Güncelleme Tarihi:
Şimşek, genel kuruldaki 1 saati aşan konuşmasının ardından işadamları ile basına kapalı olarak bir araya geldi ve soruları yanıtladı. 1.5 saatten fazla süren kapalı görüşmede, Şimşek’in işadamlarından tam not aldığı öğrenildi. Sunumunda terör ve jeopolitik risklere fazla değinmeyen Şimşek, iş adamları ile yaptığı basına kapalı görüşmede ağırlıklı olarak terör ve ülkenin dış politikasına ilişkin sorularla karşılaştı. Kimi zaman esprili cevaplar veren Şimşek’in zaman zaman alkışlandığı duyuldu.
ELİMİZDEN GELEN BU
Özellikle Rusya ve Suriye konusunda Nato dışında hareket etmeyeceklerini vurgulayan Şimşek, Suriye’den gelen göçmenler ve güneydoğudaki terör ile ilgili gelişmelerde ABD ve Birleşmiş Milletler’in iki yüzlü davrandığını söyledi. Şimşek, bütün bu konuların zor meseler olduğunu vurgulasa da işadamlarını pek ikna edemediği kaydedildi. Kapalı görüşmeye damga vuran esas sorunun ise, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından birinin yönetiminden gelen ‘İlk 90 gün ne yaptınız?’ sorusu oldu. Şimşek bu konuda yapılanları anlattıktan sonra daha yapılması gerekenler olduğunu vurgularken, işadamlarından bu kez yapısal reformların hızlandırılması gerektiği görüşü geldi. Şimşek bunun üzerine, bütün bunların oldukça zaman alan konular oluduğu belirterek, “Bizim de elimizden gelenler bunlar” demekle yetindiği öğrenildi.
TAŞERONLA BÜYÜYORMUŞ
Bir işadamının devletin küçülmesi gerektiği yönündeki tavsiyesine Şimşek’in, “Ben de öyle yapıyoruz diye düşünüyordum ama meğer taşeronlarla devlet büyüyormuş” şeklindeki espirili cevabının alkış aldığı belirtildi. Toplantıya katılan işadamlarının genel görüşü ise şöyle oldu: “Sayın Bakan sorularımızı samimiyetle yanıtladı. İşini iyi yapan, meselere oldukça hakim, Ali Babacan gibi konusunu çok iyi bilen birisi.” İşadamları ayrıca tarım politikaları, enerji polikaları konusunda da sorular yöneltti.
YÜZDE 10 ENFLASYON CİDDİ BİR TEHDİT
BaşbakanYardımcısı Mehmet Şimşek TÜSİAD genel kurulunda ise, enflasyonda yüzde 10’a yaklaşan resim ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, bunun ciddi bir tehdit olduğunu ve büyüme potansiyelini aşağıya çektiğini söyledi.
TÜSİAD’ın olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada Şimşek, “Biz büyüme potansiyelini yükseltmek, performansımızı yükseltmek istiyorsak, mutlaka enflasyonu ciddiye almalıyız, kalıcı şekilde düşük tek haneye çekmemiz lazım” dedi. Enflasyondaki sorunun kurdaki değer kaybı ve gıda fiyatları olduğunu ifade eden Şimşek, “2016’da Merkez Bankası tabi ki bu işin esas sahibi. Her ne kadar hükümet merkez bankası enflasyon hedefini ortak belirler gibi bir düzenleme varsa da bu dönemde genel itibarıyla biz Merkez’in çalışmalarını kabul ettik. Onlar şimdi yüzde 7.5’e indiririz diyorlar. Bunun inebilmesi için göreceli bir istikrar gerekiyor. Petrol fiyatlarının düşmesi yardımcı olur. Gıda fiyatları bilinmeyen... fakat buna yönelik de bir takım tedbirler çalışılıyor” diye konuştu. Şimşek, enflasyonu düşük tek haneye indirmenin yolunun Türkiye’de yapısal reformlarla verimliliği artırmak, birim maliyetleri aşağı çekmek ve arzı güçlendirmek olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Dünyada da belli yerlerde ciddi deflasyon riski var. Aslında deflasyon bizim çok da aşina olmadığımız ama enflasyona göre o kadar daha tehlikeli olan bir durum ki hayal edemezsiniz. Deflasyonist süreç enflasyona göre çok daha yıkıcı ve etkilidir. Türkiye’deki enflasyonist süreci küçümsemek için söylemiyorum, o ayrı bir konu.”
YATIRIMA İKNA ETMELİYİZ
Cari açık önemli bir sorun olduğunu ve Türkiye’nin tasarruf açığının yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, “Hane halkındaki tasarruf düşüşü trendini geri çevirmemiz lazım ki bu başladı. Beklentimiz gelecek üç-dört yıl içinde tasarrufların oranının yüzde 19’lara yükselmesi yönünde” diye konuştu. Büyümeyi geçen sene yüzde 4 civarında öngördüklerini ifade eden Şimşek, asgari ücretin de etkisiyle büyümenin bu sene ise yüzde 4.5’e çıkabileceğini ifade etti. Şimşek, büyümenin yüzde 5’e çıkması ve kalıcı olması için ise yapısal reformların gerekli olduğunun altını çizdi.
Şimşek, TÜSİAD üyelerine seslenerek “Sizi buraya yatırım yapmaya ikna etmemiz lazım” diyerek şöyle konuştu: “Yatırım için buraya mahkum değilsiniz, yurtdışına yatırım yapabilirsiniz. Zaten yapıyorsunuz da, biliyorum. O yüzden sizi ikna etmemiz gerek. Türkiye demografik yapı, kurumsal kalite ve verimlilik alanlarında attığı ve atacağı adımlarla öne geçecek. Dünya ticaret hacminin ve büyümenin bir türlü toparlanamadığı bir ortamda Türkiye’nin performansının kötü olarak takdir edilemez. Dünya ticaret hacmi bir türlü toparlanamadı. Önümüzde ciddi riskler var.”