Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 aylık gerçekleşme sonuçları ile izleme ve ilerleme raporunu bugün Ankara'da açıkladı.
İşte o toplantıdan önce çıkan başlıklar:
- Son 10 yıl içinde kayıtdışılığın ciddi oranda geriledi, ancak hala yüksek seviyede.
- Şu anda 4 bin 800 vergi müfettişi bulunuyor. Bu sayıyı orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı amaçlıyoruz. Çünkü sadece mevzuat yetmez, sadece kayıtdışılığa karşı eylem planları yetmez, mutlaka sahada olacağız.
- SGK'nın denetim eleman sayısını 700'den 1300'e çıkarıldı, yıl sonu itibariyle 1500'e yükseltilmesi planlanıyor.
- Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektöründe fatura ve elektronik defter zorunluluğu getirilecek. Daha önce sadece şirketler arasında uygulanan elektronik fatura, gerçek kişi mükelleflerini de kapsayacak hale geldi. Bundan sonra özellikle ÖTV alanında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinin imalat ve ithalat safhalarından başlayarak yaygınlaştırmaya başlanacak.
- Kozmetik ürünler takip sistemi hayata geçirilecek. Kozmetik ürünleri izlemeye yönelik Sağlık Bakanlığı ile bir sistem kuruyoruz. Bundan sonra bütün kozmetik ürünleri üretimden satışına yönelik takip edeceğiz.
- 6111 sayılı yasa kapsamında, bundan faydalanan mükelleflerin bu ay sonu itibariyle mutlaka taksitlerini ödemeleri gerekiyor. Çünkü bu son şans.
- Şu an itibariyle Halk Bankası'nın yüzde 24'e kadar oranını şartlar uygun olursa bu yıl veya gelecek yıl halka arz etmeyi düşünüyoruz.
- Elektrik, doğalgaz ve su gibi girdilerle işletmelerin çıktı girdilerini karşılaştırarak kayıtdışı istihdamına yönelik risk analizleri yapılacak. Dolayısıyla elektrik, su ve doğalgaz kullanımı üzerinden ne kadar kayıtdışılık var o işletmede o oran hesaplanacak.
- Banka post cihazları ile yazarkasaları uyumlu hale getirilecek. 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EFT ve post cihazı kullanan ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere EFT post uyumlu ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilecek. 31 Aralık 2012'ye kadar banka post cihazlarının tamamını ödeme kaydedici cihazlarla uyumlu hale getirilecek. Bu uygulamayla birlikte artık post cihazlarından geçen herhangi bir alışverişin fişi otomatik olarak kesilmiş olacak.
ŞARTLAR NEYİ GEREKTİRİYORSA GEREKEN ADIMLAR ATILIR
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bir savaş ekonomisi yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin yanı başında böyle bir trajedinin, böylesine büyük bir kargaşanın ve çatışma ortamının olmasını arzu etmediklerini söyledi.
Bölgede olumlu ve olumsuz olan her şeyin Türkiye'yi etkilediğini kaydeden Maliye Bakanı, “Maalesef bu süreç yaşanıyor. Gereken açıklamaları da sayın Başbakanımız zaten yapıyor. Biz bütçemizi şu anda normal, rutin bir bütçe olarak yapıyoruz. Ama ülkemiz büyük bir ülke, Türkiye eski Türkiye değil, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman, o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır” dedi.
“Tezkere için ödenek öngörüldü mü?” şeklindeki soruya Bakan Şimşek, daha önce Irak'a yönelik ve başka zamanlarda da başka türlü tezkerelerin çıkartıldığını belirterek, “Biz ilgili kurumlarımızdan gelen talepleri değerlendiriyoruz, makul bir çerçevede, imkanlarımız çerçevesinde o talepleri karşılıyoruz. Fakat bu konuda spesifik bir talep yok, dolayısıyla bu konuda yorum yapmayacağım” yanıtını verdi.