Güncelleme Tarihi:
‘Teknolojiye yatırım yapılmadı’
Mehmet Soyarslan Özen Film'de çalışmaya 30 sene önce başladı. Aslında Apaşlar Grubu'nun gitaristiydi, Cem Karaca'yla araları açılınca dedesinin işine yöneldi. Yine de sanattan kopmadı, yapımcılığını üstlendiği filmlerin senaryolarıyla bizzat ilgilendi. Ağır Roman'ın senaryosunu değiştirdi, 'kötüler cezasını bulmalı' felsefesiyle Reis'in öldüğü sahneyi filme ekledi. Filmin müziği 'Resimdeki Gözyaşları' nın bestesi de ona ait. Sahibi olduğu Özen Film, dağıtım, yapımcılık ve sinema salonu işletmeciliği alanlarında faaliyet gösteriyor.
Özen Film ne zaman kuruldu?
Dedem 1930'lı yıllarda Sümer Sineması'nın işletmesiyle işe başlamış. 1941'de Özen Film'i kurmuş.
Dağıtımını yapacağınız filmleri nasıl alıyorsunuz?
Anlaşmalı olduğumuz yapımcı şirketlerin Türkiye'deki dağıtım hakkı bizde. Bağımsız şirketler ise proje safhasında ümit vaad eden filmleri bize tanıtıyorlar.
Film çekilmeden önce senaryosunu bilmek nasıl bir duygu?
Çok kötü değil. Aslında izlerken hayalimde canlandırdığım gibi olup olmadığını görmek heyecan veriyor.
Sinemayı keyifli kılan nedir?
Toplu halde duyguyu paylaşmak! Duygulara yönelik bir gösteri zevki sinema. Anadolu'da milattan önceki yıllara bakınca 20 bin kişilik Antik Tiyatroları görüyoruz. Binlerce yıllık bir alışkanlık bu.
Sektörün 70'lerin sonuna doğru tökezlemesinin nedeni nedir?
Sinemacılar izleyiciye gerekli değeri vermediler. Teknolojiye yatırım yapmadılar. Belediyenin bilet fiyatlarını belirlemesi, denetim, sansür, eğlence vergileri, ruhsat çıkarmanın zorlukları da işletmecileri yıldırdı.
Yeniden canlanma nasıl gerçekleşti?
Devlet sinemanın 'ideolojileri benimsetip kitle hareketine neden olan bir unsur' olmadığını anladı. Bedrettin Dalan 1982'de bilet fiyatlarını serbest bıraktı. Denetim, sansür hafifledi. Böylece yatırımcılar sektöre tekrar ilgi gösterdi.
Hangi sinemaların işletmeciliğini yapıyorsunuz?
Movieplex Sinemaları, Çemberlitaş Şafak, Kadıköy Hakan, Kadıköy Hollwood, Beyoğlu Sinepop ve Avcılar Cinemetro.