Sınavı geçene 3 bin lira maaş garanti

Güncelleme Tarihi:

Sınavı geçene 3 bin lira maaş garanti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 17:29

Karaköy Güllüoğlu’nun sahibi Nadir Güllü, 200 yıllık geleneği sürdürecek yeni öğrenciler arıyor. Eğer öğrenciler Güllü’nün zorlu sınavından geçerlerse 3 bin lira maaşı da garanti ediyor.

Haberin Devamı

Baklavacılık Okulu açmak Karaköy Güllüoğlu’nun sahibi Nadir Güllü’nün fikri.
      

35 ülkede haberi çıkan tek usta olduğunu söyleyen Nadir Güllü, 200 yıldır aynı şubede devam ettirdiği mesleğinin sırlarını meslek sahibi olmak isteyen herkese bizzat kendi anlatacak.

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim ve Uygulama ve Araştırma  Merkezi ile ortak hareket edecek olan Güllü vereceği zorlu eğitim sonunda kendisinin sınavından geçenlerin bugün oldukça yüksek rakamlarla garanti maaşla işe başlayacağını ifade etti.

 

   

BENİM SINAVIMDAN GEÇEN...

Nadir Güllü, “Karaköy Güllüoğlu eğitimini alan ve benim de onayımdan geçen bir kişi bugün piyasada 3 bin liraya iş bulur. Benim imzamı geçerse en başta zaten ben alırım.  Ama benden geçmek kolay değil. Zaten bir usta kolay yetişmiyor burada. Bizim şartlarımız çok ağır” diyor.

Haberin Devamı

Nadir Güllü iyi bir baklava ustası olmak için asıl önemli olan ham madde bilgisi  ve mevsimine göre hasat edilmiş ürünlerin seçimi ve mutfak gereçlerini sahiplenme olarak sıralıyor.

Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim ve Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Serdar Dinler, “Bize bu fikri Nadir Bey verdi. Konuşmacı olarak geldiği bir panelden sonra oturduk konuştuk ve böyle bir eğitim için hazırlıklara başladık” dedi.

Keskin, “Üniversitemizde aynı zamanda aşçılık okulu da bulunuyor. Aslında biz kendimizi platform olarak görüyoruz. Alanında uzman kişiler bizimle birlikte hareket ederek gençlere ve ihtiyaç duyulanlara yönelik eğitimler verebiliyor” diye konuştu.

ÜCRET 1.500- 2000 LİRAOLARAK PLANLANIYOR

Baklavacılık okulunda verilecek 48 saatlik eğitim için ücret henüz netleşmese de şimdilik planlanan rakam 1500 ile 2000 lira arasında bir tutar. Nadir Güllü’nün kızı Tuba Güllü, bu fiyatın baklava üretiminde kullanılan malzemelerin fiyatlarıyla bağlı olduğunu söyledi.

Sınavı geçene 3 bin lira maaş garanti
KENDİ MALINI KENDİSİNE 3 KAT FAZLA PARAYA SATTILAR
Nadir Güllü kırk yıllık ustalığına eğlenceli hikayeler sığdırmış. Yunanistan hikayesi de onlardan biri:

“Yunanistan’daki bir toplantı için gittik. Buradan oradaki bir toplantı için baklava talep ettik. Ancak Karadenizli olan bir otobüs şoförü yolda Karaköy Güllüoğlu Baklavasını görenlerin aldığını kendisinin de baklavaları oradaki insanlara dağıttığını söyledi. Söz verdik baklava vermemiz lazım. Yunanistan’da baklava satan yerlere gittik. Orada Karaköy Güllüoğlu baklavası satan bir yer bulduk. Kendi ürünümüzü 3 kat daha fazla paraya aldık. Ondan sonra öğrendim ki Karaköye gelen gemilerin kaptanları iki kilo alıyor ama garsonlar 30 kilo alıyor. Meğerse adamlar orada baklavacılara satıyormuş.”


Haberin Devamı

“Disiplin ve kalitenin olmadığı yerde başarı olmaz” diyen Nadir Güllü, bu yüzden dersler sırasında öğrencilere hoş görü gösterilemeyeceğini, bu işi gerçekten yapmak isteyenlerin derslere kaydolması gerektiği konusunda da uyardı.

Baklavacılık okuluna isteyen herkes gidemeyecek. Nadir Güllü bizzat kendisinin de katılacağı bir ön eleme sisteminin olacağını ifade ederken, Dinler bu eğitimin hobi amaçlı olmadığını, meslek sahibi olmak isteyenlere yönelik olduğunu belirtti.

ÇIRAKLIĞINI YAPMADIĞIN İŞİN USTASI OLAMAZSIN 

17 yaşında usta olarak mutfağa giren Güllü, şu anda 57 yaşında ve 40 yıldır ustası olduğu baklavacılık sektöründe yeni ustalar yetiştirmek için derslere bizzat kendisinin katılacağını belirtiyor. 

Haberin Devamı

Eğitim ilk olarak teorik, sonrasında ise uygulama şeklinde devam edecek. İlk aşamada baklavanın tarihçesi ustalık çıraklık ve ahilik eğitimin verilecek. Uygulamalı derslerin tamamı Karaköy Güllüoğlu’nun kendi üretim fabrikasında devam edecek.

Sınavı geçene 3 bin lira maaş garanti

 

Sınıflarda öğrenci sayısının 15 ile sınırlanacağı belirtilirken Nadir Güllü, “Baklavacılık sevgi ve emek işi. Gerçekten bu işi yapmak isteyenlere bu zanaatın inceliklerini tek tek öğreteceğim. Öğrenci sayısı ne kadar az olursa onlarla birebir daha fazla ilgilenebilirim. Bu da daha kaliteli eğitim anlamına geliyor” dedi.

Programın toplamda 8 haftayı kapsayan bir süreçte 48 saatlik bir eğitim olması planlanıyor. Haftada iki gün olacak derslerin uzunluğu ise 3’er saat olacak.Henüz netleşmese de şimdilik ders günleri Salı ve Perşembe olarak düşünülüyor. Eğitimin başlama zamanı ise Kasım ayı.

Haberin Devamı

Nadir Güllü, “Bir işi başarıyla yapman için önce ona inanman gerekiyor. Çıraklığını yapmadığın işin ustası olamazsın” dedi.

Sınavı geçene 3 bin lira maaş garanti

TEPSİ YÜZÜNDEN NEZARETTE YATTI

 
Güllü ailesinde ilginç de bir gelenek var. Ailede kimse giden tepsiyi giden kişiye bırakmıyor. Bu o kadar ciddi bir konu ki Nadir Güllü Malta’da Kültür Bakanlığı ile gittiği bir davette, Malta Dışişleri ve Savunma Bakanı’na götürdüğü baklavaların tepsilerini geri almış. Her şey yolunda Türkiye’ye dönecekken havaalanı kontrol memurları tepsileri sormuş. Kültür Bakanlığı heyetinde bulunan sunucu Korhan Abay, Fransızca bildiğinden memurlara “ne olacak bomba” diye şaka yapmış ve Nadir Güllü ile eşi de dahil olmak üzere bütün heyeti nezarete almış Malta polisi. Daha sonra olay Dışişleri Bakanlığı’na kadar gitmiş. Nadir Güllü ve eşi serbest kalırken, Korhan Abay içerde kalmış bir süre daha.

Nadir Güllü, “Tepsi bizim namusumuzdur” diyor.

    

Haberin Devamı

SUDAN PARA ALMIYOR, TURİSTLERE BEDAVA ŞEMSİYE VERİYOR

Nadir Güllü’nün Karaköy’deki tek dükkânında gazlı içecek satışı yasak. Ev yapımı limonata, demleme çay ve bedava su var. Güllü, suyun bereketine inandıkları için gelen müşterilere parayla su satmadıklarını söyledi.

Karaköy Güllüoğlu Baklavacısı aynı zamanda kışın yağmur altında kalan turistlere de bedava şemsiye veriyor. Nadir Güllü turistlere sadece Türkiye ve Karaköy Güllüoğlu’nu unutmayın dediklerini belirtiyor.

Nadir Güllü, “ Baklavacılık emek ister, güç ister, dikkat ister, ille de sevgi ister. Sevgiyle yoğrulmayan hamurdan iyi baklava olmaz. Patron işini sevecek. Bizim meslekte işinin ya aşığı ya da muhtacı olacaksın derler. Dedelerimizden sonra babam ele almış bu işi. 600 yıl sonra Sarayburnu’ndan çıkan baklavayı Karaköy’de bize üretmek nasip oldu. Ancak bu çok zor oluyor. Şu anda 57 yaşındayım ama 40 yıldır bu işin içindeyim. Çıraklıktan geldim. Şu anda bildiğim tek şey aslında hiçbir şey bilmediğim. Ben yok biz varızla geldim. Çünkü baklavacılığın bir ekip işi olduğunu gördüm” dedi.

 

FENER RUM PATRİĞİ EN ESKİ MÜŞTERİSİ

40 yıldır baklava ustası olan Nadir Güllü, Karaköy’deki yerden başka şube açmamalarının nedenini baklavalarındaki kaliteyi kaybetmek istememeleri olarak belirtirken günde mağazaya ortalama 3 – 5 bin arasında müşterinin geldiğini de söylüyor.

Nadir Güllü, “Bizim en eski müşterimiz Fener Rum Patriği Bartholomeos’tur. Heybeliada Ruhban Okulu’nda okurken bizim genç müşterilerimizdendi. Şimdi Bartholomeos’u ziyarete gelen bütün önemli siyasiler Karaköy Güllüoğlu’na uğramadan ülkeden ayrılmıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de gençlikleri hep burada geçti” dedi.


 

DÜNYADA İLK KEZ HURMALI BAKLAVA

Nadir Güllü tek bir dükkanla da olsa herkese baklava yedirmek istediklerini söylüyor. Bu yüzden hiç kimsenin aklına gelmeyen şeyler deniyor.

Güllü, “ Dünyada hiç kimsenin yapmadığı şeyler yaptım. Dünyada ilk kez hurma özünden yapılmış baklava ürettik. Bizim deden toruna beş kuşaktır gelen müşterimiz var. Şeker hastaları için özel baklava ürettik. Diabak. Kalp hastaları için Medibak. Çölyak hastaları, unlu mamülleri yiyemeyen kişiler için özel baklava ürettik. Bizim gıda mühendisi, ziraat mühendisi, doktor ve laboratuvarım var. Usta eller olmadan marka ortaya çıkıyor” diye konuşuyor.

Hurmalı baklava için özellikle Basra bölgesine gittiğini belirten Nadir Güllü, “Şiraz hurmalarının kep kap kashe ve sis cinsi yumuşak hurmalarının sularını sıktırdık. Fıçılarla İsfahan ve Şiraz’dan getirdik. Kolay olmadı bu. Ancak olmadı. Ne yaptık portakal tarçın ve limon pomatlarıyla formülüze ettik. Yapım aşaması çok zordu. Hurmayı kaynatırsan vitamini ölüyor. Soğuk verirsek şerbeti almıyor. Taş fırından çıkardık, semaver içinde hurmayı erittik. Hurmabak isminde yüzde 100 hurma suyunda şerbetlendirilmiş baklavayı ürettik.

Ramazanla birlikte satışa çıkan Hurmabak için tepkilerin çok olumlu olduğu belirtildi. Hurma suyunun beden ve zihin sağlığına iyi geldiği biliniyor.

 

ygocmez@hurriyet.com.tr

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!