Şirketler, parasız ticareti çok sevdi

Güncelleme Tarihi:

Şirketler, parasız ticareti çok sevdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Nakit yerine mal karşılığı yapılan ve ‘‘barter’’ adı verilen ticaret sistemi giderek yaygınlaşıyor. 250 üyeli Net Barter şirketi, 1997 yılında, ‘‘tek kuruş ödemeden’’ 15 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştı.

İhtiyaçlarını karşılarken nakit yerine kendi ürünüyle ödeme yapmayı tercih eden şirketler, barter (takas) ile ticarete yöneliyor. Net Barter Genel Müdürü Nazmi Gür, gelişmiş ülkelerde 1930'lardan beri barter'la ticaret yapıldığını hatırlatarak, ‘‘Özellikle Türkiye gibi ekonomik sorunları olan, sermaye birikimi yetersiz ülkeler için barter bir ihtiyaç’’ diyor. Gür, kısıtlı kaynakları optimum verimlilikle kullanabilmenin en doğru yolunun barter sistemi olduğunu söylüyor. Net Barter, yaklaşık iki yıldır havuzundaki 250 üyesinin nakit kullanmadan, çoklu takas sistemiyle mal ve hizmet takası yapabilmelerini sağlıyor. Net Barter Genel Müdürü Nazmi Gür, 1997 sonunda 15 milyon dolar olan işlem hacminin ise 98 sonunda 30 milyon doları aşmasını bekliyor.

HEDEF 100 ŞUBE

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde şubeleri bulunan firma, önümüzdeki yıl yurtdışına da açılmayı planlıyor. 2000 yılına kadar İstanbul'da 30, ülke genelinde de 100 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Genel Müdür Nazmi Gür, şöyle devam ediyor:

‘‘Türk cumhuriyetlerinde, Bağımsız Devletler Topluluğu'nda, Balkanlar'da hammadde kaynakları çok fazla, ama mal eksikliği var. Biz bu eksikliği doldurma çabasındayız. Yurtdışında temsilcilik ve master franchise ile genişlemek istiyoruz. Rusya'da, Makedonya'da Azerbaycan'da, Romanya'da görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki beş yılda 5-6 ülkede olmak istiyoruz.’’

ABD'nin ticaret hacminin yüzde 40'ının barter'la gerçekleştiğini vurgulayan Nazmi Gür, sistemin avantajları şöyle özetliyor:

‘‘Sistem üyesi şirketler için yeni giren her firma, potansiyel birer müşteri. Barter, firmaların atıl kapasite ve stoklarını havuzundaki müşterilere satarak, kapasite ve ciro artırmalarını sağlıyor. Finansman maliyetlerini, faiz yükünü ortadan kaldırıyor. Rekabet üstünlüğü sağlıyor. Sisteme üye satıcı firma, para istemeden mal ve hizmetini arzettiğinde, ihtiyaç sahipleri ile en kısa sürede buluşuyor. Piyasa fiyatlarının altında, nakit problemi olmadan mal satın alabiliyor. Bunun karşılığında stokta bekleyen malları normal fiyatlarla satabiliyor.’’

Gür, tüketicilerin de barter sisteminden yararlanmaları için ‘‘Net Kart Projesi’’ üzerinde çalıştıklarını belirterek, ‘‘Kart sahipleri, barter'la çalışan firmaların ürünlerini yüzde 25 indirimli satın alabilecek’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!