Güncelleme Tarihi:
Aralık ayında örtü altında ilk hasadı yapılan ve kilosu 5 liradan alıcı bulan çilek, sezonu 40 kuruştan kapattı. Bu yıl hasat sezonu boyunca zaman zaman yağan yağmurların fiyatların düşmesine neden olduğu bildirildi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, bu yıl ilçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı gerçekleştiğini kaydetti.
Hasat sezonu süresinde zaman zaman yağan yağmurlar nedeniyle fiyatların düştüğünü ifade eden Can, “Bu yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Rusya başta olmak üzere Moldova, Ukrayna, Romanya, Polonya ve Macaristan'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi” dedi.
Önceden 4 ay olan hasat sezonunun taze fide dikimleriyle 7 aya çıkarıldığına vurgulayan Can, yeni çeşitlerin bölgeye uyumuyla ilçenin dış piyasada da marka haline geldiğini söyledi.
Herkesin gönül rahatlığıyla Silifke çileğini yiyebileceğini dile getiren Can, "Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurdu ile tanınan Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar" diye konuştu.
Gelecek yılki ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğine dikkati çeken Can, ürün kalitesinin yüksek olması ve soğuk hava depoları ile ön soğutma tesislerinin bulunması Silifke çileğinin pazarlanmasında büyük avantajlar sağladığını aktardı.
Marka haline gelen Silifke çileğinin ilçenin vazgeçilmez geçim kaynakları arasında yer aldığını ifade eden Can, çileğin yarattığı istihdam ile ilçeye, ihracat ile de ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını anlattı.
İstihdama katkısı
İlçedeki çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına dikkati çeken Can, şöyle devam etti:
“Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması ile başlayan çilek üretim süreci, budama, ilaçlama, gübreleme, yabani otlarla mücadele ve toplanma işlemleriyle haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.”