Güncelleme Tarihi:
Moda, spor ve teknolojinin birleşmesiyle ortaya çıkan ve son dönemde adını sıkça duyduğumuz giyilebilir teknoloji, akıllı telefonların başlattığı devrimde yeni bir kırılımı temsil ediyor. Gelişmiş elektronik çiplerinin, mühendislerin sınır tanımaz bilgisayar yazılımlarıyla ‘derimize’ kadar işlemeye hazırlanan giyilebilir bu teknolojiler ortaya çıkacakları günü bekliyor.
2014’TE BAŞLIYOR
Teknoloji devlerinden Google’ın, Google Glass adını verdiği ve günlük hayatta yeni bir pencere açmayı vaadettiği gözlük, giyilebilir teknolojinin nasıl olacağı hakkında önemli fikirler veriyor. Apple’ın da ismi iWatch olacağı tahmin edilen bir saat ile 2014 yılında bu rekabbette yine ‘trendsetter’ olmayı hedeflediğini de biliyoruz. Xerox da Gümüş Mürekkep (Silver Ink) adını verdiği, düşük maliyetlere plastik, film, cam, tekstil gibi farklı yüzeylerin üzerine elektronik devreler basmayı sağlayacak teknoloji için patent başvurusunda bulunduğunu duyurmuştu.
DERİMİZE İŞLEDİLER
Bu teknolojiler de artık dövme gibi deriye işlenebilir hale geldi. Illinois Üniversitesi’ne bağlı Rogers Araştırma Grubu, 3D yazıcılarda bastıkları ilk deriye monte edilebilen alıcıyı geliştirdi. Elektronik dövmelerden sonraki adım olarak kabul edilen elektornik alıcı, insan derisi üzerine monte edilmesinin ardından vücuda ait çeşitli ölçümler yapabiliyor, ısıyı ve beyin ile kaslardan gelen elektronik sinyalleri ölçebiliyor. Elektronik alıcı sudan da etkilenmiyor. Alıcılar, yaklaşık 2 hafta sonra kabarıp dökülüyor.
Giyilebilir teknoloji bize neler getirecek?
- Akıllı telefon, gözlük, saat ve tablet gibi pek çok teknolojik alet birleşecek.
- Vücudumuzla ilgili pek çok veriye anlık olarak ulaşılabilecek
- İletişim, hafıza, tespit ve zeka yeteneklerini kuvvetlendirecek.
- Örneğin karşılaştığınız birinin adını hatırlayamadığınız anda gözlük size hatırlatacak.
- GPS bağlantısı sayesinde, konumunuzu belli ederken, yürüdüğünüz mesafeye kadar pek çok bilginin anlık olarak takip edilebilecek.