Şimşek: 7 bin 200 vergi müfettişi alınacak

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: 7 bin 200 vergi müfettişi alınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2012 12:46

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ile mücadelede için sahaya ineceklerini ve şu anda 4 bin 800 olan vergi müfettişi sayısını yüzde 150 artışla 12 bine çıkaracaklarını açıkladı. Şimşek, Suriye'deki son gelişmeler üzerine 'savaş ekonomisi yapılıp yapılmayacağına' ilişkin soru üzerine ise "Türkiye eski Türkiye değil, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman, o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 aylık gerçekleşme sonuçları ile izleme ve ilerleme raporunu bugün Ankara'da açıkladı.

İşte o toplantıdan önce çıkan başlıklar:

- Son 10 yıl içinde kayıtdışılığın ciddi oranda geriledi, ancak hala yüksek seviyede.

- Şu anda 4 bin 800 vergi müfettişi bulunuyor. Bu sayıyı orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı amaçlıyoruz. Çünkü sadece mevzuat yetmez, sadece kayıtdışılığa karşı eylem planları yetmez, mutlaka sahada olacağız.

- SGK'nın  denetim eleman sayısını 700'den 1300'e çıkarıldı, yıl sonu itibariyle 1500'e yükseltilmesi planlanıyor.

- Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektöründe fatura ve elektronik defter zorunluluğu getirilecek. Daha önce sadece şirketler arasında uygulanan elektronik fatura,  gerçek kişi mükelleflerini de kapsayacak hale geldi. Bundan sonra özellikle ÖTV alanında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinin imalat ve ithalat safhalarından başlayarak yaygınlaştırmaya başlanacak.

Haberin Devamı

- Kozmetik ürünler takip sistemi hayata geçirilecek. Kozmetik ürünleri izlemeye yönelik Sağlık Bakanlığı ile bir sistem kuruyoruz. Bundan sonra bütün kozmetik ürünleri üretimden satışına  yönelik takip edeceğiz.

- 6111 sayılı yasa kapsamında, bundan faydalanan mükelleflerin bu ay sonu itibariyle mutlaka taksitlerini ödemeleri gerekiyor. Çünkü bu son şans.

- Şu an itibariyle Halk Bankası'nın yüzde 24'e kadar oranını şartlar uygun olursa bu yıl veya gelecek yıl halka arz etmeyi düşünüyoruz.

- Elektrik, doğalgaz ve su gibi girdilerle işletmelerin çıktı girdilerini karşılaştırarak kayıtdışı istihdamına yönelik risk analizleri yapılacak.  Dolayısıyla elektrik, su ve doğalgaz kullanımı üzerinden ne kadar kayıtdışılık var o işletmede o oran hesaplanacak.

- Banka post cihazları ile yazarkasaları uyumlu hale getirilecek. 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EFT ve post cihazı kullanan ve  yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere EFT post uyumlu ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilecek. 31 Aralık 2012'ye kadar banka post cihazlarının tamamını ödeme kaydedici cihazlarla uyumlu hale getirilecek. Bu uygulamayla birlikte artık post cihazlarından geçen herhangi bir alışverişin fişi otomatik olarak kesilmiş olacak.

Haberin Devamı

ŞARTLAR NEYİ GEREKTİRİYORSA GEREKEN ADIMLAR ATILIR

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bir savaş  ekonomisi yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin yanı başında böyle bir trajedinin, böylesine büyük bir kargaşanın ve çatışma ortamının olmasını arzu etmediklerini söyledi.

Bölgede olumlu ve olumsuz olan her şeyin Türkiye'yi etkilediğini kaydeden  Maliye Bakanı, “Maalesef bu süreç yaşanıyor. Gereken açıklamaları da sayın  Başbakanımız zaten yapıyor. Biz bütçemizi şu anda normal, rutin bir bütçe olarak  yapıyoruz. Ama ülkemiz büyük bir ülke, Türkiye eski Türkiye değil, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman, o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır” dedi.

Haberin Devamı

“Tezkere için ödenek öngörüldü mü?” şeklindeki soruya Bakan Şimşek,  daha önce Irak'a yönelik ve başka zamanlarda da başka türlü tezkerelerin  çıkartıldığını belirterek, “Biz ilgili kurumlarımızdan gelen talepleri  değerlendiriyoruz, makul bir çerçevede, imkanlarımız çerçevesinde o talepleri  karşılıyoruz. Fakat bu konuda spesifik bir talep yok, dolayısıyla bu konuda yorum  yapmayacağım” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!