Şirketlerin maaş zammı kararı zorlaştı

Güncelleme Tarihi:

Şirketlerin maaş zammı kararı zorlaştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2012 11:10

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı şirketi Mercer Yönetici Ortağı Sibel Yücesan’a göre çift haneye çıkan enflasyon, şirketlerin maaş zammı kararını zorlaştırdı.

Haberin Devamı

Genellikle Mart- Nisan aylarında yapılan zamların yüzde 8-8.5 ortamalarında kalabileceğini belirten Yücesan, şirketlerin yüzde 65’inden fazlasının 2012’de istihdamı artırmayı planladığını; bir yandan maliyet baskısı bir yandan nitelikli çalışanı elde tutma yarışının Esnek Yan Haklar trendini yükselttiğini söyledi.

Şirketler karar almakta zorlanıyor

2012 yılında şirketlerin çalışanlara bakışını hürriyet.com.tr için değerlendiren Yücesan, enflasyonda yaşanan belirsizliğin de etkisiyle maaş zamları konusunda şirketlerin karar almakta zorlandıklarını dile getirdi.

Maliyet baskısının insan kaynakları gündeminin bir parçası olduğunu belirten Sibel Yücesan, 2012 yılı ücret kararlarının  bugünlerde şirketlerde verilmiş ya da verilmekte olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Çift haneli enflasyon nedeniyle şirketlerdeki ücret artış kararlarının netleştirilmesinde zorluklar yaşandığına dikkat çeken Sibel Yücesan, "Enflasyon sürpriz yaptı, bu da maaş kararında şirketleri zora soktu. Buna karşılık, piyasadaki hareketlilik devam ediyor ve şirketler iyi çalışanını kaybetme riskini de göze alamıyor. Bu da şirket bütçe rakamlarını ve bireysel artış kararlarını zorlayan bir durum. Şirketler değer verdikleri çalışanlarını farklı ödül uygulamalarıyla elde tutmak için uğraş verecekler" dedi.

"Şirketler istihdamlarını artıracak"

Şirketlerin rekabet gücünü sağlamak için doğru işgücünü yaratmayı ve elde tutmayı geçmişe göre daha çok benimsediğini belirten Yücesan, Türkiye ekonomisindeki büyüme beklentisine paralel olarak Mercer’ın araştırmalarına katılan şirketlerin yüzde 65’inden fazlasının 2012’de işgücünü artırma planı içerisinde olduklarını açıkladı.

Yücesan, önümüzdeki dönemde insan kaynakları alanında belirleyici olacak etkenleri şöyle açıkladı:

"Bu durumun işsizlik oranına belirli seviyede olumlu yansımaları olsa da, asıl istihdam hâlihazırda çalışan, yetişmiş ve uzmanlık alanı geliştirmiş kitleye yönelik olacak. Bu nedenle yüksek performans ve potansiyele sahip çalışanların şirketler arası hareketlerine sık rastlayacağımız bir döneme giriyoruz. Bu da kurumsal başarının devamı için performansı ve bağlılığı yüksek işgücüne özel önem göstermeyi gerektirecek. Çalışan güvenini ve bağlılığını devam ettirecek yeni yaklaşım ve uygulamalara eğilmek gerekliliği bu senenin gündeminde daha ağırlıklı olmaya devam edecek."

Haberin Devamı

‘Esneklik” yükselen trend

Çalışanlar için ücret, yan haklar ve kariyer beklentisinin birbirinden ayrılmaz üç önemli unsur olduğunu vurgulayan Yücesan, yeni dönemde genel olarak daha fazla esneklik, bireysel yaklaşım, çeşitlilik ve seçme/karar verebilme hakkının çalışan bağlılığında etkili olacağını söyledi.

Yücesan, "Kuşkusuz bu beklentilere bir çırpıda cevap verebilmek işverenler açısından çok kolay değil; ancak umut veren yeni bir uygulama alanı da esnek yan haklar kavramı. Maliyeti artırmaya yönelik her türlü çalışmaya kapalı olan birçok şirket, aynı maliyetle ücret ve yan haklar paketini daha cazip kılmanın yollarını arıyor. Çalışana kendisi için en anlamlı yan hak paketini oluşturma seçeneklerini sunan esnek yan haklar uygulaması yenilikçi şirketlerin gündeminde giderek artan bir trend olarak yer alıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!