Güncelleme Tarihi:
Şırnak’ın İdil İlçesi’nde yaklaşık 5 yıl önce Tarım İl Müdürlüğü’nden gelen uzmanların verdiği seminer sonrası bir araya gelen 50 çiftçi, S.S. İdil İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adı altında kurdukları çiftlikte hayvancılık yapmaya başladı. Kooperatif başkanlığına getirilen Hüseyin Bayram, uzmanların kooperatif kurmaları halinde devlet desteği alacaklarını söylediğini aktardı. Bunun üzerine çalışmalara başladıklarını belirten Bayram şunları anlattı:
"50 arkadaşımızla birlikte el ele vererek 2006 yılında kooperatifi kurduk. Kooperatif bünyesinde 300 büyük baş hayvan kapasiteli bir çiftlik kurduk. Bunları yaparken, devlet bize toplam olarak 1 milyon 400 bin lira destek kredisi verdi. Ancak kurduğumuz çiftlik bize 3 milyon liraya mal oldu. Hayvanların alımını devlet ihale ile yaptığı için işlemler zaman aldı. Ve 2010 yılında ancak hayvanlar çiftliğe gelebildi.
Devlet yetkilileri ile yaptığımız sözleşme 2 yıl önceydi. Dolayısıyla aldığımız kredi de 2 yıl sonra ödemeliydi. Hayvanları çiftliğe aldığımız gün, devlet bizden krediyi almaya başladı. Hayvanları daha yeni almıştık ve tek kuruş gelirimiz yoktu. Neye uğradığımızı şaşırdık."
Bu durumu Şırnak ve Ankara’daki bürokrat ve yetkililerle defalarca görüştüğünü, ancak her seferinde kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini ileri süren Bayram şöyle devam etti:
"Ben ve 50 çiftçi arkadaşım devletin duyarsızlığından dolayı icralık duruma düştük. Şırnak Valisi ile görüşmek istedik, fakat vali bey bizi vali yardımcılarına yönlendirdi. Vali yardımcıları da bize, ’Ne haliniz varsa görün’ dedi. Hangi yetkili ile görüşsek bizi başından saldı. Devlet bize kredi verdi fakat, daha çiftlik bitmeden kredi taksitlerini geri istemeye başladı. Sebebini sorunca da, bize ’sözleşme tarihi itibariyle kredi verilmiş gözüküyor’ dediler. Ben başkan olarak bütün mal varlığımı bu çiftliğe harcadım, arazilerimi sattım, arabamı sattım, her şeyimi sattım, fakat devletin faizlerinden kurtulamadım. Faiz oranı yüzde 4 iken, şu anda yüzde 36 gibi rakamlarla faiz isteniyor. Halen icralık durumdayız. Ben ve 50 çiftçi arkadaşım çok zor durumda bırakıldık. Bu mu devletin desteklediği Hayvansal kalkınma projesi? Biz tuzağa düşürüldük, faiz ve borç altında kaldık. Devlet tefecilik yapıyor. Ana parayı ödeyemezken faizleri çok yüksek rakamlara çıkardılar."
Devlet ihalesiyle alınan 300 büyük baş hayvanın bazılarının öldüğünü, sağ kalanları da satarak devletin borcunu ödemeye çalıştıklarını kaydeden Bayram ve 50 arkadaşının kurduğu çiftlikte şu an tek bir hayvan bulunmuyor.