Güncelleme Tarihi:
Sinpaş Grubu altında oluşturulan Sinpaş GYO ve gelecekle ilgili projeleri hakkında düzenlenen toplantıda konuşan Çelik, bir aile şirketinden kurumsallaşmış bir yapıya geçiş aşamasında olduklarını ifade ederek, ana şirket olan Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ'yi ikiye böldüklerini ve bundan böyle Sinpaş GYO ile konut sektöründe, Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ ile ticari gayrimenkul alanında faaliyet göstermeye devam edeceklerini anlattı.
Çelik, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) onaylaması ve prosedürlerin tamamlanmasının ardından bu yılın ikinci yarısında halka arzı gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirerek, konut projelerini diğer inşaat işlerinden farklı bir vizyonla ele aldıklarını ve bu alanda ihtisaslaşmanın gerekli olduğuna inandıkları için böyle ayrı bir yapılanmaya gittiklerini kaydetti.
Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Çelik, tutsat (mortgage) yasasına ilişkin olarak, tutsat olsa da olmasa da Türkiye'de bir konut problemi bulunduğuna dikkat çekerek, artan nüfusun, mevcut planlamalar dahilinde Türkiye'de kişi başına düşen gelirin artacak olmasının ve sağlıksız konut sorununun konut talebini artırıcı unsurlar olduğunu belirtti.
Türk halkının konut edinmede istekli olduğunu söyleyen Çelik, “Türkiye'de kamunun borçlanma ihtiyacı dolayısıyla faiz haddi bir tabii sınıra kadar düşebiliyor. Borçlanma ihtiyacı dolayısıyla o tabii sınırın altına düşmesi belki birkaç zaman alır. Ama tutsatın geleceğini parlak görüyorum, bugün değilse de geleceğini parlak görüyorum” diye konuştu.
“DEVLETİN İNŞAAT SEKTÖRÜNDE OLMAMASI LAZIM”
Çelik, bir soru üzerine TOKİ ve İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİPTAŞ) gibi kurumlara ilişkin olarak, devletin inşaat sektörü içinde olmaması gerektiğini belirterek, TOKİ'nin ucuz konut satmasının farklı bir işlevi olduğunu, bunun, sektörün dinamikleriyle birleşmediğini savunarak, şunları kaydetti: “Bu kadar özelleştirmenin yapıldığı yerde devlet beton dökmekten uzak durmalı. Bir haksız rekabet var. TOKİ imar planı yapıyor, biz imar planı yaptırıyoruz. TOKİ KDV ödemiyor, biz KDV ödüyoruz. TOKİ bir kamu gücünü kullanıyor, biz kamu gücünün peşinden koşuyoruz.”
Çelik, TOKİ ve KİPTAŞ'ın daha uygun fiyatlarla konut satmasına ilişkin bir soru üzerine ise, bazı sosyalizasyon bölgelerinde arsa girdilerinin ucuz olmasından dolayı bu kurumların ucuz konut satabildiğini iddia etti.
Aynı koşullara sahip olması durumunda Sinpaş GYO'nun da aylık 450 milyon ödemelerle ev satıp satmayacağı yönündeki bir soruya verdiği yanıtta Çelik, TOKİ ve KİPTAŞ'ın ciddi finansman ayrıcalıkları bulunduğunu ve belli bir finansman mantığı içinde bu satışları gerçekleştirdiğini ifade ederek, bu finansman mantığında makul miktarda kar marjı varsa kendilerinin de, diğer konut firmalarının da bunu yapacaklarını kaydetti.
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE YABANCI İLGİSİ
Büyük konut firmaları ile küçük yatırımcı arasında haksız rekabet konusunda ise Çelik, GYO gibi kurumların kat karşılığı inşaat işlerine girmemesi ve büyük çaplı projelere odaklanması gerektiğini, bu şekilde küçük yatırımcı ile rekabet sorunu olmayacağını dile getirdi.
Çeşitli yabancı fonlardan beraber yatırım yapma yönünde uzun zamandır teklifler aldıklarını dile getiren Çelik, “Bu ilgi sadece Sinpaş'a değil, Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün hepsine var” dedi. Çelik, 280-300 milyon dolar aktif büyüklüğe sahip Sinpaş GYO'nun halka arzının ardından ciddi ölçüde yabancı fonun Türkiye'ye getirilmesini hedeflediklerini aktararak, GYO mevzuatı gereği yapının yüzde 49'unu halka açacaklarını, bunun dışında kısa vadede yeni bir halka arz planlamadıklarını kaydetti.