Güncelleme Tarihi:
YILIN ilk çeyreğine ait makro ekonomik gelişmeler hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa ile Türkiye arasındaki ücret artışlarını karşılaştırdı. Geçen yıl sonu itibarıyla, geçen yıl özel sektör ve kamunun ortalama ücret artışın yüzde 10’un üzerinde olduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun Avrupa’dan 5 kat daha fazla olduğunu vurguladı. Şimşek’in bu örneği vermesi, geçen yıl Türkiye’de yüzde 6.4’e inmesine karşın enflasyonun Avrupa’dan çok yüksek olmasını akılları getirdi. Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu ‘Eurostat’’a göre, 2010’da Avrupa’nın ortalama enflasyonunun yüzde 1.6 oldu.
Hane halkı daha az borçlu
Türkiye’nin kriz öncesine göre daha iyi durumda olduğunu anlatan Şimşek, hane halkı borçları açısından da Türkiye’de Avrupa’ya göre daha iyi bir gelişme yaşandığını kaydetti. Şimşek, şunları söyledi: “AB’nin 27 üyesi var. Hanehalkı borcunun milli gelire oranı yüzde 58.6. Bu oran Türkiye’de yüzde 15.6. Türkiye hanehalkı bakımından da güçlüdür. Geçen yıl özel sektör ve kamunun ortalama ücret artışı yüzde 10’un üzerindeydi. Bu oran Avrupa’da ise yüzde 2 civarında. Türkiye’de ücretler Avrupa’nın 5 katı artış gösterdi.”
Zayıf tarafımız cari açık
“Zayıf tarafımız yok mu tabii ki var” diyen Şimşek, şözlerine şöyle devam etti: “Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ciddi bir enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bu cari açıkta artış olarak bize yansıyor. Bunun için para politikalarında sıkılaştırmaya gittik. Maliye politikasını da sıkılaştırıyoruz. Ben bazı yorumlara şaşırıyorum, maliye politikalarında gevşeme varmış. Bütçe açığı geçen seneye göre yüzde 64 düşmüş. Bu nasıl gevşeme?”
Üstü örtülü mali kural
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, Mali Kural’ın uygulanmasına ilişkin olarak, “Türkiye’de zaten stü örtülü mali kural uygulanıyor” dedi. Şimşek, “Eğer Mali Kural uygulanmaya konulsaydı, nasıl bir bütçe hedefi ortaya konulurdu” diye sorulması halinde, yanıtının “muhtemelen daha gevşek” olacağını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “Ama biz zaten 9 yıldır bütçe hedeflerimizi ortaya koyuyoruz. Kriz yılı hariç her sene, hedeflerimizi tutturduk. Türkiye’nin borcunu yarı yarıya azaltmışız. Türkiye’nin faizi yüzde 63’lerde iken bu rakamı yüzde 8.9’lara çektik.
Bu tesadüf değil.”
Martta açılan bütçe açığı ilk çeyrekte azaldı
MART ayında yüzde 2.8 artarak 6.1 milyar lira olan bütçe açığı, ocak-mart döneminde yüzde 63.6 azalarak 4.1 milyar liraya düştü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu çok güçlü bir bütçe performansıdır, bir seçim yılında aslında bütçe disiplininin hiçbir şekilde ödün verilmediğinin göstergesidir” derken, bütçe gerçekleşmeleri hakkında şu bilgileri verdi:
Martta bütçe açığı bir önceki yılın aynı ayına göre sadece yüzde 2.8 artarak 6.1 milyar lira oldu. Geçen yıl bu rakam 5.9 milyar liraydı. Enflasyonun yüzde 4 olduğu bu dönemde reel düzeyde artış değil azalış yaşandı.
Yılın ilk çeyreğinde faiz dışı fazla 2.7 kat arttı. Faiz dışı açıkta bu sene tarıma ilişkin bazı transfer ödemeleri geçen yıl şubat ayındayken bu yıl mart ayına kısmen kaydığı için böyle bir rakam ortaya çıktı.
Ocak-mart döneminde açık yüzde 63.6 azalarak 4.1 milyar liraya düştü. Geçen yıl ilk çeyrekte bütçe açığı 11.3 milyar liraydı. 2010 yılının ilk üç ayında faiz dışı fazla 3.7 milyar liraydı, bu sene 9.8 milyar liraya çıktı. Faiz dışı fazla yılın ilk üç ayında 2.7 kat arttı.
Bütçe gelirleri geçen yıla göre yüzde 20.5 artarak 68.7 milyar lira, bütçe giderleri ise sadece yüzde 6.6 artarak 72.9 milyar lira oldu.
Borç kolaylığı 14.3 milyar liralık kaynak sağlayacak
BORÇLARIN yapılandırılması için Maliye Bakanlığına gelen ve Bakanlığın yapılandırdığı dosya sayısının 2.5 milyona yakın olduğunu bildiren Mehmet Şimşek, bunun da 2 milyon 172 bin 30 mükellefe denk geldiğini söyledi. Yapılandırma sonrası gelir tahsilatı mümkün olan tutarın ise yaklaşık 14.3 milyar TL olduğunu, bunun tahsil edilebilecek bir kaynak olarak görüldüğüne dikkat çeken Şimşek, vatandaşlara da “Lütfen son iki hafta kaldı. Son güne bırakmayalım, bir yığılma olmasın” diye seslendi.
168 milyon liralık fark ‘emekli’den kaynaklandı
MART ayında bütçe açığında 168 milyon TL’lik fark olduğuna dikkat çeken Mehmet Şimşek, bunun temel nedeninin bu sene emekli maaş farklarının mart ayında ödenmesine bağladı. Ayrıca geçen yıl, gelirin bir kısmının şubat ayından mart ayına kaymış olduğunu söyleyen Şimşek, bu sene bu durumun da söz konusu olmadığını söyledi.