Sigortalılar Van’ı terk etti, hasar ödeyeceğimiz kişileri bulamıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Sigortalılar Van’ı terk etti, hasar ödeyeceğimiz kişileri bulamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2011 00:00

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, son dönemde Van’da hasar ödemelerinde yavaşlama olduğunu belirterek, “Sigortalıların büyük bir kısmı Van’ı terk etti. Hasar tespitini bitirdik ama ödemeleri yapacak kişileri bulamıyoruz” dedi.

DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Van depremi sonrasında hasar ödemelerinde sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Sigortalıların büyük bir kısmı Van’ı terk etti. Hasar tespitlerini yapmış olmamıza rağmen ödemeleri yapacak kişileri bulamıyoruz” dedi.
Selamet Yazıcı, DASK’a 5 bin 800 konuttan hasar ihbarı geldiğini belirterek, bunun yüzde 90’ının Van’dan, geri kalanın ise çevre illerden olduğunu kaydetti. Bugüne kadar da bin 54 kişiye 10 milyon TL hasar ödediklerini ifade eden Yazıcı, “Bu hafta ve ondan sonraki hafta hasarların çoğunu ödeyeceğiz. Ama 5 bin 800 ihbarın hepsinin hasar alabileceğini zannetmiyorum. Bizim tahminimiz 4 binin biraz üzerinde konut sahibi hasar alabilecek. Bu da 50 ile 80 milyon TL arasında bir rakam ediyor” şeklinde konuştu. Selamet Yazıcı, hasar ödemelerinde yavaşlama olduğunu vurgulayarak, bunun nedenlerini şöyle anlattı: “İkinci deprem hesaplarımızı değiştirdi ve çalışmaları biraz yavaşlattı. Bunun yanında sigortalıların büyük kısmı Van’ı terk etti. Hasar tespitlerini yapmış olmamıza rağmen ödemeleri yapacak kişileri bulamadık. Son dönemde bu durum biraz normale dönme başladı. Bir de sigortalılar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordine ettiği hak sahibi incelemesini bekliyorlar. Kişilerde şöyle bir yanlış algılama var: DASK’tan alınan tazminatın AFAD’ın hak sahipliği incelemesini etkileyeceğini sanıyorlar. Oysa AFAD’ın incelemesi ayrı bizim yaptığımız inceleme ayrı.”

Afet konutu için bir yıl beklenecek

Selamet Yazıcı, “Devlet zaten afet konutu yapıyor, zorunlu deprem sigortasına gerek var mı?” sorusu üzerine, devletin afet konutu olarak sağladığı olanakla, DASK’ın verdiği sigorta teminatının aynı olmadığını savundu. DASK’ın hafif hasar da olsa, ağır hasar da olsa tazminatı hemen ödediğine dikkat çeken Yazıcı, “Afet konutundan yararlanabilmeniz için hak sahibi olmanız, depremde de binanızın yıkılmış veya ağır hasarlı olması gerekiyor. Sonra da bir yıl kadar beklemek zorundasınız ki, konutlar yapılsın. Bu sürede ne yapacaksınız? DASK’tan aldığınız tazminatla yaşayacaksınız” dedi.

Selamet Yazıcı, afet konutlarının 20 yıllık kredi ile verildiğini de hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyonun ve faizin yüksek olduğu dönemlerde kredinin ödemeleri küçük rakamlardı. Bugün için 60-70 bin TL’lere karşılık gelen ödemeler var. DASK’ta ise geri ödeme diye bir şey sözkonusu değil. O nedenle devletin sunduğu afet konutu imkanından yararlanılsın ama deprem sigortası da yaptırılsın. Ayrıca afet konutunda bir tane hak sahipliği var. 10 tane daireniz olsa da bir tane afet konutu alabilirsiniz.”

Sigortadan para alan devlet imkanlarından yararlanacak

DASK Başkanı Selamet Yazıcı, depremde sigortadan hasar alanların devletin sunduğu imkanlardan yararlanamayacağı yönünde çıkan söylentilere değinerek, şunları söyledi: “Eskiden sigortadan alınan teminat, devletin verdiği yardımlardan indiriliyordu. 2003 yılında yapılan düzenleme ile bu uygulama değiştirildi. Yani, sigortadan parasını alan devletin sunduğu diğer olanaklardan da yararlanabilecek. Yeni düzenleme ile sigortalı vatandaş, konut da dahil devletin her türlü yardımından faydalanabilecek. Van’daki sigortalıların, tazminatlarını almamazlık yapmamaları gerekiyor.”

DASK, bir seferde 5.5 milyar dolar hasar öder

SELAMET Yazıcı, DASK’ın büyük bir depremde oluşan hasarı ödeyemeyeceği yönündeki eleştirilere de cevap verdi ve şunları söyledi: “DASK’ın ödeme kapasitesi devlet bütçesinden bağımsızdır; kendi özkaynakları ve yurtdışından sağladığı reasürans desteğinden oluşuyor. Beklediğimiz en büyük hasar, olası Marmara depremi olarak gözüküyor. Bu depremin de en fazla İstanbul’da etki yapacağı düşünülüyor. Şu anda DASK’ın, tek bir depremde 5,5 milyar dolara kadar hasar ödeme kapasitesi mevcut. Sigortalılık oranı artarsa hasar ödeme kapasitesi de o oranda artıyor. Yani, büyük bir deprem oldu ve biz de ödemesini yaptık. Aynı yıl içinde bir büyük deprem daha olursa kapasitemizin yüzde 80’i yeniden çalışıyor. Gerçi bir yıl içinde iki büyük depremin olma ihtimali çok düşük ama olursa da korumamız var.”

Anadolu Sigorta’dan laboratuvar hizmeti

ANADOLU Sigorta, bireysel sağlık sigortalılarının, sağlık hizmetine erişimlerini daha da kolaylaştırarak, memnuniyeti artırmak amacıyla Medilab ile işbirliği yaparak, ücretsiz laboratuar ve görüntüleme hizmeti başlattı. Uygulama kapsamında, laboratuar ve görüntüleme hizmetine gereksinim duyan sigortalılar, talep etmeleri halinde evlerinden özel araçla alınarak, Medilab’ın anlaşmalı olduğu merkezlerden kendilerine en yakın olanına, ücretsiz götürülüyorlar. Sigortalılar, tahlil ve görüntüleme işlemleri tamamlandıktan özel araçla tekrar alındıkları yere bırakılıyorlar. Uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, “Ayakta Tanı” teminatı veya “İleri Tanı Yöntemleri” teminatı olan tüm bireysel sağlık sigortalılarının, katılım payı ödemeden, bu hizmetten yararlanacağını söyledi.

Devlet, sigorta şirketlerini doğru kullanmalı

AXA Holding CEO’su Cemal Ererdi, devletin sigorta şirketlerini doğru kullanması gerektiğini söyledi. Ererdi, sigortalanma oranı düşük olduğu için Van depreminde devletin kasasından 10-15 milyar lira çıkacağını belirterek, “Yani, bütçe açık verecek ve belki bu açık yurt dışından borçlanma yoluyla karşılanacak. Madem ki 3-5 yılda bir büyük depremlerle karşılaşıyoruz, o zaman devlet küçük bir katkıyla sigortalanma oranını yükseltebilir ve böylece devletin kasasından para çıkmadan sigorta yoluyla bütün hasar karşılanabilir” dedi. Cemal Ererdi, beklenen İstanbul depreminin neden olacağı büyük maddi kaybın Türkiye ekonomisini en az 10 yıl geriye götüreceğinin sürekli vurgulandığına da değindi.

TSRŞB’ye uluslararası ödül

DÜNYA çapında 48 ülkede üyesi bulunan TAAN Transworld Reklam Ajansları Ağı’nın düzenlediği geleneksel Titan Ödülleri kapsamında Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRŞB) sigorta konusundaki bilinçlendirme kampanyası başarı belgesi ile ödüllendirildi. TSRŞB, geçen yıl Türk halkı tarafından çok sevilen Bugs Bunny, Tweety, Road Runner, Coyote, Foghorn Leghorn ile “Sadece çizgi film kahramanlarının sigortaya ihtiyacı yoktur” demişti.

SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ
Sorularınız için: sigorta@hurriyet.com.tr

SORU: Eşim ve ben 9 yıldır sağlık sigortalısıyız. Eşim geçen yıl safra kesesi ameliyatı oldu ve ne oldu ise yıllık ödememiz 1.746 liradan, 5. 811 liraya çıkarıldı. Beni de kalp ve damar hastalıklarından muaf tutuyorlar. Oysa rahatsızlığım olmadığına dair belgelerim var. Bu durum yasal mıdır? Yalçın Şenoldu
CEVAP: Son dönemde bazı sigorta şirketleri bu tür uygulamalara başladı. Poliçenizde yıllık prim artışlarının yazılı olup olmadığın kontrol edin. Eğer yazılıysa ve bu oran yapılan artışla örtüşmüyorsa Hazine Müsteşarlığı’na şikayette bulunabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!