Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Kemal Derviş, ‘‘Önümüzdeki en büyük sıkıntı 3-4 hafta. Bu 3-4 haftayı atlatırsak, bence yolumuz açılacak’’ dedi. Derviş, enflyasyonun önümüzdeki iki ay yüksek çıkacağını söyledi.
TBMM Başkanı Ömer İzgi, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Kemal Derviş'in bayram tatili sonrası TBMM'nin 13 Mart'ta yapacağı ilk toplantıda yemin edeceğini bildirdi. Derviş dün İstanbul'da Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüştü ve önümüzdeki en sıkıntılı dönemin 3-4 hafta olduğunu söyledi.
Derviş, Şubat ayı enflasyon rakamlarının ‘Son olaylardan önceki rakamlar olduğunu’ vurgulayarak, ‘‘Aslında sevindirici rakamlar. Fakat önümüzdeki iki ay böyle olmayacak’’ dedi. Derviş, ‘‘İnşallah ondan sonra daha iyisini göreceğiz’’ diye konuştu.
CEM'DEN DESTEK SÖZÜ
Kemal Derviş, dün Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Çırağan Sarayı'nda görüştü. Bakan Cem'in, ‘‘Kendisine de elimizden gelen her katkıyı vermeye hazırız’’ sözünden büyük mutluluk duyan ekonominin yeni patronu Kemal Derviş, ‘‘Önümüzdeki en büyük sıkıntı 3-4 hafta. Bu 3-4 haftayı çıkarırsak, bence yolumuz açılacak’’ diye konuştu.
Önceki Akşam İstanbul'a gelen, geceyi arkadaşı Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın Yeniköy'deki yalısında çalışarak geçiren Derviş'i, dün de kalabalık bir gazeteci ordusu takip etti. Derviş, Prof. Dr. Akat'ın yalısından, sabahın erken saatlerinde gelerek kendisiyle görüşen, asistanı Devlet Bakanı Fikret Ünlü'nün kızı Oya Ünlü ile birlikte çıktı.
AKŞAM ÇOK AZ UYUDUK
Gazetecilerin önceki akşam ne tür çalışmalar yaptıklarını sorması üzerine Kemal Derviş, ‘‘Akşam çok az uyuduk. Bütün yakın dostlarımla, aynı zamanda ekonomiyi iyi bilen arkadaşlarımla mümkün olduğu kadar sorunları görüşüyoruz’’ dedi. Derviş, ‘Ekonomiden mi konuştunuz, uyumadınız mı?’ sorusunu da ‘‘Çok az uyuduk. Bütün yakın dostlarımla, aynı zamanda ekonomiyi iyi bilen arkadaşlarımla, mümkün olduğu kadar sorunları görüşüyoruz. Ekonomistlerin çok değerli düşünceleri var. Bir ekip kurmaya çalışıyoruz. Zaten Ankara'da çok iyi arkadaşlarım iş başında’’ yanıtını verdi.
Tekrar ediyorum, beni bu kadar önemsemeyin
Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün Başkent'e geri dönerken, havalimanında kendisini bekleyen gazetecileri atlatmayı denedi. Ankara'ya 12.45 uçağıyla dönen Derviş, VİP yerine normal yolcuların kullandığı kapıdan çıktı. Derviş, Hazine'nin gönderdiği sivil plakalı bir araçla kapıdan çıkarken son anda kendisini yakalayan gazetecilerin, ‘‘Neden bizi atlatmaya çalışıyorsunuz?’’ sorusuna; ‘‘Zamanım yok da ondan’’ yanıtını verdi.
Bundan sonra Derviş'i şehre götüren araç ile onu izleyen habercilerin araçları arasında tehlikeli bir yolculuk başladı. Özellikle bazı televizyon kanallarının takip araçları, Derviş'in aracına yetişebilmek için trafik kurallarını hiçe sayarak yüksek süratle zigzaglar yaptılar. Bu arada Derviş'i götüren aracın eskortları ise medya araçlarının arasına hızla girerek konvoyu dağıtmaya çalıştı.
Derviş kaldığı Hilton Oteli'ne vardığında arabasından inerk inmez habercilerle arasında şu diyalog geçti:
- Sizi hiç bu kadar çok araba izlemiş miydi?
- Hayır ama kaza yapmaktan korktum.
- Programınız nedir?
- Biraz otelde dosyaları okuyacağım. Daha sonra Hazine'ye gideceğim.
- Medyanın ilgisini nasıl buluyorsunuz?
Medyanın enerjisi müthiş. Ama bu böyle olmaz. Başka bir düzen kurmamız lazım. Olayları gözden geçirdikten sonra günde bir kez toplanıp sizlere değerlendirmeleri bilgileri aktaralım ki, siz de ben de rahat edelim. Tekrar ediyorum. Çok fazla önemsiyorsunuz..
Okuyan: Derviş katkı sağlar, piyasa rayına oturur
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı YaşarOkuyan, Kemal Derviş'in, hükümet çalışmalarına katkı sağlayacak bir bakan olduğunu söyledi. Bakan Okuyan, bayram tatilini geçirmek üzere geldiği Yalova'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ekonomik yapısında mutlaka reform yapılması gerektiğini belirterek, özellikle bankacılık sektörünün ciddi bir altyapıya sahip olmaması nedeniyle sık sık istikrarsız durumlarla karşılaşıldığını söyledi. Ekonomide kalıcı tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda ekonomiden sorumlu bakanlar tarafından ciddi çalışmalar yapıldığına işaret eden Okuyan, şöyle konuştu:
‘‘Çalışmalar neticesinde, inanıyorum ki, döviz, borsa ve faizdeki dalgalanmalar bayram sonrası rayına oturacaktır. Kemal Derviş, hükümet çalışmalarına katkı sağlayacak bir bakandır.’’
Zekeriya Temizel'in Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK)Başkanlığı görevinden istifasına da değinen Okuyan, Temizel'in BDDK'nın Devlet Bakanı Derviş'e bağlanmasından rahatsızlık duymuş olabileceğini anlatarak, ‘‘Temizel'in istifasından üzüntü duydum. Sayın Temizel, fazla alınganlık göstermiştir. Böyle bir alınganlığı göstermeye hakkı yok. Bu şartlarda, o yan baktı, bu dik baktı gibi şeylerle meşgul olamayız’’ dedi.
Bloomberg: İşi hiç de kolay değil
Tanınmış ekonomi ajanslarından Bloomberg, Kemal Derviş'in Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilmesini, ‘‘Derviş, Dünya Bankası Başkanı Yardımcılığı görevinden istifa ederek Türk ekonomisinin başına getirildi, ancak işi hiçte kolay değil’’ yorumuyla verdi.
Bloomberg değerlendirmesi şöyle: ‘‘Türkiye'de yapılan yüzde 30 devalüasyondan sonra enflasyonun hızla tırmanma sürecine girmesi bekleniyor. Devalüasyonla birlikte dolar bazında açıkları büyüyen Türk bankalarının açıklarının kapatılması için IMF ve Dünya Bankasından milyarlarca dolar yardım gelmesi gerekiyor. Derviş'in Dünya Bankasında görevliyken 20 yıl boyunca IMF ile birlikte çalışması ve Stanley Fischer ile özel dostluğu Türkiye'nin kredi bulma olanaklarını arttırıyor.’’
Dünya Bankası: O'na güveniyoruz
Kemal Derviş'in Türkiye'ye dönüşünün ardından açıklama yapan Dünya Bankası sözcüsü Caroline Anstey, ‘‘Derviş'in Devlet Bakanlığı görevine getirilmesi Türk Hükümeti'nin sorunları ciddiyetle ele aldığını gösteriyor. Biz Derviş'e tümüyle güveniyoruz’’ açıklamasını yaptı. Uluslararası Yatırım Bankası Lehman Brothers Holding'ten yapılan açıklamada, Derviş'in Devlet Bakanlığı'na getirilmesi, ‘‘Türk pazarının stabilizasyonu ve uluslararası finanasal destek açısından iyi bir haber’’ şeklinde verildi. Dünya Bankası'ndan çalışma arkadaşı Uri Dadush, Derviş için,‘‘Yapılması gerekene çabuk karar verir ve hayata geçirir’’ değerlendirmesini yapıyor.
Der Spiegel: Türkiye körü körüne dibe vurdu
Türkiye'deki ekonomik kriz, Almanya'da haftalık yayınlanan Der Spiegel Dergisi'nin son sayısına konu oldu. Bernhard Zand imzasıyla çıkan ‘‘Körü körüne dibe vurdu’’ başlıklı üç sayfalık haberde, Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday Türkiye'nin, yolsuzluklar ve kayırmaya dayalı ekonomi nedeniyle ekonomik iflasa sürüklendiği yorumu yapıldı. Ekonomik krizle çalkalanan Türkiye'de, herşeyin durma noktasına geldiğine işaret edilen haberde, askeriyenin siyasete müdahale edebileceği uyarısında bulunuldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasındaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sırasında çıkan tartışmanın, Türkiye tarihindeki en büyük ekonomik çöküntüyü de beraberinde getirdiği vurgulanan haberde, ‘‘Siyaset ile iş dünyasının içiçe oluşundan kaynaklanan Türkiye'nin kronik hastalığı, bir kez daha kamuoyunun gözleri önüne serildi’’ denildi.
YABANCI ŞİRKETLER ETKİLENDİ
Ekonomik krizin Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketleri de olumsuz etkilediğine işaret edilen dergi haberinde, Amerikalı çamaşır tozu üreticisi Procter&Gamble'ın, 2001 için saptadığı hedefleri, tekrar gözden geçirmek zorunda kaldığı ifade edildi. Dergi haberinde, eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la birlikte başlayan yeni liberalizm hareketiyle Türkiye'deki işletmecilik ruhunun geliştiği, ancak buna paralel olarak siyasetçilere yakınlığıyla bilinen Cavit Çağlar ve Murat Demirel gibi işadamlarının sahip oldukları bankaların içini boşalttıkları vurgulandı. Ekonomi alanındaki olumsuz gidişatı durdurmak için Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'in ekonomiden sorumlu süper bakan olarak atandığına işaret edilen haberde, ‘‘Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceği en büyük tehlike, tüm ekonomiyi durdurabilecek olan para sıkıntısıdır’’ denildi.