A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2008 11:37
Diş eksiği tedavisinde kullanılan ve yapay diş kökü olarak da bilinen dental implantta ilk ve tek Türk sistemi olan Nucleoss'un torna bölümü bir silah fabrikasında yapılıyor.
Nucleoss'un üretimini yapan İzmir'deki Şanlılar Tıbbi Cihazlar ve Medikal Kimya Şirketinin Genel Müdürü Salih Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ar-Ge çalışmaları sonucu 4 yılda sistemi oluşturduklarını belirtti.
Sistemin ilk üretimini 2006'da yaptıklarını ve iç pazar payını kısa sürede yüzde 10'lara ulaştırdıklarını anlatan Şanlı, “Yıllardır bilinen ancak ithal olması nedeniyle yüksek fiyatlarla uygulanabilen implant tedavisi diş eksikliği sorununun en iyi çözümü. 2000 yılında distribütörlüğünü yaptığımız yabancı firmanın üretim sistemini gördükten sonra yerli üretim kararı aldık” dedi.
Şanlı, üretimlerinin talaşlı torna bölümünün dedesi Ahmet Şanlı'nın 1960 yılında Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu beldesinde kurduğu silah fabrikasında yapıldığını anlattı.
Fabrikada savunma sanayi ve otomotiv sanayi parçalarının yanında implant parçası üretiminin de yapıldığını kaydeden Şanlı, şöyle konuştu:
“Burada üretilen parçalar İzmir'deki tesislerimizde ışınlama sterilizasyonu sonrası işlenerek setler haline getiriliyor. Üretim fikrini projelendirdiğimiz 2004 yılından 2006 yılına kadar Ar-Ge projelerini yürütürken ISO ve CE belgelerini tamamladık. AB akreditasyonu için gerekli denetimlerden geçerek Türkiye'nin ilk dental implant üreticisi olma unvanını aldık.
Pazara girdiğimiz süreçte yerli ürün olmamız nedeniyle olumsuz ön yargı sorunuyla mücadele ettik. İthal gelen implantlarla aynı kalite ve denetim standartlarında üretim yapmamıza rağmen bir güven sorunu vardı. Kendimizi iyi anlattık ve geçmişte tamamen ithalatın hakim olduğu pazardaki payımızı yüzde 10'lara ulaştırmayı başardık.”
YENİ YATIRIM
İthal ürünlere göre büyük fiyat avantajları bulunduğunu kaydeden Şanlı, “Ürünlerimiz, bir çok sisteme göre neredeyse yarı fiyatına satılıyor. Bu da pazarda kendimizi anlatabildiğimiz sürece hızlı şekilde büyümemizi sağlıyor” diye konuştu.
Dental implant kullanımının başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyada hızla arttığını, Türkiye'nin de en büyük pazarlar arasında yer aldığını dile getiren Şanlı, geçen yıl yaklaşık 75-100 bin adet dental implant uygulamasının yapıldığı Türkiye pazarının 30-35 milyon Avro büyüklüğe ulaştığını, bunun her yıl geometrik olarak arttığını ifade etti.
Pazarda hızla büyüyerek 2010 yılında yüzde 50'lik paya sahip olmayı hedeflediklerini dile getiren Şanlı, dünya markası olma hedefi kapsamında geniş bir coğrafyaya açılmak istediklerini kaydetti.
Bu yıl ilk ihracatı Ortadoğu ülkelerine yapacaklarını ifade eden Şanlı, 10 bin adetlik siparişin ardından Avrupa pazarına girmeye hazırlandıklarını söyledi.
Aylık 3 bin adetlik kapasitenin Türkiye için yeterli olsa da Avrupa için yeni yatırıma ihtiyaç duyduklarını dile getiren Şanlı, İzmir'in Menderes ilçesindeki organize sanayi bölgesinde bu yıl yeni üretim tesisi yatırımına başlayacaklarını ifade etti. Bu yatırımla üretimin tamamını İzmir'e taşıyacaklarını kaydeden Şanlı, aylık 20-25 bin adetlik kapasiteye ulaşacaklarını dile getirdi.
YERLİ GİRİŞİMCİYE ÇAĞRI
Şanlı, Türkiye'de bu alanda üretim yapabilecek bir çok kuruluşun bulunduğunu belirterek, “Türkiye'de bu dinamizme ayak uydurabilecek yeterince sanayici var. Biz bu konuda öncü olduk. Yeni yerli girişimcilerin bu işe girmesi bizim için de büyük avantaj yaratır. Üretici firmaların sayısı arttıkça bu konudaki ülke imajımız da yükselecektir. Pazar hızla büyüyor. 2 yıl önce 10-15 ithalatçının olduğu pazarda bugün 75-80 ithalatçı var. Yapabiliyorsak neden kendimiz üretmeyelim” diye konuştu.
Salih Şanlı, üretime başlamalarıyla iç piyasada dental implant tedavisi fiyatlarının düştüğünü, bunun hastaların da alternatifler arasında bu tedaviyi tercih etmelerine neden olduğunu da sözlerine ekledi.