Güncelleme Tarihi:
Son 4 yıldır kayıtdışı çalışanlarla ilgili çalışmalarını hızlandıran SGK, sigortasız işçi çalıştırma oranını yüzde 46’dan yüzde 37’ye indirdi. Bu oranı 10 yıl içinde yüzde 15’in altına indirmeyi hedefleyen kurumun, hedefinde şimdi de ticari araçlarda çalıştırılan ‘kaçak’ şoförler var.
PLAKADAN KAÇAĞA ULAŞACAK
Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayan kurum, bir yıl içinde kimlere trafik cezası kesildiğine ilişkin bilgileri elektronik ortamda alacak. Trafik ceza tutanağında ceza kesilen kişinin vatandaşlık numarası ile isminin ve araç plakasının yer aldığına dikkat çeken bir bürokrat, “Örneğin bir taksiye polis ekibi tarafından kırmızı ışık cezası kesildi. Bilgiler tutanağa işlendiğinde biz de göreceğiz. Plaka numarasından aracın kime ait olduğunu, o kişinin sigortalı olarak bizde kaydı bulunup bulunmadığına bakacağız. Eğer kaydı yoksa hemen sigortasını yapıp, araç sahibine de kaçak işçi çalıştırma cezasıyla birlikte, birikmiş prim borcunu göndereceğiz” dedi.
Aynı yöntemin şehir içinde çalışan minibüsler, kamyonetler, otobüsler ile şehirler arası çalışan kamyon, otobüs gibi tüm ticari araçlarda uygulanacağını açıklayan yetkili, yılda ortalama 2 milyon adet trafik cezası kesildiğini söyledi. Bu bilgilerin Emniyet tarafından kendilerine de verileceğini tekrarladı.
YÜZ BİNLERCE KAÇAK ŞOFÖR
Türkiye genelinde 110 bin civarında ticari taksi, 151 bin minibüs, 166 bin kamyonet ve 570 bin kamyon bulunuyor. Araç sahipleri şoför olarak kendilerini göstererek, primlerini yatırırken; kendilerinden sonra çalışan şoförlerin kaydı yaptırılmıyor ve yüz binlerce insan kaçak olarak ‘şoförlük’ yapıyor.
SIRADA HASTANELER VAR
Amaçlarının bataklığı tespit edip kurutmak olduğunu vurgulayan yetkili, bir başka çalışmanın da özel sağlık sektöründe yapılacağını açıkladı. Bugüne kadar kayıtdışı ile mücadelede altyapı çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtirken, 2013 yılının ektiklerini biçme yılı olacağını söyledi.
Maliye Bakanlığı ile yapılan bir diğer protokolle de artık vergi denetim elemanlarının da sigortalılık denetimi yapacağına dikkat çeken yetkili, “Maliye yılda 1.5 milyon civarında denetim yapıyor. Biz 100-150 bin iş yeri denetimi yapıyoruz. Biz vergisel, onlarsa sigortalılık denetimi yapacak şekilde iki kurumun denetim gücünü birleştiriyoruz” dedi.
1 Ocak 2013’ten itibaren ortak denetim yapılacağını bildiren yetkili, bu sayede yılda denetledikleri iş yeri sayısının 150 binden 1.5 milyona kadar çıkacağını belirtti.