Sinema seyircisi 2016’da 55 milyonu bulur, yerli filme destek vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Sinema seyircisi 2016’da 55 milyonu bulur, yerli filme destek vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

Türkiye’de sinema seyirci sayısının 2016 yılında 55 milyona ulaşmasını beklediklerini söyleyen Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru, “Sektör 1970’li yıllarda 80 milyon seyirciye ulaşmış. 42 milyon rakamını yeniden 80 milyona çıkaracağız. Bunun için Türk filmlerini destekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 2005 yılından bu yana yükselişe geçen sinema endüstrisinde, seyirci sayılarının 40 milyonu yakalamasında en önemli etken Türk filmlerinin başarısı oldu. Yılda ortalama 70 filmin çekilirken, bu filmler de seyirciyi sinema salonlarına çekmeyi başarınca sektörün hasılatı yalnızca Türk filmlerinde 183.7 milyon lirayı yakaladı. Son 8 yıldır, Türkiye’de en çok izlenen film listesinin başında Türk filmlerinin yer alması, sektörü büyütmek isteyen oyuncuları da harekete geçirdi. Esas Holding, 2011 yılını 42 milyonla kapatan sinema seyirci sayısını artırmak için kolları sıvadı. Seyircinin 2016 yılında 55 milyona ulaşmasını beklediklerini söyleyen Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru, “Türk sineması 1970’li yıllarda 80 milyon seyirciye ulaşmış. Amacımız sektörde bir sinerji yaratarak, 42 milyon rakamını yeniden 80 milyona çıkarmak. Bunun için Türk filmlerini desteklemenin yanı sıra pazarlama çalışmaları için de planlamalar yapıyoruz” dedi.
İki yılda bir sinema
Türk seyircisinin yabancı yapımlardan çok Türk filmlerini tercih ettiğini vurgulayan Çağatay Özdoğru, şunları söyledi: “Son yıllarda Türk sineması ortalama 40 milyon seyirciyi yakalıyor. Ancak 1970’li yıllarda sinemaya 80 milyon kişi geliyormuş. O dönemdeki Türk filmlerinin sayısı bu rakama ulaşılmasında en önemli etkenlerden birisiydi. Türkiye’de şu anda bir kişinin sinemaya gitme oranı iki yılda bir olarak ölçülüyor. Avrupa’da yılda 2 kez, ABD’de de yılda 4 kez sinemaya gidiliyor. Geçmişte Türkiye’de de yılda 3-4 kere sinemaya gidebiliyordu. Bu sektörde yapılacak şeyler var. Öncelikle sinemaya gitme oranının artması lazım. Bunun için modern salonların kurulmasının yanında pazarlamaya da önem verilmesi gerekiyor. Bu alanda hiç pazarlama yapılmıyor. Filmin afişini görüyoruz. Bazen de filmle ilgili haberler çıkıyor. Onun dışında ciddi bir pazarlama yapılmıyor. Pazarlama için filmcilerle çalışmaya başladık. Filmi nasıl beraber duyurabiliriz diye çalışıyoruz.”
Türk filmine destek
Sinemalardaki doluluk oranının yüzde 12 olduğunu belirten Özdoğru, şöyle konuştu: “Yani, sinema salonları yüzde 88 boş. Burada bir kaç puan artırma imkanı var. Dünyanın hiçbir yerinde doluluk yüzde 30’a çıkmıyor. Ancak yüzde 20’lere getirebiliriz. Bunun için yerli filme destek olmak, salonlarımızda çok daha fazla yer vermek istiyoruz. Gerekirse sponsor da olabiliriz. Ünlü-ünsüz bütün yapımcıları, senaristleri dinliyoruz. Bunun için bir ekibimiz var. İleride başarılı olabileceğini düşündüğümüz projelere destek olmak istiyoruz. Türk filmciliğinin büyümesini destekleyeceğiz. Öte yandan, Türkçe altyazıya da önem veriyoruz. İnsanlarımız altyazıyı okuyor. Bir çok filmde altyazılar kayboluyor, tercümelerde de sorun oluyor. Bu alanda da iyileştirme planımız var.”
55 milyon seyirci
Sinemanın çok büyük bir sektör olduğunu ve daha iyi yerlere gelebileceğini anlatan Özdoğru, “Çok daha büyük bütçeli filmler olabilir. Biz de sinemanın perakendecileri olarak, ürünlerin iyi olmasına dikkat ediyoruz. Rafların iyi olması gerekir. 1970’lerdeki 80 milyon rakamı Türk filmlerinden kaynaklıydı, yabancı film yoktu. Bizim amacımız bu rakama yeniden ulaşabilmek ancak bugünden yarına olabilecek birşey değil. Tahminlerimize göre 2015’te 51 milyon, 2016’da da 55 milyon seyirciye ulaşılacak. Bütün sektör büyüsün ki herkes kendine düşen payı alabilsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

Modern salonlar için AVM’ler önemli

Haberin Devamı

AFM’nin ise 2012’de 58 lokasyonda 500 salon hedefi bulunuyor. Modern sinema salonları kurulması için lokasyonun önemine dikkati çeken Çağatay Özdoğru, “Caddelerde sinema salonu kurulabilecek uygun yerleri bulamıyorsunuz. Küçük sinemalar yapılınca da tutmuyor. Alışveriş merkezleri yeni şehirlere gittikçe sinema salonları da yayılıyor. Biz de elimizden geldiğince salon açmaya çalışıyoruz. 2012 için normal organik büyüme hedefimiz var. Çok fazla yayılma hedefimiz yok. AFM ve Mars Group birleşme sürecinde. Bu yıl entegrasyon yılımız. Bu yıl sonunda büyüme hedeflerimizi belirginleştireceğiz” diye konuştu.

60 milyon misafire ulaşıp 3.3 milyar lirayı yakalayacak

Haberin Devamı

HAVACILIK, sağlık, gıda, perakende&eğlence ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren Esas Holding, geçen yılı 3 milyar lira ciro ile kapattı. Mevcut şirketlerin büyümesinin yanı sıra satın almalar sayesinde yüzde 50 büyüyen Esas Holding, 50 milyon misafire hizmet verirken, çalışan sayısı da 6 bin 700 kişi oldu. 2012 yılında ise eğer bir satın alma yapmazlarsa yüzde 10 büyüme beklediklerini ifade eden Esas Holding CEO’su Çağatay Özdoğru, “Bu yıl 3.3 milyar lira ciro öngörüyoruz. Hizmet verdiğimiz misafir sayımızı 60 milyona, çalışan sayımızı da 7 bin 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl, portföyümüzde havacılığın payının yüzde 58’den yüzde 57’ye inecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!