Silifke'de ilk erik hasadı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Silifkede ilk erik hasadı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2013 16:05

Silifke'de örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı. Ürün kilosu 70 liradan satıldı. İlçeye bağlı Keben köyünde 20 yıldır çiftçilik yapan Faruk Doğan'a ait 1 dönümlük serada hasadı yapılan 400 kilo erik, 100'er gramlık kaselere konularak kilosu 70 liradan İstanbul ve Ankara'ya gönderildi.

Haberin Devamı

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, örtü altında ilk erik hasadını yapıp kilosunu 70 liradan göndermenin mutluluğunu yaşadıkların söyledi.

Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke'de üretildiğini ifade eden Göktaş, “Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasat yapıldı. Erken hasat yapıldığı için de fiyatların yüksek olması hem üreticilerimizi hem de bizi sevindiriyor” dedi.

İLK HASAT YAPILDI- FOTO GALERİ

Göktaş, fiyatın yüksek olması nedeniyle tadımlık olarak az miktarda toplanan eriği 100'er gramlık kaselerde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini vurgulayarak, “Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke'de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de aş erip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıp gidiyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlçede erik üretiminin Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını hatırlatan Göktaş, bu yıl 800 dönüm araziden 8 bin ton erik hasadının yapılacağını söyledi.

Göktaş, Silifke eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğine dikkati çekerek, Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bunun büyük bir bölümünün Silifke'de üretilmesinden memnun olduklarını dile getiren Göktaş, “Göksu Vadisi, Türkiye'nin en doğal ortamlarından biri. Bölge, mikro klima özelliğe sahip. O nedenle burada yetişen ürünlerin ayrı bir aroması ve görünümü var” dedi.

Üretici Faruk Doğan da, son yıllarda örtü altında erik üretimi yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Silifke Erik Üreticileri Birliği'nce yapılan eğitim seminerleri sayesinde bilinçli şekilde üretim yapar hale geldik. Örtü altında az üretim olmasına karşın fiyatların yüksek olması hepimizi mutlu ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!