Güncelleme Tarihi:
Sanayi Bakanlığı şirketlerin kurulması ve genel kurullarını yapması aşamasındaki bürokratik engelleri kaldırıyor. TBMM'ye sevk edilen tasarıya göre, Anonim şirketler, genel kurullarında hükümet komiseri bulundurmak zorunda olmayacaklar. Limited şirketler ise kurulma aşamasında bakanlık izin almayacak.
Toplam kalite yönetimi konusunda atak başlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, şirketlerin kurulması ve denetimini kolaylaştırmak için bir dizi düzenleme yapıyor. Anonim şirketlerin kurulması ve genel kurul yapmaları aşamasında bürokratik işlemler azaltılıyor. Limited şirketler ise kurulma aşamasında bakanlıktan izin almayacak.
Başbakan Mesut Yılmaz imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen tasarıyla Türk Ticaret Kanunu'nun şirket kurulmasına ilişkin maddelerinde değişiklik yapıldı. Tasarıya göre, şirketlerin ticaret siciline tescili gereken işlemlerle ilgili olarak öngörülen 15 günlük süre, yetersiz kalması nedeniyle bir aya çıkartıldı. Anonim şirketler, genel kurul toplantılarında hükümet komiseri bulundurmak zorunda olmayacak. Yapılan düzenlemenin gerekçesinde, ‘‘Ticaret hacmi büyük, nüfusu fazla olan şehirlerle, personel sayısı yetersiz olan sanayi ve ticaret il müdürlüklerinde anonim şirketlerin genel kurulları için hükümet komiseri bulma güçlüğü yaşanmaktadır. Sanayi Bakanlığı tarafından bugüne kadar uygulanana gelen komiser bulundurma mecburiyeti, özelliği olan şirketler hariç isteğe bağlı hale getirilmiştir’’ denildi.
BAKANLIK İZNİ YOK
Tasarı ile limited şirketlerin kurulması aşamasında Sanayi Bakanlığının iznini zorunlu kılan madde de yürürlükten kaldırıldı. Değişiklik gerekçesinde limited şirketlerin sayısının 360 bini geçtiği belirtilerek, şöyle denildi:
‘‘Son zamanlarda pek çok gerçek kişi, adi şirket olarak yürüttüğü ticari işlerini sermaye şirketi olmanın avantajlarından yararlanmak amacıyla limited şirkete dönüştürmektedir. Ortak sayısı 20 ve daha az olan limited şirketler sermaye büyüklüğü ve diğer yönlerden şahıs şirketlerine yaklaşmakta ve sermaye şirketlerinden ayrılmaktadırlar. Günümüzde bu çaptaki ticari işletmelerin bakanlık izniyle kurulması, bir yandan kamu idaresinin yükünü artırırken, diğer yandan formalite ve bürokrasiyi çoğaltmaktadır. Bu durum girişim özgürlüğünü olumsuz yönde etkilemektedir. Önerilen değişikliğin yapılmasıyla bütün bu olumsuzlukların önlenmesi ve kuruluş işlemlerinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.’’