Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı'na dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağına dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 15:43

Uzun yıllar Sabancı Holding'de üst düzey görevlerde bulunmuş ve son olarak da Temsa’nın CEO'luğunu yapmış Mehmet Buldurgan, geçen yıl kurduğu şirket evliliği portalı Şirket Ortağım’ı Melek Yatırımcı Ağı'na dönüştürüyor. Buldurgan’ın yanı sıra dört ayrı Melek Yatırımcının daha katılımı ile oluşturulması planlanan ağ Hazine Müsteşarlığına bağlı faaliyet gösterecek.

Haberin Devamı

 Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın yeni oluşumu olan Melek Yatırımcı Ağı , (Yönetmelikte geçen adıyla Bireysel Katılım Yatırımcısı Ağı)   Hazine’nin alt birimi olarak faaliyet gösterecek ve müsteşarlığa raporlama yapacak. Gerekli koşulları yerine getiren ağlar Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilerek duyurulacak.

2014 itibariyle Bireysel Melek Yatırımcılar ile Hazine Müsteşarlığı arasındaki tüm irtibat da bu ağlar aracılığıyla sağlanacak.

/images/100/0x0/55eb4db4f018fbb8f8b89250

Hali hazırda KOBİ’lerle yatırımcılar arasında sanal bir köprü vazifesi görerek, şirket birleşmeleri için gerekli ortamı hazırlayan sirketortagim.com, kısa bir süre önce Hazine Müsteşarlığınca “Melek Yatırımcı Lisansı” almaya hak kazanan Mehmet Buldurgan tarafından Temmuz 2012’de kuruldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk ve şimdilik tek şirket evliliği portalı olan şirket, üyelik sistemiyle hizmet veriyor.

Şu anda alıcılar, satıcılar ve danışmanlardan oluşan 1500’e yakın üyesi bulunan platformun üyelik ücretleri ise süreye bağlı olarak 300 ile 800 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Hürriyet’e konuşan şirket kurucusu Mehmet Buldurgan, yılsonuna kadar gerekli koşulların yerine getirilmesiyle birlikte Şirket Ortağım’ı Melek Yatırımcı Ağı'na dönüştürmeyi planladıklarını açıkladı.

Buldurgan,” Hazine, bir BKY Ağında en az 5 Melek Yatırımcının bulunmasını şart koşarak 2012 yılı sonuna kadar 20 bin TL ile 1 milyon TL arasında 5 ayrı yatırım yapılması gerektiğini ve ağların ancak bu koşulların gerçekleştirilmesi durumunda kurulabileceğini bildirdi. Biz de yılsonuna kadar bu koşulları tamamlayıp Şirket Ortağım’ı bir melek yatırımcı ağına dönüştüreceğiz. ” diye konuştu.

Şirket Ortağım’ın zaten yapı itibariyle yatırım desteğine ihtiyacı olan küçük ve orta ölçekli şirketler ile yatırım arayışında olanlar arasında iletişimi sağlayan bir platform olduğunu söyleyen Buyurgan talep edilen koşulları gerçekleştirmek için alıcı, satıcı ve danışmalardan oluşan 1500 üyeli hazır bir ağ olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Buyurgan, “Kısacası gerek kurucusu olduğum Şirket Ortağım, gerekse iş hayatında edindiğim çevre sayesinde kendi Melek Yatırımcı Ağımı oluşturabilmek için gerekli altyapıya sahibim” ifadesini kullandı.

MELEK YATIRIMCI LİSANSI NEDİR ve KİMLER ALABİLİR

Son dönemde çokça gündeme gelmeye başlayan “Melek Yatırımcı” kavramı,  kuruluş veya büyüme aşamasındaki şirketlere ortaklık yoluyla destek veren bireysel yatırımcılar anlamına geliyor.

Ancak bu Melek Yatırımcıların, devlet tarafından sunulan vergi avantajlarından yararlanabilmek için Melek Yatırımcı, yönetmelikte ifade edildiği şekliyle Bireysel Katılım Yatırımcısı  (BKY) Lisansına sahip olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

BKY Lisansına sahip olmak için ise kişilerin yüksek gelir ve tecrübe gibi belli başlı kriterler bulunuyor.Yani bu lisans sanıldığı gibi yalnızca kişisel serveti 1 milyon TL ve üzerinde olan yatırımcılara verilmiyor.

Yüksek gelir kriterinin yanı sıra bir de tecrübe varlığı mevcut. Bu ikinci kriter,  Melek Yatırımcı Lisansına başvurmadan önce yıllık cirosu en az 25.000.000 TL olan bir şirkette son beş yıl içinde en az iki yıl genel müdür yardımcısı ve üstü bir pozisyonlarda görev almış veya banka ve finansal kuruluşlarda en az 2 yıl portföy yöneticisi olarak görev yapmış kişilere de lisans alma hakkı sağlıyor.

YÖNETMELİK KAPSAMINDA DEVLET DESTEĞİ

Haberin Devamı

Melek Yatırımcı (BKY) Lisanslına sahip kişiler, girişimcilere yaptıkları yatırımların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından onaylı projelerin yüzde 100’ünü, geri kalanlarının ise yüzde 75’lik bir bölümünü 1 milyon TL’yi aşmamak suretiyle vergiden düşebilecekler.

Ancak bu destekten yaralanmak için yatırım yapılan anonim şirket hisselerinin en az iki yıl boyunca elden çıkartılmaması şartı bulunuyor. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!