Şirketler yatak odasını emanet ediyor

Güncelleme Tarihi:

Şirketler yatak odasını emanet ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 23:57

MALİYE Bakanlığı’nın 10 milyon TL ve üzerinde cirosu olan şirketlere getirdiği e-fatura (elektronik fatura) ve e-defter (elektronik defter) zorunluluğu kayıtdışı ile mücadelede önemli katkılar sağlarken, bir yandan da bu uygulamaya geçen firmalara yepyeni fırsatlar sunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de şu ana kadar 40 bine yakın şirketin e-fatura ve e-devlet uygulamasına geçtiği tahmin ediliyor. 2001’den bu yana bankacılık ve telekomünikasyon gibi milyonlarca müşterisi olan firmalara e-fatura gönderimi hizmeti sunan Digital Planet’in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, “Fatura işi, e-fatura, e-defter hizmetleri şirketler için çok ciddi. Çünkü faturanızı üretenle adeta evli gibi olursunuz, o şirkete yatak odanızı açarsınız. Dolayısıyla faturanızı kime emanet ettiğiniz önemli. Bu işi hafife alanlar ileride ummadığı problemlerle karşılaşabilir ya da bazı önemli fırsatları kaçırabilir” dedi.

BİR BAKIŞTA MALİ DURUM

E-fatura ve e-defter uygulamaları ile artık firmaların maliyet analizini yapmanın çok kolaylaştığını belirten Vural, “E-fatura hizmeti aldığınız şirket sizin her türlü sırrınızı bildiği gibi, nelere ihtiyacınız olduğunu da bilebilir. Geliştirdiğimiz sistemlerde şirketlere sadece e-fatura ve defter hizmeti vermiyoruz. Aynı zamanda şirketin check-up’ını yapan, bir bakışta mali durumunu ortaya koyan çözümler de sunuyoruz. Hatta eğer şirket sahibi isterse elektronik ortamda bankalardan finansman desteği alabilecekleri hizmetlerimiz de var. Bankalardan gelen teklifleri şirket sahipleri elektronik ortamda değerlendirip, acil finans ihtiyaçlarını karşılayabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 55 PAZAR PAYI
Türkiye’de 4 bin 500'ün üzerinde şirkete e-fatura çözümleri sunduklarını kaydeden Vural, şunları söyledi: “Ayda 3-3.5 milyon e-fatura bizim geliştirdiğimiz sistemlerle üretiliyor. Bu da Türkiye’de yüzde 50-55 pazar payı demek. Ayrıca ayda 50 milyon bireysel fatura üretiyoruz. Bu da yüzde 90-95 pazar payı demek. 200’ün üzerinde muhasebe programı ile tam entegre çalışan sistemlerimizi bulunuyor. E-fatura ve e-defter, e-arşiv fatura hizmetlerinin yanı sıra kurduğumuz ‘Parantez Platformu’ ile hizmet verdiğimiz şirketler hızlı ve ucuz finansmana ulaşabiliyor. Birden çok bankadan teklif alarak değerlendirme yapabiliyor. Bu sistemde işletmeler e-fatura karşılığı kredi, erken ödeme (faktoring) gibi ihtiyaçlarına da cevap bulabiliyor.”

Haberin Devamı

Cironun % 25’i yurtdışından

BU yıl 20 milyon TL’nin üzerinde bir ciro hedeflediklerini söyleyen Adnan Vural, “Ciromuzun yüzde 25’i yurtdışındaki faaliyetlerimizden geliyor. Yurtdışına da teknoloji satan bir şirketiz. AYrıca her yıl ciromuzun yüzde 10-15’ini de AR-GE faaliyetlerimize ayırıyoruz” diye konuştu.

5-6 liradan kuruşa düştü

ADNAN Vural, faturada e-dönüşümün yararlarını şöyle sıraladı:
Fatura yollama süreci ortadan kalktı.
Faturalaşma süreci günlerden, haftalardan saniyelere indi.
Bu da ticareti hızlandırdı.
Kağıt faturanın maliyeti 5-6 lira iken e-faturanın maliyeti son teknolojiyle birlikte kuruşlara indi.
Kayıtdışı ile mücadeleye çok önemli katkılar sağladı.
Vergi toplama da verimliliği artırdı.
Kağıt kullanımındaki düşüş doğal kaynakların daha az kullanılmasını sağladı.

Haberin Devamı

Şirketler e-faturayı benimsedi

MALİYE Bakanlığı’nın getirdiği e-faturaya geçiş sürecini başarılı bulduğunu söyleyen Adan Vural şöyle konuştu: “Güçlü bir mevzuat hazırlanmış. Şirketler de bu süreci çok iyi benimsedi. Zorunluluk kapsamında olmadığı halde birçok şirketin e-faturaya geçmekte iştahlı olduğunu görüyoruz.”
hguler@hurriyet.com.tr

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!