Güncelleme Tarihi:
TÜİK verilerine göre 2013 yılı ölüm istatistiklerinde 2013 yılında bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden ’kaba ölüm’ hızının en yüksek olduğu il, binde 9.2 ile Kastamonu oldu. 2013 yılında kaba ölüm hızının en yüksek olduğu 10 il arasında Karadeniz Bölgesi’nden 4 il yer aldı. Kastamonu’yu binde 9 ile Sinop izlerken, binde 8 ile Çankırı üçüncü, binde 7.7 ile Artvin 8’inci oldu. Kaba ölüm hızının en düşük olduğu 10 il içerisinde Karadeniz bölgesinden hiçbir kent yer almadı.
TÜİK’in 2013 yılı ’Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre yüzde 77.7 ile en mutlu kent olan Sinop’un, 204 bin nüfusu ile ölüm istatistiklerinde bin kişi başına düşen en fazla ölümün meydana geldiği ikinci kent olması dikkat çekti.
EMEKLİ ŞEHRİ
Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, kentin farklı bir yapısının olduğunu belirterek, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Kente bir haftalığına tatile bile gelen kişiler burayı çok sever ve yerleşmeye karar verir. Bu nedenle kentimizde emekli nüfusu çok fazla. Emeklilerin genel nüfusa oranı yaklaşık yüzde 25- 30 civarında. Sinop’ta yaşam huzurlu ve sakin, asayiş olayları fazla değil. O yüzden özellikle yaşlı insanlar kentimizde yaşamayı tercih ediyor. Yaşlı nüfus fazla olduğu için ölüm oranı yüksek çıkmış olabilir."
’ÇERNOBİL’İN ETKİSİ’
Baki Ergül 1986 yılında meydana gelen Çernobil kazasının etkilerinin yeni yeni ortaya çıktığını da kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu patlama bütün Karadeniz’i olduğu gibi Sinop’u da etkiledi. Bu kazanının etkisiyle kentimizde kanser vakalarının görüldüğüne inanıyorum. Benim gözlemlerime göre Sinop’ta kanser vakaları oldukça fazla. Türkiye ortalamasının üzerinde bile olabilir. Kanser sonu ölümle sonuçlanabilen zor bir hastalık. Kentimizde genç yaşlı bir çok insan kanser nedeniyle ölüyor. Bu iki faktörün Sinop’ta kaba ölüm hızının yüksek çıkmasında etkili olduğunu düşünüyorum."