Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2010 09:48
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'ın referanduma yönelik açıklamalarına ilişkin, “İş alemi de tabii ki Türkiye'nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye'nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz. Dolasıyla bunu o çerçevede değerlendirmekte yarar var” dedi.
Şimşek, Kuveyt Türk'ün sukuk ihracı dolayısıyla düzenlediği iftarın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sukuk ihracında kamuyla ilgili sürecin sorulması üzerine Şimşek, kamu açısından şu aşamada henüz yapılmış bir yasal düzenlemenin olmadığını hatırlattı.
Bu konuda dünyada çok hızlı gelişmeler bulunduğunu belirten Şimşek, şu anda batının finans merkezlerinde sukuk ihraçlarının borsalarda işlem gördüğünü anlattı.
Şimşek, “Aslında en az 1,5 trilyon dolarlık bir kaynak bu türden enstrümanlara eğilimli” dedi.
Kişiler açısından bakıldığında sukukun alternatif bir yatırım aracı olduğunu belirten Şimşek, bugün dünyanın önemli bankalarının sukuk ihracına aracılık yaptığını, Türkiye'nin bu konuda henüz yasal çerçeveye sahip olmadığını söyledi.
Şimşek, “Ama neden olmasın. Tabii ki Türkiye'nin de kendi büyümesini finanse edecek, şirketlerin kendilerini finanse edecek, sukuk olur başka enstrümanlar olur, finansman, yatırım araçlarına bakmak lazım” diye konuştu.
Özel sektörün sukuk ihracı için Maliye Bakanlığından birtakım düzenlemeler beklediği hatırlatılarak, vergisel avantajların sorulması üzerine Şimşek, “Bize bir talep gelirse Maliye Bakanlığı olarak biz inceler, kendilerine işin vergi boyutuyla ilgili tabii ki görüşlerimizi bildiririz” dedi.
Sukukun özü itibarıyla bir
bono, tahvil olduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'de diğer finansal araçlar nasıl bir mevzuata tabi ise bunun da o çerçevede değerlendirilmesinin mümkün olabileceğini anlattı.
Alternatif finansman araçlarını arka planda tutmadıklarını, önemsedikleri vurgulayan Şimşek, “Bakılacak tabii. Bu doğrudan doğruya Hazinemizin ilgi alanına giriyor. Maliye Bakanlığı olarak vergisel açıdan bunu diğer finansal enstrümanlardan farklı bir şekilde değerlendirmeyeceğiz” dedi.
"UZUN VADELİ FONLARIN GETİRİLMESİNİ DOĞRU BULUYORUZ”
Şimşek, bankaların yurt dışına tahvil ihracıyla ilgili stopaja ilişkin eleştirilerinin bulunduğu hatırlatılarak, bununla ilgili düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine, “Biz Maliye Bakanlığı olarak uzun vadeli fonların Türkiye'ye getirilmesini doğru buluyoruz. İşin vergisinin peşinde değiliz” dedi.
Ancak başka hususların da bulunduğunu ifade eden Şimşek, o hususlar çerçevesinde şu ana kadarki değerlendirmelerde bu sorunun tamamen çözülmediğini söyledi.
Halka arzla ilgili vergi teşviklerine ilişkin bir soruya da Şimşek, “O, işin sadece bir boyutu. O konu üzerinde tabii ki değerlendirmeler yapılabilir, o kapı tamamen kapalı değil, ama işin özü itibarıyla halka açıklık oranı, halka açılma talebi olsun, bunların hepsi bir iş kültürü felsefesiyle de ilişkilidir. Yani sadece işin teşvik boyutuyla sınırlı değildir” yanıtını verdi.
TÜSİAD'IN AÇIKLAMALARI
Mehmet Şimşek, bir gazetecinin, TÜSİAD'ın referanduma ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi:
“Anayasa değişikliği bir iktidar oylaması, herhangi bir partinin gündemiyle ilişkili değil. Anayasa değişikliği bize kalırsa Türkiye'nin, çocuklarımızın geleceğiyle ilişkilidir. İçeriğine de baktığınız zaman, hakikaten Türkiye'yi birkaç adım ileri götüren çok önemli düzenlemeler içeriyor. Tabii ki gönül ister ki herkes içerikle ilgili değerlendirmelerde bulunsun, herkes bu pakete niye destek verdiğini veya vermediğini kamuoyuyla tabii ki paylaşsın. Çünkü aslında bu Türkiye'nin, yani geleceğinin oylandığı bir paket. Daha özgürlükçü bir toplum mu istiyoruz, demokrasimizin standartlarını daha ileri götürmek mi istiyoruz, bu sorularla ilişkili bir paket var gündemde. Keşke yoğun olarak içerik tartışılsa. Biz bunu bekliyoruz. İş alemi de tabii ki Türkiye'nin önemli bir kesimidir. Onların da tabii ki Türkiye'nin geleceğini belirleyecek gündeme duyarsız kalmasını bekleyemezsiniz. Dolasıyla bunu o çerçevede değerlendirmekte yarar var. Yani iş ve aş üretenlerin yine bu paketle önünü açıyoruz. Vatandaşlarımızın ekmekle özgürlük arasındaki tercihini biz gereksiz, anlamsız buluyoruz. Böyle bir tercih olmaması lazım. Hem ekmek büyüyecek, hem daha fazla özgürlük olacak... Ben gerçekten bütün samimiyetimle söylüyorum, bu Anayasa paketi bunu sağlıyor. Mükemmel mi değil ama nedir, biz mükemmeliyetçi arayışımızın, ilerlemenin önünde bir engel olmasını tabii ki kabul etmeyiz, ona izin veremeyiz. Yani bizi, 2-3 adım ileri götürecekse, çok daha kapsamlı, mükemmel bir değişiklik olmasa bile bunu memleket yararına olduğunu düşündüğümüz için destekliyoruz. Tabii ki takdir edersiniz ki her kesimden destek bekliyoruz.”
100 MİLYON DOLAR SUKUK İHRACI
Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Al Omar da Türkiye'de ilk sukuk ihraç işlemini gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Sukuk ihracının ülkeye büyük güvenilirlik getireceğine işaret eden Al Omar, uzun vadeli finansal enstrümanları sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da Türkiye'de bu yolu açmaktan mutlu olduklarını belirterek, bunun devamını getirmeyi umduklarını ifade etti.