Güncelleme Tarihi:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sigorta kooperatiflerinin kurulması için izin vereceklerini, Bakanlık olarak kooperatifçilikle, sigorta sektörüne yeni açılım yapacaklarını açıkladı. Hayati Yazıcı, sigorta sektöründe toplam sermayenin yüzde 66.14’nün yabancılara ait olduğunu, sigorta priminin yüzde 53.25’inin yabancılar tarafından üretildiğini belirterek, sermayenin büyük bir çoğunluğunun yabancılara ait olduğunu, yerli yatırımcıların sigortacılığa fazla yatırım yapmadıklarını kaydetti. Yazıcı, “Ülkemizdeki sigorta gelirinin büyük bölümü yabancı sermayeye gitmektedir. Bu bir eksikliktir. Tabi ki, küreselleşen dünyada yabancı sermayenin dışlanmaması, ancak ülkemizdeki yatırımcıların da teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi.
YABANCILAR İÇİN CAZİP DEĞİL
Bu çerçevede Bakanlık olarak, kooperatifçilikle sigorta sektörüne yeni açılımlar yapacaklarını söyleyen Yazıcı, kurulacak olan sigorta kooperatiflerinin sermayelerinin ve prim ödemelerinin yerli kaynaklardan oluşacağına dikkat çekerek, “Örneğin, sağlık veya trafik sigortası hükümleri ve yaptırımları; Türk hukuk sistemi kapsamında yalnızca yurt çapında uygulama olanağı bulduğundan, yabancı yatırımcı için cazip yatırım olarak görülmemekte. Bu da kooperatifin sermayesinin yerli yatırımcılardan oluşmasını teşvik etmekte” dedi. Hayati Yazıcı, kayıtlara göre mütüel yani, karşılıklı sigorta, alanında kurulan sigorta kooperatifi sayısının üç olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
SİGORTA YAPTIR ŞİRKETE ORTAK OL
“Yakın zamanda kurulan bir sigorta kooperatifi çok kısa süre zarfında ticari hayatımızda yerini aldı ve ortak sayısı 80 bini aştı. Son olarak kurulan bir sigorta kooperatifi de Hazine’den ruhsat alma işlemlerini sürdürmekte. Sigorta yaptırdıkları kooperatifin ortağı olma fikri vatandaşlarımızın ilgisini çekmektedir. Çünkü poliçe alarak ortağı oldukları kooperatifin her kar dağıtım dönemlerinde onlara kâr payı vermesi, sigorta kooperatiflerine sigorta işlerini yaptırmayı cazip hale getirmektedir. Sigortalıların, kooperatifin sahibi olduğu, karşılıklı ortaklık esasına dayanan kooperatif sigortacılığı yaklaşımı ile Türk sigortacılığı dinamik ve etkin olmayı hedeflemektedir. Sigorta kooperatiflerinde sigortalılar, sigorta süresi içinde kooperatif ortağıdırlar.” Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle karşılıklı sigorta şirketlerinin mutlak suretle kooperatif şirket olarak kurulacağının hüküm altına alındığına da değinerek, “Bakanlığımıza sigorta kooperatifi kuruluş başvuruları gelmekte. Geçtiğimiz mart ayında yeni bir sigorta kooperatifinin kuruluşu için izin verildi. Bu kooperatif şu an ruhsat alma işlemleri içinde” dedi.
Tekafül sigortacılığı için talep alıyoruz
Hayati Yazıcı, kooperatif işletme modeli ile kurulabilecek bir diğer sigorta türünün de tekafül sigortacılığı olduğunu belirterek, bu konuda şu açıklamaları yaptı: “İslami bir sigorta uygulaması olan Tekafül sigortacılığı için de Bakanlığımıza talepler gelmekte. Nedir Tekafül sigortacılığı? Kâr amacı gütmeyen sigortalıların bir araya geldiği, sigorta şirketinin biriktirdiği fonların faiz dışı yatırım araçlarında değerlendirilmesinin sağlandığı; hasar ve sorumlulukların katılımcıların paylarına göre bölündüğü bir sigorta havuzu modeli olarak tanımlanıyor. Tekafülün günümüzde 12 milyar dolarlık sektör büyüklüğüne sahip olduğu belirtiliyor. Toplumsal ve sosyal bir görev görmesinden dolayı kâr anlayışının olmaması ‘haram’ tanımından çıktığı için Müslüman ülkelerce benimsenmekte ve makul bir yatırım aracı olarak görülmekte. Bu yüzden, Tekafül sektörünün önemli ölçüde faydalı olacağını düşünüyorum.”