Şişecam 100 milyon dolara ‘Tuna boyu’na açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Şişecam 100 milyon dolara ‘Tuna boyu’na açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2003 02:15

Şişecam Grubu'na bağlı Trakya Cam, Bulgaristan Rusçuk'ta, Tuna Nehri'nin kıyısında düz cam fabrikası kuruyor. 100 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek fabrikanın ürünleri, Tuna Nehri'nden gemilerle çok sayıda Avrupa şehrine taşınacak.

Şişecam, Tuna Nehri'nin kıyısına düzcam (float) fabrikası kuruyor. 100 milyon dolara mal olacak fabrikanın ürünleri çok sayıda Avrupa kentine Tuna Nehri kullanılarak ulaştırılacak. Güneydoğu Avrupa ülkelerinden sadece Macaristan'da benzer bir fabrikanın bulunduğunu dikkate alan Şişecam Topluluğu, Balkanlar'da erken konumlanma kararı aldı ve bunun için Bulgaristan'ın Rusçuk kentini seçti. Topluluğun önemli iştiraklerinden Trakya Cam kanalıyla gerçekleştirecek yatırımın Haziran ayında başlatılacağı ve 2005'te üretimin başlayacağı bildirildi.

CAM HAVZASI OLABİLİR

Yıllık 200 bin ton kapasiteli, renksiz düzcam üretecek float hattının üretimi, ağırlıklı olarak Bulgaristan olmak üzere, Balkan Havzası'ndaki ülkelere ve Türkiye'ye satılacak. Ayrıca yakın çevredeki gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlara da ihracat yapılacak.

Bulgaristan Hükümeti ile uzun süredir görüşen Şişecam'ın kuracağı tesis, Balkan Havzası'nın ilk düzcam üretim tesisi olacak ve düzcam sanayinin gerek float camı, gerekse yalıtım camları, temperli camlar ve ayna gibi işlenmiş camlar kapsamında gelişimine öncülük edecek. Tesiste 189 kişilik istihdam olanağı yaratılacak.

Şişecam yetkilileri, Bulgaristan'da kurulacak float tesisinin, Şişecam Topluluğu'nun Balkanlar'daki ilk adımı olacağını, zamanla gelişecek iş hacmine bağlı olarak yeni yatırımların gündeme gelebileceğini açıkladı.

Halen Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya'da düz cam üretimi yapılmıyor.

Bu alanda sadece Macaristan'ın bir üretim tesisi bulunuyor. Düzcam ürünleri ise uzak mesafelere taşınamayan ve genellikle üretimin yapıldığı bölgeye yakın ve ucuz ulaşım imkanlarına bağlı olarak yayılabilen bir ürün.

Şişecam yetkilileri, bu nedenle Rusçuk ve Tuna Nehri imkanlarının önemli olduğunu, hızla gelişecek güneydoğu Avrupa pazarında konut ve otomotiv sanayii nin de atılım yapacağını söylediler. Şişecam'ın da bu sektörlerin artacak ihtiyacına en hızlı şekilde cevap verecek bir yapılanmayı planladığı belirtildi.

10 ülkeden geçen nehir

Tuna Nehri, Almanya'nın güneyinde Karaormanlar Bölgesi'nde Brege ve Brigach dağ ırmaklarının 678 metre yükseklikte Donaueschingen'de birleşmesiyle başlıyor. Karadeniz'e döküldüğü Suline Limanı'na kadar 2 bin 779 kilometre yol katediyor ve bunun 2 bin 415 kilometrelik bölümünde nehir ulaşımı yapılabiliyor. Tuna Nehri üç ana eksene ayrılıyor, bunlar; kaynağından Gönyü'ye kadar Yukarı Tuna (988 kilometre). Gönyü'den Severin'e kadar Orta Tuna (860 kilometre) ve buradan Nehir Ağzı Sulina'ya kadar Aşağı Tuna (931 kilometre). Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna olmak üzere 10 ülkeden geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!