Şişli'den sonra ikinci şok Yenimahalle'ye

Güncelleme Tarihi:

Şişliden sonra ikinci şok Yenimahalleye
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2012 11:27

Büyükşehir Kanun Tasarısı, İstanbul Şişli’den sonra dün akşam da Ankara'nın en büyük üçüncü ilçesi olan Yenimahalle'yi vurdu. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Yenimahalle Belediyesi’ne bağlı bazı mahallelerin Etimesgut ve Çankaya Belediyeleri’ne bağlanmasına ilişkin önerge verdi.Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise bunun Yenimahalle'yi almak için yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu'nda Büyükşehir Belediyesi  Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşüldü. Gece yarısına kadar devam eden görüşmeler iktidar partisi ile muhalefet partileri arasında sert tartışmalara sahne oldu.

Temel Kanun olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarıyla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa,  Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir olacak.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep,  İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin  sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea46e9f018fbb8f8758949

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde  belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek. Köyler mahalle olacak. Belediyeler  ise belde ismiyle, tek mahalle olarak, bağlı bulundukları ilçenin belediyesine  katılacak.

Bu illerin, bucak teşkilatları kaldırılacak. İl özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve  Kocaeli'ndeki köylerin tüzel kişiliği sona erecek.

ŞİŞLİ KURTARAMADI

İstanbul Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri’nin Sarıyer'e  bağlanmasına ilişkin hüküm de dün kabul edilen bölüm içinde yer aldı.

 
YASALAŞIRSA CHP 44 BİN OY KAYBEDECEK

Yenimahalle İlçesi'nin sınırlarının değişmesi, oy dağılımında da ilginç bir tabloyu ortaya koydu. Yenimahalle Belediyesi'nden ayrılacak yerleşim yerlerinin oy dağılımına bakıldığında CHP'nin 44 bin 753 oy kaybedeceği görüldü. Yenimahalle Belediyesi, geceyarısı sınır değişikliğinin ardından 2011 yılı genel seçim sonuçlarını analiz etti. Buna göre ayrılacak mahallelerden CHP'nin 44 bin 753 oy; AK Partinin 20 bin 287 oy; MHP'nin ise 9 bin 424 oy aldığı görüldü.

2720 OY İLE AK PARTİ ÖNE GEÇİYOR Ancak Yenimahalle'nin geneline bakıldığında ise CHP 151 bin 162 oy alırken; en yakın rakibi Ak Parti'nin 129 bin 416; MHP'nin ise 77 bin 244 oy aldı.

Böylece mahallelerdeki oylar düşüldüğünde; CHP'nin oyu 106.409; Ak Parti'nin oyu 109.129 MHP'nin oyu ise 67820 oluyor. Böylece AK Parti 2 bin 720 oy ile Yenimahalle'de CHP'nin önüne geçiyor.

Haberin Devamı

Yine İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş ve Bahşayış Mahalleleri ile  Büyükçekmece İlçesine bağlı Muratbey Mahallesi, Çatalca Belediyesine katılacak.

YENİMAHALLE ÖNERGESİ BAKANDAN GELDİ

Tasarı üzerindeki görüşmelerde, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin  imzasıyla Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki bazı mahallelerinin Çankaya ve  Etimesgut ilçelerine bağlanmasına ilişkin önerge verildi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, önergenin bir gece yarısı operasyonu  olduğunu savunarak, “Yenimahalle ilçesi paramparça edilmektedir. Hangi hakla  bölüyorsunuz? Saygısız bu tutumu kınıyorum. Yazıklar olsun size. Yenimahalleliler  sizi biber gazı ile kovalayacaklar. Siz kimsiniz? Kime sordunuz bunu? Haddinizi  biliniz. Bu önergenin sorumluluğunu hepinizin burnundan fitil fitil getireceğiz”  dedi.

Haberin Devamı

Gök'ün konuşmasının ardından AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri  arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık  Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma arada da devam etti.

NEDENİNİ KAPUSUZ AÇIKLADI

Aranın ardından söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz,  Yenimahalle'nin, fiziki olarak birbiri ile irtibatı olmayan iki bölgeden  oluştuğunu, önergeyle bu durumun ortadan kaldırıldığını söyledi. Kapusuz,  Yenimahalle'deki bazı mahallelerin bağlanacağı ilçenin birinin CHP'li  belediyenin bulunduğu Çankaya; diğerinin MHP'li belediyenin bulunduğu Etimesgut  olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İŞTE O MAHALLELER

Konuşmaların ardından Yenimahalle ilçesine ilişkin önerge kabul edildi.  Buna göre, Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı Mahallelerinin çevre  yolu dışında kalan kısımları Şehitali Mahallesi ile birleşecek. Şehitali,  Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye Mahalleleri Etimesgut'a  bağlanacak.

Yenimahalle'nin Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu içinde  kalan kısmı ile Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent  Mahalleleri Çankaya'ya katılacak.

669 bin nüfusuyla Yenimahalle, Keçiören ve Çankaya'dan sonra Ankara'nın en büyük üçüncü ilçesi. Ancak bu bölünmenin ardından sıralama değişmiş olacak.

Haberin Devamı

12 İLE YENİ İLÇE

Büyükşehir Kanun Tasarısı ile 12 ilde yeni ilçeler kurulacak. Buna göre Aydın'da Efeler; Balıkesir'de Karesi ve Altıeylül; Denizli'de  Merkezefendi; Hatay'da Antakya, Defne ve Arsuz; Manisa'da Şehzadeler ve  Yunusemre; Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu ve Önikişubat; Mardin'de Artuklu;  Muğla'da Menteşe ve Seydikemer; Tekirdağ'da Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene;  Trabzon'da Ortahisar; Şanlıurfa'da Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü; Van'da Tuşba  ve İpekyolu ilçeleri kurulacak.

ÜÇ PARTİ TEK KONUDA ANLAŞTI: ÜÇ BELDE İLÇE OLACAK

MHP ve CHP’nin hükümetle anlaştığı tek konu ise Hatay ve Zonguldak’taki bazı beldelerin ilçe yapılması oldu. Buna göre verilen ortak önergeyle Hatay'ın Payas; Zonguldak'ın Kilimli ve Kozlu beldeleri ilçe olacak.

Denizli'nin Akköy ilçesinin ismi ‘Pamukkale’ olarak değişecek.

1500 BELDE BELEDİYESİ KÖY OLACAK 23 YENİ İLÇE KURULACAK

Hükümet adına konuşan İçişleri Bakanı İdres Naim Şahin, tasarıyla nüfusu 750 binin üzerinde  olan illerin belediyelerinin, sınırları il mülki sınırları olmak üzere, büyükşehir belediyesine dönüştürüleceğini söyledi. 14 büyükşehir belediyesinin sınırlarının  il mülki sınırı haline getirileceğini belirten Şahin, büyükşehirlerdeki 29 il  özel idaresinin, bin 582 belde belediyesinin ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin  sona ereceğini kaydetti.

Büyükşehire dönüştürülecek illerde 23 yeni ilçe kurulacağını bildiren  Şahin, “Büyükşehir sınırlarındaki beldeler, mahalleleri ile beraber, köyler ise  mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmaktadırlar. 52 ilde tüzel kişiliği sona  erdirilen belde belediyeleri ise köye dönüştürülmektedir” dedi.

Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Belediye Gelirleri Kanunu'nca alınması  gereken vergi, harç ve katılım paylarının 5 yıl süreyle alınmayacağını belirten  Şahin, şöyle devam etti:

“Yine bu köylerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret 5 yıl  süreyle en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenecektir. Köy  iken mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinin altyapı hizmetleri için belediye ve  bağlı idarelere yatırım bütçelerinin yüzde 10'ununu 10 yıl süreyle ayırma  zorunluluğu getirilmektedir. Tüzel kişiliği kaldırılarak köye dönüşen  belediyelerden, bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar nüfusunu 2 binin üzerine  çıkaranların tüzel kişiliği devam edecektir.”

İLK SEÇİMDE YÜRÜRLÜKTE

Kanun genel itibariyle ilk mahalli seçimlerde yürürlüğe gireceğini belirten Bakan Şahin, mevcut köy ve belde belediyeleri ile il ve ilçe belediye statülerinin ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edeceğini vurguladı.

RİSKLİ BİNALARI BÜYÜKŞEHİR YIKACAK

Şahin, tasarı ile afet riski taşıyan veya can ya da mal güvenliği açısından tehlike  oluşturan binaları tahliye etme ve yıkma görevinin büyükşehir ilçe belediyelerine  verildiğine dikkat çekti.

KOMŞUNLA BİRLEŞ, KAPANMAKTAN KURTUL

Birinci bölüm üzerinde soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim  Şahin, ‘kanunun yayım tarihi itibariyle komşu köy ya da belde ile birleşmek  suretiyle nüfusu 2 bini bulan belediyelerin kapatılmasının söz konusu  olmayacağını ifade etti.

Şahin, büyükşehir belediyesinin nüfus ölçüsünün 750 bin olduğunu, bu  nüfusun oluşmadığı yerlerde büyükşehir belediyesi yapılanmasına gidilmeyeceğini vurguladı.

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!