Güncelleme Tarihi:
Şimşek konuşmasında, Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl iş dünyası ve siyasi liderleri bir araya getirerek önemli bir rol oynadığını vurguladı. Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Şimşek, “Bakış açımızı geniş tutmalıyız. Her şey göründüğü kadar kötü değil belki de dilediğimiz kadar iyi de değil. Sayın Schwab’ın 4. Sanayi Devrimini anlattığı kitabını okudum. Dünya sistematik bir teknoloji dönüşümüne kapılarını açıyor.Yeni teknolojiler, yapay zeka, 3D baskı, kodlama, enerji depolama konularında muazzam bir dönüşüm yaşanıyor. Bunları sadece Batı dünyasında hissetmeyeceğiz. Dünyanın farklı yerlerinde hissedeceğiz. İnsanlığın odakta olduğu bir gelecek olmalı” dedi. Yaşanan bu değişimin çok büyük sosyal sorunları ve bu sorunların yarattığı korkuları beraberinde getirdiğini de belirten Şimşek şunları söyledi:
“Eğer bu sorunu ele almazsak siyaset bu korkulara rehin düşecek ve merkez zemin kaybetmeye, radikal sol ve radikal sağ zemin kazanmaya devam edecektir.”
ROBOT KORKUSU
Şimşek dünya ticaretinin 2016’da yüzde 1.7 büyüyeceğini aktardığı konuşmasında, OECD’nin raporlarında büyümenin istenildiği kadar olmadığının da belirtildiğini, küresel ekonominin de yüzde 3 büyüyeceğini, bunun en büyük nedenlerinden birinin de ülkelerin korumacılık politikaları olduğunu anlattı.
“Avrupa’da Batı dünyasında daha içe dönük politikalar öne çıkıyor. 4. Sanayi Devrimi kapsamında özellikle odaklanmamız gereken bir konu bu. Robotların işlerimizi ele geçirme korkumuzu, eşitsizliklerin artacağı korkusunu nasıl geçirebiliriz? Bunları konuşacağız. 1990-2010 yılları arasında yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısı yarı yarıya azaldı. Ancak hâlâ dünyada 1.2 milyar kişi enerji ve elektriğe ulaşamıyor, 4 milyar kişinin internete erişimi yok” diyen Şimşek, Türkiye’deki olumsuz havaya rağmen Türkiye’nin olumlu ilerlediğini, vergi gelirlerinin yüzde 25’ini eğitime ayırdığını söyledi. Kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğinden yararlandığını, yapılan kampanyaların olumlu sonuçlarının da görüldüğünü, ilkokul seviyesinde her 100 erkek çocuğa karşılık 102 kız çocuğunun eğitim aldığını aktardı. Türkiye’nin zorluklar ve sorunlar yaşadığını da anlatan Şimşek, “Türkiye büyük bir travma yaşadı. Öncelikle Türkiye’ye inanmak gerekiyor ve dayanışma göstermek gerekiyor. Tabii ki Türkiye olarak kendimizi daha iyi ifade etmeliyiz” dedi.
ÖRGÜTÜN ETKİSİ
Son 5-6 yıl içinde yaşadığımız olayların, siyasi gelişmelerin ve hatta Türk ekonomisinin performansında terör örgütünün etkisinin anlaşıldığını belirten Şimşek, şöyle konuştu: “1960’lardan beri çalışan, her yere sızan, gayrimeşru yollarla sistemlerimize girmiş bir yapı. Son yıllarda yaşananları, Gezi olaylarını bunları anlamak mümkün değil. Benim düşüncem Türkiye demokrasisi geçmişe nazaran daha kuvvetli, Türk insanı ayağa kalktı, demokrasinin arkasında durdu. Türkiye demokrasisi ve ekonomisiyle ilgili birtakım şeylerin abartıldığını düşünüyorum. Türkiye ve dünyanın iş insanlarının ilhamına önderliğine ihtiyacı var, emekli bir dini lidere sadakat gösterenlerden bahsetmiyorum.”