Güncelleme Tarihi:
Gülle, yaptığı açıklamada, ceza mahkemesinin kararıyla Tasarruf Mevduat Sigorta Fonunun (TMSF) kontrolüne geçen fabrikaya kayyum atandığını, oluşturulan yönetim kurulunun da kendisini genel müdür olarak atadığını söyledi.
Fabrikanın; bir anonim şirket olduğunu, tüzel kişiliğinin devamı gerektiğini, devletin, TMSF'nin kontrolünde olduğunu anlatan Gülle, 530 çalışanıyla günde 24 saat, 3 vardiya sistemiyle çalışıldığını belirterek, günlük bin 100 ton civarında çelik üretimi yaptıklarını ifade etti.
Yıllık 350 bin ton kapasiteye ulaşacak durumda olduklarına işaret eden Gülle, “Yapılacak küçük iyileştirmelerle birinci etapta 400 bin ton, ikinci etapta da 450 bin tonlara kadar rahatlıkla çıkabilecek bir altyapımız var. Aylık bazda bakacak olursak 35-40 bin tonlara çıkma potansiyelimiz bulunuyor” diye konuştu.
Yaklaşık 20 yıllık geçmişi bulunan fabrikanın bugüne kadar gün yüzü görmediğini, sıkıntılarla mücadele eden bir kuruluş olduğunu anlatan Gülle, şunları kaydetti:
“Devlette olduğu zamanlar, devletin sırtında ilave bir yük olmuş. Uzun bir süre durmuş, sonra özelleştirilmiş, özelleştirildiği noktadan sonra da sağlıklı bir çalışma ve karlılık rejimi işleyememiş. Burası için 20 sene önce seçilen teknoloji, çok iyi seçilmiş bir teknoloji. Ama fabrika 20 yılda ciddi bir bakım görmemiş, tek bir çivi çakılmamıştır. Tabi bugünün şartlarında üzerine bir şeyler koymak lazım, modernize etmek lazım.”
PİYASAYA VE KAMUYA OLAN BORÇLAR ÖDENİYOR
Sivas Demir Çelik Fabrikasının TMSF'ye geçtiğinden beri ayakta durduğunu, güçlenerek çalışma hayatına devam ettiğini vurgulayan Gülle, fabrikanın yeniden üretime geçerek kar etmeye, piyasaya olan borçlarını da ödemeye başladığını bildirdi.
Fabrikanın kamuya ve eski çalışanlarına da tazminat borcu bulunduğunu altını çizen Gülle, şöyle devam etti:
“Fabrika, bugünkü gibi çalışmalarına devam ederse önümüzdeki bahar ayına kadar piyasaya olan borçlarını tamamen bitirmiş olacaktır. Bizlerin tek amacı, fabrikanın devamlılığını sağlamaktır. Dimdik üretim yapıyoruz, satıyoruz, kar ediyoruz. Maaşlarımızı vaktinde ödüyoruz. Şimdiye kadar hiçbir zaman maaş vaktinde ödenmemiştir. Kamuya, piyasaya, emekli olmuş veya buradan işinin feshi olmuş arkadaşlarımıza, çalışanlarımıza borçlarımız var. Bunları ödüyoruz. Özellikle yakın çevremize olan borçlarımızı kapatmaya çalışıyoruz. Çünkü öncelikle burası Sivas'ın, Türkiye'nin malıdır. Sivas yöresinin fabrikasıdır. Öncelik olarak Sivas'taki borçlarımızı ödüyoruz, kamuya olan borçlarımızı kapatıyoruz.”
Fabrikada eleman sıkıntısı yaşanmadığını, uzmanlık gereken noktalarda eleman alımı yaptıklarını ifade eden Gülle, “Bu tesislerde 10-15 yılını geçirmiş bir makine mühendisi arıyoruz. Bu konuda bir eleman bulamadık. Sivas ve çevresine öncelik veriyoruz” dedi.