Güncelleme Tarihi:
İNOVASYON ve teknoloji kullanımıyla birçok üründe dünya bankalarına örnek olan Türk bankaları, bu kez ABD ve Avrupa’da yeni yeni kullanılmaya başlanan mini POS cihazlarını Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor. Simitçi, işportacı, sokak köftecisi ve pazarcılar dahil yüksek kâr ve iş hacmi olmayan küçük işletmelerin de kredi kartıyla ödeme alabilmelerini sağlayan mini ödeme noktası (Point of Sale-POS) aparatı, cep telefonuna takılarak çalışıyor.
6 ÜLKEDE BULUNUYOR
Mini POS’ların Türkiye’de kullanımı için uygun yasal ve teknolojik altyapının oluşturulması için gereken projeyi Bankalararası Kart Merkezi (BKM) yürütecek. Projenin Türkiye’ye getirilmesi konusunda öncülük eden bir bankacı, şimdilik ABD ve Avrupa’da 6 ülkede kullanılmaya başlanan mini POS’ların, Türkiye’de kullanımı için tek tek bankaların kendi teknolojilerini geliştirmek yerine, sektörün tamamına hizmet veren BKM tarafından Türkiye’ye uyumlu hale getirilmesi konusunda bir proje başlatıldığını söyledi.
İŞ HACMİNE BAKMIYOR
2023’te Türkiye’de nakitsiz toplum oluşturulması vizyonuna sahip BKM’nin gündemine gelen konu henüz araştırma aşamasında. Proje tamamlandığında tüm bankalar BKM’nin geliştireceği yazılım altyapısını kullanarak, isteyen işletmelere ve girişimcilere söz konusu mini POS’ları verebilecek.
Sistem nasıl işliyor
· Küçük işletmeci, çalıştığı bankanın hesap bilgileri ile mini ‘POS’un kullanılacağı cep telefonuna ilgili yazılımı yüklüyor.
· Herhangi bir satış sonrasında bankasından ya da ilgili şirketten aldığı mini POS’u internete bağlanan cep telefonuna takarak, kredi kartını POS’tan geçiriyor.
· Cep telefonunu tuşlarını POS cihazı gibi kullanarak miktarı yazıyor, müşterinin şifresini girmesiyle de işlemi tamamlanıyor.
· Daha sonra, müşterinin e-posta adresine fiş gönderilirken, işletmecinin de bu işlemi, banka kayıtlarına geçiyor.
Android ve tablette çalışıyor
ŞU anda ABD ve Avrupa’daki uygulamalarında her işlem için yüzde 2.75 komisyon alınan mini POS’lar her türlü android telefon ve tablet bilgisayarda kullanılabiliyor. Kasım 2012’den bu yana Avrupa’da 6 ülkede kullanılan i-Zettle’ın aparatını kullanan 75 bin işletme bulunuyor
İsveçli model uygun görünüyor
ABD’de Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından kurulan mobil ödeme sistemi şirketi Square’in aparatını inceleyen BKM, Chip&Pin uyumlu İsveç merkezli i-Zettle adlı şirketin aparatını da inceleyecek. POS cihazı almanın ekstra mali yük getirdiği ve yasal zorunluluklarının ağır olduğu ABD’de POS cihazlarının yeterince yaygın olmaması nedeniyle Visa’nın öncülüğünde geliştirilen Square markalı aparatlar manyetik bantla çalışıyor. Henüz Chip & Pin teknolojisine uyumlu değil. Ancak İsveçli i-Zettle’nin aparatı Chip & Pin teknolojisine de uyumlu. O nedenle Chip&Pin’in yaygın olduğu Türkiye’de i-Zettle marka aparatların kullanılması daha muhtemel görünüyor.