Güncelleme Tarihi:
Bakan Varank, Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nde (TÜREK) yaptığı konuşmada, sadece 2021’de enerji dönüşümüne yönelik küresel yatırımların büyüklüğünün 750 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, bu yatırımların içindeki en büyük payın ise 350 milyar dolardan fazla yatırımla yenilenebilir enerji alanında olduğunu söyledi. Birçok sektörle doğrudan ve dolaylı olarak etkileşimde olan rüzgâr enerjisi ekipmanları üretiminde Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Varank, “Bu büyük sinerji ile Avrupa’nın en büyük 5. rüzgâr enerjisi ekipmanı üreticisi haline geldik. Firmalarımız uluslararası standartlardaki ürünlerini 45 ülkeye ihraç ediyorlar. 2021 yılında 1.5 milyar Euro’yu bulan rüzgâr türbini ve ekipman ihracatımızı inşallah 2022 yılında 2 milyar Euro seviyesine çıkaracağız. Bu alanlardaki kabiliyetlerimizi çok farklı bir noktaya taşımış olacağız” dedi. Varank, Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi’nin son raporunda Türkiye’yi deniz üstü rüzgâr potansiyeli en yüksek 4 ülke arasında gösterdiğini dile getirerek, “Türkiye’nin karadaki rüzgâr enerjisi potansiyelinin yüzde 20’sine ev sahipliği yapan İzmir, deniz üstü yatırımları için de önemli fırsatlar sunuyor” diye konuştu.
MARKAMIZIN VAKTİ
Varank, şimdi deniz üstü rüzgâr teknolojilerinde neler yapılabileceğinin üzerinde çalışıldığını söyleyerek, “İnşallah hem kara hem de deniz üstü rüzgâr türbin ekipmanlarında çok daha büyük bir oyuncu haline geleceğiz. Tabii gönlümüzden geçen önemli bir husus daha var. Tedarik ve yan sanayide bu kadar yol almışken kendi rüzgâr türbin markamızı nasıl ortaya çıkarırız. Bunun da vakti geldi diye düşünüyorum. İnanın bu Türk sanayisi için bir hayal değil. Biz bunu başarırız. Yeter ki el ele verelim” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ise dünya yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2022’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 8 artış göstereceğinin tahmin edildiğini belirterek, “Yenilenebilir enerji kurulu gücü içinde yüzde 27 paya sahip rüzgâr enerjisi, büyüyen enerji sektörünün temiz ve sürdürülebilir enerjiye dönüşmesinde çok kritik bir rol üstlenmiştir” dedi. TÜREB Başkanı İbrahim Erden ise, İzmir ve Batı Ege bölgesinin bin 742 megavat kurulu gücündeki rüzgâr enerjisi santralı ile Türkiye’de bayrağı en önde taşıdığını belirterek, “Ülkemizin dört bir yanındaki 280 santralda 4 bin 117 türbin, rüzgârı enerjiye çeviriyor. 20 bini aşkın insan sektörde çalışıyor. Rüzgâr kurulu gücümüz 11 bin 641 megavata ulaştı” dedi.
‘DEPOLAMA MEVZUATI HAZIR’
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Mustafa Yılmaz da rüzgâr enerjisiyle ilgili depolamaya yönelik mevzuatın önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirterek, “Yatırım ortamını görüyoruz, bu büyük bir fırsat. Yerli ve yabancı birçok yatırım çekeceğini düşünüyoruz. Dünyada da iyi bir yer edineceğiz. Batarya yatırımını da Türkiye için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Bizim bataryamız sağlam, enerjimiz bitmez. Geçen hafta kurulda kabul edilen enerji depolama düzenlenmesi ile birlikte 20-25 milyar dolarlık bir yatırım bekliyoruz” diye konuştu.