sivas Girişim Grubu'na satış sözleşmesini imzalaması için 30 gün süre tanıdı.

Ekinciler Ortak Girişim Grubu'ndan bir yetkili ise bir soru üzerine, tekliflerini geri çekmelerinin söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi:

‘‘SİDEMİR'in özelleştirilmesi kararı 11.3.98 tarihli ÖYK'da görüşüldü. Toplantı sonunda kurul üyesi ve sözcüsü Devlet Bakanı Sayın Işın Çelebi SİDEMİR'in Ekinciler Ortak Girişim Grubu'na verildiğini basına ve televizyonlara açıkladı. Bu gelişme sonrasında ÖYK karanının Resm; Gazete de yayımlanmasını bekliyoruz. Teklifimizi geri çekmemiz söz konusu değildir. '






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!