Güncelleme Tarihi:
Fiyatlarını SPK ya da İMKB’nin belirlemediğinin altını çizen Hüseyin Erkan, “Halka arz edilen şirketlerin fiyatlaması konusunda dikkat istiyoruz. Başta yatırımcısını küstüren şirket ileride başarılı olamaz. Uzun vadeli düşünmeleri gerektiğini düşünüyorum. Çok uzun soluklu bir maratona çıkıyoruz. Maratonun başında hayal kırıklığı yaşamayalım, iyi fiyatlarla gelelim” dedi. Erkan, bu yıl en az 20 şirketin halka arzının gerçekleşeceğini de kaydetti.
Yatırımcı da kazansın
PTT ile Gedik Yatırım’ın ‘PTT Nerede Borsa Orada’ işbirliği toplantısında konuşan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, fiyat belirleme konusunda IMKB’nin eleştirildiğini belirterek şunları söyledi: “Görüyoruz, ‘yüksek fiyat’ deniyor. Ne Sermaya Piyasası Kurulu ne de IMKB fiyat belirlemeye karışmıyor. Küçük yatırımcının fiyatla ilgili bilgisi olmayabiliyor. Fiyat belirlenirken uzun soluklu düşünmek lazım. Yatırımcıya da kazanma imkanı sağlayacak şekilde bir fiyat belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu hem şirketlere hem de sermaye piyasalarına olumlu yansır.”
Kazan-kazan formülü
“Şirketlerin ve aracı kurumların kazan-kazan formülüyle piyasaya gelmeleri gerekir. Sermaye piyasası gerçek anlamda tabana yayılacaksa kazan-kazan formülünün olması gerekiyor” diyen Hüseyin Erkan, IMKB’de bir çok halka arz başvurusunun bulunduğunu belirterek: “Bu yıl asgari 20 civarında bir halka arzı bekliyorum” diye konuştu.
Hisse senedi gibi vergilendirilsin
MALİYE Bakanlığı’nın vergilendirme konusunda çalışma yaparken İMKB’nin de görüşlerine başvurduğunu dile getiren Hüseyin Erkan, “Biz özellikle dayanak teşkil eden menkul kıymetin vergi rejimine tabi olması konusunda durduk. Hisse senedi nasıl vergilendiriliyorsa, tüm türevleri ve yapılandırılmış ürünler de onlar gibi vergilendirilmeli diye üzerinde durduk. Geçici 67 yerine getirilmesi gereken bir düzenleme var. Birkaç ay içinde bunun açıklığa kavuşacağını bekliyoruz” diye konuştu.
Yabancıya ‘sıfır stopaj’ iptaline formül aranıyor
ANAYASA Mahkemesi’nin yabancılara bono, yatırım fonu ve hisse senedinde sıfır stopajla ilgili iptal kararından sonra yatırım araçlarında vergileme rejimi tümüyle değişiyor. Anayasa Mahkemesi’nin iptalinin ardından yatırım araçlarında sıfır stopajın yaratacağı kayıp 1.2 milyar lira olarak hesaplanırken, gerek ortaya çıkan beyan sıkıntısı, gerekse vergi kaybı nedeniyle yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor. Gelir Vergisi’nin geçici 67’nci maddesinin tümüyle yeniden ele alınması ve yatırım araçlarıyla ilgili vergileme rejiminin yenilenmesi öngörülüyor. Bu arada Türkiye’nin yarısında sermaye piyasası aracı kuruluşu olmadığı ve nüfusun yüzde 65’inin de sermaye piyasalarına erişemediği bilgisi verildi.