Enis BERBEROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 02:19
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt ziyaretiyle Körfez’deki sermaye saç ayağını kurdu. Umudu Dubai’den sonra Suudi ve Kuveyt’teki yüksek petrol fiyatına bağlı fon fazlasından Türkiye’ye pay çıkarabilmek.
Gezinin ikinci durağı Yemen ise Türkiye ve İtalya’nın Geniş Ortadoğu Projesi’ndeki eş başkanı konumundaki ülke... Nihayet İngiltere’deki AB Liderler Zirvesi 3 Ekim’den bu yana ilk buluşma niteliğini taşıyor.
150 MİLYAR DOLAR PETROL FONU
Bu rakam Kuveyt’in şehir efsanesi değil. Kuveyt yasalarına göre günlük 2.7 milyon varil düzeyindeki petrol üretiminin 1 milyon varillik kısmı kamu harcamalarına (maaş, bedava kent içi bedava telefon, ücretsiz sağlık hizmeti gibi) ayrılıyor. Ayrıca petrolsüz kalınacak günler için- her ne kadar dünya rezervinin onda biriyle o günler uzak gözükse de- bir kenara para konuluyor.
Zaman içinde büyüyen ve 150 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen bu fonlar yurt dışında yüksek getiri sağlayan alanlara yatırılıyor. Kuveyt’in yıllık fon kazancı 10 milyar doları buluyor. Acaba Kuveyt sermayesi Türkiye’de gelecek yıl yürürlüğe girecek mortgage sisteminin finansmanına katılır mı?
Bu soruyu Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttik. Yanıtlarken Başbakan Yardımcısı
Abdüllatif Şener’den de teyid aldı ve ‘Sanmıyorum. Onlar daha çok sukuk-u icara’ya (gayri menkule dayalı hazine bonosuna) yatkınlar. Ama gayrimenkul yatırım ortaklığına gelebilirler’ dedi.
40 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Kuveyt önümüzdeki 15 yılda yani 2020’ye kadar petrol üretimini günlük 4 milyon varile çıkartacak. Demek ki halen 35 milyar dolar düzeyindeki kazancı bugünkü fiyatlarla 50 milyar doları aşacak. İşte bu ek gelirle 2.8 milyon nüfuslu küçük ülke yeryüzü cennetine dönecek. 40 milyar dolarlık yatırım yelpazesinde Türkiye’nin rekabet gücüne uygun neler var? Sadece otoyol yapımına 1 milyar dolar ayrıldı. Bubiyan Adası’nın imarı için 3.3 milyar dolar harcanacak ve bu projeyle Türk şirketleri de ilgili. Ayrıca 70 bin lojman yapımı ile toplam 1 milyar dolara mal olacak 5-7 yıldızlı oteller de gündemde. Türk müteahhitleri son 30 yılda Kuveyt’te sadece 750 milyon dolar iş alabildi. Yani gidilecek çok yol var.