Güncelleme Tarihi:
Bu bağlamda, Limak Yatırım, toplamda 465 milyon dolar harcayarak toplamda 36 ayda tamamlanan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ni, devlet erkanından önemli isimlerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve seçim mitingi dolayısıyla şehirde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi.
Bununla birlikte, Avrupa’nın önemli enerji şirketlerinden biri olarak gösterilen Norveçli Statkraft’a ait Çetin Hidroelektrik Santrali’nin proje başlatma töreni ve Baren Enerji’ye Kirazlık Hidroelektrik Santrali’nin temel atma töreni de gerçekleştirildi.
Türkiye’de özel sektörün hayata geçirdiği kurulu güç açısından en büyük ikinci baraj ve hidroelektrik santrali olan Alkumru HES’in 265 megavat kurulu gücüyle yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirmeyi hedeflerken, şirket yetkilileri bu hedefin Siirt ilinin yıllık toplam elektrik tüketiminin 3 katına denk geldiğine dikkat çekti.
Yönetim Kurulu Başkanlığını, Fenerbahçe camiasının yakından tanıdığı iş adamı Nihat Özdemir’in yaptığı Limak Yatırım, Enerji üretim, dağıtım, ticaret, havalimanı ve liman yatırımları gibi altyapı alanlarında faaliyet gösteriyor.
10 BİN KİŞİYE DOLAYLI İSTİHDAM
Alkumru Barajı, inşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye de dolaylı istihdam yarattığı ifade edilirken, barajın yıllık elektrik üretim hedefi 265 megavat kurulu gücüyle yaklaşık bir milyar kilovat saat.
5 yılda bitebilecek projeyi 36 ayda tamamlayarak kısa sürede önemli bir başarıya imza attıklarını vurgulayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir “Kalıcı değerler yaratmak için sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek, yatırımlarımızı hızlı ve yüksek kalitede tamamlayabilmek, iş kültürümüzün temelini oluşturuyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı devraldığımızda da bu iş kültürümüz sayesinde, 30 ayda tamamlanması öngörülen inşaat aşamasını, 18 ayda tamamlayarak benzer bir başarıyı yakaladık” dedi.
2011’DE YÜZDE 30 BÜYÜME HEDEFİ
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde, en fazla yatırım yapan gruplardan biri olan Limak Yatırım’ın, altı çimento tesisi ve 6 HES yatırımı bulunuyor.
Başkanı Özdemir, “Bugün Güneydoğu bölgesine yaptığımız bir yatırımı daha tamamlarken, bu bölgeye 2 yeni yatırımın daha başlatılmasının mutluluğunu paylaşıyoruz. Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasında etkin rol üstlenirken, bölge için istihdam yaratmaya devam edecek” diye konuştu.
4 YILDA 2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, şirketlerinin aktif büyüklüğünün 2.4 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekerken, 2012 sonunda hidroelektrikte Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olacaklarını ifade etti.
Özdemir, “Hedefimiz, enerjide kurulu güç kapasitemizi 3000 – 3500 MW seviyesine çıkarmak. Bu doğrultuda enerji üretiminde çeşitliliğe gitmek istiyoruz. Kömür, rüzgâr, doğalgaz ve güneş enerjisine yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Bunu yeni projeler veya satın almalar yoluyla sağlayabiliriz. Bugüne kadar enerjiye 1 milyar doların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdik. Bütün yatırımlarımızı 2015’e kadar tamamladığımızda bu rakam 3 milyar doları aşacak. Türkiye’nin enerji üretim ve dağıtımındaki en büyük 5 şirketi arasında yer alacağız.” dedi.
ÇETİN HES İSE 2015 YILINDA ÜRETİME GEÇECEK
Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi Statkraft’ın gerçekleştireceği Çetin HES’in toplam kurulu gücü 517 megavat, yıllık üretim kapasitesi ise 1 milyar 400 bin kWh olacak. Yaklaşık 700 milyon dolarlık bir yatırım ile gerçekleştirilmesi öngörülen Çetin HES’in 2015 tarihinde üretime geçmesi hedefleniyor.
Çetin Hidroelektrik Santral projesi, Norveç devletine ait Statkraft A.Ş.’nin iştiraki olan Çetin Enerji A.Ş. tarafından, uluslararası alanda kabul edilen çevresel ve sosyal standartlara uygun olarak geliştirildi. Çetin HES Projesi, Adana’da halihazırda faaliyette olan Çakıt Hidroelektrik Santralı (20 MW) ve Osmancık’da inşaatı devam eden Kargı Kızılırmak Hidroelektrik Santrali’nin (102 MW) ardından, Statkraft tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen üçüncü hidroelektrik santral olacak.
Statkraft Güneydoğu Avrupa Müdürü Tima Iyer konusmasında, Statkraft’ın 100 yılı aşkın hidroelektrik tecrübesini Türkiye’ye taşımış olmaktan ve bu birikimi Türkiye’de var olan enerji üretim bilgi ve deneyimleri ile harmanlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.