Güncelleme Tarihi:
İKİNCİ EL araç satışında Noterlerin elektronik hizmete geçişi, araç satışlarını yüzde 335 oranında artırdı. 1771 noterliğin üye olduğu Türkiye Noterler Birliği (TNB) öncülüğünde başlatılan ‘Değişim Projesi’ kapsamında kurumsal kimliğini yenilemeye başlayan Noterler, ikinci el araç satışındaki trafiğin de artmasını sağladı. Eski sistemde ikinci el araç satış işlemi yapmanın vatandaş için çok zor bir süreç olduğunu hatırlatan TNB Başkanı Yunus Tutar, “Tüm belgeleri ayrı ayrı toplamak gerekiyordu. Şimdi ise alıcı ve satıcı notere geliyor. Noter tüm ilgili birimlere elektronik ortamda bağlı olduğu için işlemi 10 dakika içinde yapıyor” dedi.
4.7 MİLYON ARAÇ
Sistemin elektronik ortama taşınmasıyla ikinci el araç satışlarında büyük artış oldu kaydeden Yunus Tutar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eski sistemde yılda ancak 1.4 milyon araç satış ve tescili yapılabilirken bugün bu rakam 4.7 milyonun üzerine çıktı. İkinci el araçların satış, devir ve teslim işlemlerinin elektronik ortamda yapılması projesi, aynı zamanda kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına büyük katkı sağladı.”
MASRAF 100 LİRAYA İNDİ
Noterliklerde yapılan tüm işlemler üzerindeki vergilerin azaltılması gerektiğini kaydeden Tutar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Örneğin ikinci el araç satışı üzerindeki vergi yükünün azaltılmasıyla masraflarda büyük bir düşüş oldu. Eski sistemde 50 bin liralık bir aracın satışında noterlik masrafı 770 TL, otobüs gibi 500 bin liralık bir araç satışında ise 6 bin 500 TL’ydi. Bugün ise bu rakam araç bedeli fark etmeksizin 100 TL. Araç satışında olduğu gibi diğer işlemler üzerindeki vergi yükünün de azaltılmasını istiyoruz. Böylelikle noterliklerde yapılan işlemlerin maliyetleri büyük oranda düşecektir.”
Gayrimenkul alım-satım işlemlerine talibiz
AVRUPA, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında olan gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin (ipotek tesisi, sükna, irtifak vb) hukuki işlere talip olduklarını vurgulayan Yunus Tutar, “Gayrimenkul akitli işlemlerinin noterlerde yapılması hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından son derece önemli. Böylece noter hem hukuki güvenlik ve sözleşme dengesini sağlayacak hem de tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyecek. Sınırlı sayıdaki tapu dairesi yerine 1771 noktadaki noterlikler aracılığı ile gayrimenkullerin satılması ve satış işlemi için gayrimenkulün bulunduğu yere gitme zorunluluğunun ortadan kalkacak olması vatandaşımız için büyük bir hizmet olacaktır” diye konuştu.