Güncelleme Tarihi:
Havacılık devi Boeing, sinema sektöründe yeni bir devri başlatıyor. Boeing'in geliştirdiği Cinema Connexion sistemi sayesinde, Hollywood filmleri, sinema salonlarına makaralarla değil, uydular üzerinden ulaştırılacak. ABD'de vizyona çıkan filmler daha hızlı ve güvenli bir şekilde, İstanbul'daki sinemalara ulaşacak.
BOEING tarafından devreye sokulan Cinema Connexion By Boeing sistemi ile sinema endüstrisinde yeni dönem başlıyor. Bu yeni teknoloji sayesinde, Hollywood filmleri, gösterime gireceği ülkelerdeki sinemalara film makaraları ile değil, uydular üzerinden dijital yayın ile ulaştırılacak. Böylece, ABD'de vizyona çıkan filmler çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde, İstanbul'daki herhangi bir sinemaya ulaşmış olacak. Uydu aracılığıyla sinema salonlarına doğrudan görüntü aktarımını sağlayan projenin yöneticisi olan Jim Albaugh, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Cinema Connexion by Boeing adı verilen uydu aracılığıyla kayıt sisteminin bir sinema salonuna kurulmasının maliyeti nedir?
- Yatırımın maliyeti şu anda tam anlamıyla bilinmiyor. Cinema Connexion by Boeing'in yaratıcısı olan ekip örnek sinema uygulamasının son halini verdiğinde maliyet belli olacaktır. Tanıtım amacıyla geçen ekim ayında yapılan film gösterisinin ön hazırlıkları için harcanan para 130 bin dolardı. Bu 130 bin doların içerisinde özel sunucumuz QuVIS ve dijital projektör de var. Ancak diğer yüksek teknoloji gerektiren ürünlerde olduğu gibi kullanım arttıkça maliyetin düşmesini bekliyoruz.
Sistemin korsan çoğaltımları önleyeceği söyleniyor. Korsan film, sinema sektörü için önemli sorun mu? Yılda ortalama kaç film kopyalanıyor?
- Cinema Connexion Boeing sistemindeki şifreleme sistemi nedeniyle film dosyaları uyduya aktarım ve uydudan geri iletim sırasında kaydedilemiyor. Korsan kopya problemi dünya film sektörünün önemli sorunlarından birisidir. Korsan kopyalamanın büyüklüğü konusunda yapılmış bir araştırma yok. Ancak, bu konuda film endüstrisinde üretici şirketlerin her yıl bir çok şikayeti oluyor. Korsan kopyalama aynı zamanda filmin kalitesini de bozuyor. Şu anda uygulanmakta olan negatif filmlerden kopya yönteminde de film yasal olarak kopyalanırken de görüntü ve ses kaybı olmaktadır. Bizim sistemimizde görüntü tamamen dijital ortamda olduğu için kopyalamadaki kayıp sıfıra inecektir ve görüntü kalitesi çok yükselecektir. Bizim dijital projektörümüz sayesinde görüntü kalitesi çok yükselecek ve insanlar bu kaliteden vazgeçmek istemeyecekler. Bu yüzden de korsan kopyalama azalacaktır.
Sistem devreye girdiğinde film dağıtıcıları bundan nasıl etkilenecek?
- Bu bizim dijital sinema dediğimiz sistemin hangi hızla yaygınlaşacağına bağlı. Elbette bu sistem geliştiğinde film dağıtımı yeni bir yol izleyecek. Ancak bunun hangi sürede nasıl yapılacağı bilinemez. Bu aşamayı VHS ile DVD arasındaki geçiş sürecine benzetebilirsiniz. Sonucu pazar belirleyecektir.
Boeing bu proje için ne büyüklükte bir yatırım gerçekleştirdi ve sistemden 2001 yılı için beklediğiniz getiri nedir?
- Kesin bir değer ifade edemiyoruz. Ancak, 2001 yılında sistemin 500 sinemada faaliyet geçeceğini tahmin ediyoruz.
Sistem tüm ülkelerde kullanılabiliyor mu? Sistemin Türkiye'de uygulamaya geçmesi için belirlenen bir tarih var mı?
- Uydu teknolojisinin doğası gereği sistem tüm dünyada kullanılıyor. Ancak, ilk uygulamalar ABD'de gerçekleştirilecek ve sistemin hangi hızla dünyaya yayılacağına sinema sektörü karar verecek.
Sistem nasıl işleyecek?
Vizyona girecek olan filmler, ABD'de Boeing tarafından kurulan uydu yer istasyonundan uyduya gönderilecek.
Uyduya ulaşan dijital görüntü, filmin vizyona gireceği ülkedeki uydu yer istasyonuna gönderilecek.
O ülkedeki uydu yer istasyonu, aldığı görüntüleri kendisine abone olan sinemalara aktaracak.
Şifreli gelen bu görüntüler, sinemalardaki özel dekoderler tarafından çözülecek.
Şifresi çözülmüş görüntü, dijital bir projeksiyon cihazı ile sinema perdesine aktarılacak.