'Kurdaki dalgalanmaya kayıtsız değiliz'

Güncelleme Tarihi:

Kurdaki dalgalanmaya kayıtsız değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2017 12:30

Türkiye'nin son yıllarda büyük felaketlerin eşiğinden döndüğünü söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu durumun Türkiye'nin dış algısını olumsuz etkilediğini belirtti.

Haberin Devamı

İsviçre'nin Davos kentinden düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Şimşek, BloombergHT yayınına katıldı.

"Türkiye'nin ekonomisini bir kelimeyle özetle derseniz 'Yüksek Direnç' derim" ifadelerini kullanan Şimşek, gerekli reformlar sonrası Türkiye'nin yeniden bir cazibe merkezi olacağına vurgu yaptı.

ÖNCE REFERANDUM SONRA REFORM

Anayasa değişikliği süreci ile ilgili anayasanın iyi tasarlandığını ve Meclis'in denetim ve yasam görevini yapacağını söyleyen Şimşek, referandum belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla Türkiye'nin reform sürecine gireceğinin altını çizdi.

"Türkiye, koalisyonlarla yönetilmesi normal dönemlerde bile zor olan bir ülke" diyen Başbakan Yardımcısı, halkın uzun vadeli istikrardan yana bir tavır kullanacağını söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Kurduğumuz sistem, küresel normlardan değil, küresel normlara uygun dizayn edildi. Vergi reformundan yargının devamına, eğitim reformundan kamu personel rejimine tüm b u reform çalışmalarına güçlü bir şekilde devam etmemiz gerekiyor. Bu, uzun vadede temsilde adaleti teminat altına alacak kritik bir reformdur."

"KUR HEDEFİ YOK AMA KAYITSIZ DA DEĞİLİZ"

Şimşek, "Kurun seviyesinden memnun musunuz?" şeklindeki soruyu şu şekilde yanıtladı:
 "Bizim bir kur hedefimiz yok. Kurdaki dalgalanmalara karşı kayıtsız olduğu anlamına gelmemeli. Tabii ki kur, reel sektörü ve açık pozisyonları olanları etkiliyor. Orta uzun vadede Türkiye'nin tekrar bu sorunla karşı karşıya gelmemesi için hem açık pozisyonları hem cari açığı yönetilebilir seviyede tutmak için makro ihtiyati önlemler alacağız. "

"FITCH İLE İKİ KEZ GÖRÜŞTÜM"
27 Ocak'ta Türkiye değerlendirmesini açıklayacak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yetkilileri  ile son bir ay içinde Londra ve Ankara'da birer kez görüştüğünü söyleyen Şimşek, öncelikli odaklarının not değil, reformlarla Türkiye'yi yeniden bir cazibe merkezi yapmak olduğunu söyledi.

YÜZDE 5 BÜYÜME 2018'DE
15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan yavaşlamanın geçici olduğunu söyleyen Şimşek, belirsizliğin azalmasıyla güçlü bir büyüme sürecine gireceğini aktardı.

Haberin Devamı

"2016 yılındaki çabalarımız başka zaman yapsaydık çok dikkat çekerdik" diyen Başbakan Yardımcısı, "Türkiye 2018'den itibaren yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturacak" ifadelerini kullandı.

"Piyasalar açısından konuşursak ortalık biraz toz duman. Büyük ihtimalle referandum sonrası hızlı bir toparlanmaya gireceğiz. Referanduma kadarki ara dönemde ise biz reel sektörün yanındayız. Piyasalar bardağın boş tarafına odaklanmış durumda. Bardak aslında yarıdan fazlası dolu."

EĞİTİME 6 KRİTİK REFORM
Türkiye'deki eğitim yatırımlarıyla ilgili de konuşan Şimşek, eğitime erişim noktasında başarı sağlandığını, ülkede üniversite, derslik, öğretmen sayısının arttığını ve tüm vatandaşların okul öncesinden doktoraya olan eğitimlerinde destek verildiğini hatırlattı.
Şimşek, "Eğitime yapılan harcama OECD ile aynı seviyede. Ancak kalitede aynı seviyede değiliz, bunu kabul ediyorum" dedi. Başbakan Yardımcısı, gelecek dönemde eğitime yapılacak destekleri şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı

1. Öğretmenlerimiz yeniden eğitilecek.  Yeni mezunlar, tecrübeli öğretmenlerin yanında staj yapacak. Yeniden eğitim için öğretmen akademisi kurulacak.

2. Yabancı dil konusunda zayıfız. Üzerinde çalıştığımız proje kapsamında bir eko sistem oluşturuluyor. İlk dört yıllık eğitimde temel Türkçe okuma-yazma becerileri aldıktan sonra bir yıl tamamen yabancı dil eğitiminin verildiği bir sistem kurulacak.

3. Eğitimde özel sektörün payı çok önemli ve devletten daha iyi iş çıkarıyorlar. Açık konuşalım, özel sektör birçok konuda her şeyi devletten kat be kat daha iyi yapıyor. OECD ülkelerine göre özel sektör payı, Türkiye'de çok düşük. Dörtte biri düzeyinde. Biz, özel sektöre güçlü destek veriyoruz. Devlet olarak öğrenci başına yaptığımız harcamanın aynısını özel sektöre de verelim, siz yeter ki bu eğitimi verin diyoruz.

Haberin Devamı

4. Eğitim ile iş dünyasının ihtiyaçları güçlü bir paralellik arz ediyor.

5. Okul öncesi eğitimin zorunlu hâle gelmesinin en geç 2019'da başlaması öngörülüyor.

6. Yine 2019 itibariyle tüm Türkiye'de tam gün eğitim uygulamasına geçilecek. Sabahçı ya da öğlenci, yarım günlük eğitim yeterli olmuyor.
Şimşek, tüm bu konular için, eğitim seviyesi en iyi olan ülkelerin incelendiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!