Güncelleme Tarihi:
Bazı sektörlerde yaşanan işletme kredisi sıkıntısı nedeniyle bankalara başvurular yoğunlaştı. Bunun üzerine geçmişte uygulanan ‘‘şirket kurtarma’’ genelgesi yeniden gündeme geldi. Ancak, bu kez genelge yerine, ‘‘Karşılık Kararnamesi’’nde bankalara borç erteleme rahatlığı sağlayacak değişiklik yapılması planlanıyor.
Bazı sektörlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle, ‘‘şirket kurtarma’’ yeniden gündeme geldi. Bankaların zora düşen şirketlere verdikleri kredileri ertelemek için ‘‘karşılık kararnamesi’’nde düzenleme yapılacak.
2 yıldır bazı sektörleri etkileyen sıkıntıların geçtiğimiz ay içinde iyice artması üzerine Başbakan Mesut Yılmaz'ın bizzat devreye girdiği öğrenildi. Geçtiğimiz hafta içerisinde Yılmaz'ın çözüm için çabalarını yoğunlaştırdığı belirtilirken, Yılmaz'ın konuyla ilgili olarak Devlet Bakanları Işın Çelebi, Refaaddin Şahin ve Hüsamettin Özkan'a görev verdiği, bu bakanların kendilerine bağlı bankalar da dahil olmak üzere, çözüm için yoğun çaba harcadıkları öğrenildi.
Bilgi veren yetkililer, sorunun daha çok ‘‘işletme kredisi sıkıntısı’’ nda yoğunlaştığını belirtirken, çözümün de yine bu bazda aranacağını, bu nedenle de bu şirketlerin bankalara olan kredilerinin bir süre ertelenerek, ‘‘nefes alma süresi’’ tanınması gerekeceğini söylediler.
KARŞILIK KARARNAMESİ
Bazı şirketlerin ‘‘işletme kredisi sıkıntısı’’ nedeniyle kredilerinin ertelenmesini talep ettikleri, bunun üzerine bankaların da konuyu Hükümet nezdinde gündeme getirdikleri öğrenildi.
Sıkıntılı krediler arasında kamu bankalarının da ağırlıklı olarak bulundukları öğrenilirken, bankaların 1988 yılında uygulamaya girip 1995 yılında uygulamadan kalkan ‘‘ertelenen kredilerin karşılıklardan istisnasına ilişkin genelge’’nin yeniden yürürlüğe sokulmasını talep ettikleri öğrenildi.
Bilgi veren bankacılar bu genelgenin ‘‘bir kereye mahsus olmak üzere’’ bankaların şirketlere verdikleri kredileri ertelemeleri halinde bunun karşılık kararnamesinden muaf tutulmasını öngördüğünü belirterek, ‘‘Sorun işletme kredisinde olduğu için şirketlerin kullandığı kredilerin bir kereye mahsus ertelenmesi soluk alınmasını sağlıyor’’ dediler.
Bu yolla bankaların karşılık ayırmayacakları için bu şirketlere uygun şekilde kredilerini uzatmalarının gündeme geldiğini kaydeden bir bankacı, bu talebin Hükümete iletildiğini, kabul edilmesi halinde ‘‘Hazine'nin bankalara bir iç genelge yayınlayıp bu durumu iletmesinin yeterli olacağını’’ söylediler.
Konuyla ilgili bilgi veren Hazine yetkilileri ise durumdan haberdar olduklarını ancak eski genelgenin tekrar gündeme getirilmesine sıcak bakmadıklarını söylediler.
SEKTÖR AYIRMADAN
Bunun yerine ‘‘karşılık kararnamesi’’nin yeniden düzenleneceği öğrenildi. Hazine yetkilileri zaten bir süredir karşılık kararnamesinin güncel hale getirilmesinin sözkonusu olduğunu ve üzerinde çalıştıklarını kaydederken, ‘‘Bu yeni durum da karşılık kararnamesinde yeniden düzenlenebilir’’ dediler.
Hazine'nin sektör ayrıcalığı tanımadan, bu tür ertenen kredilere kolaylık sağlamak için karşılık kararnamesine hükümler koyması bekleniyor. Şirket kurtarma aciliyeti nedeniyle kararname çalışmaları hızlandırıldı.
Hazine'nin bir genelge yerine Bakanların tümünün imzalayacağı bir karşılık kararnamesi düzenlemesi ile ‘‘Bu işin siyasi bir tercih olduğunun’’ altını çizmiş olacağı da kaydediliyor.