Sigortacılar Monte Carlo'da buluştu

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar Monte Carloda buluştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 13:35

AON Benfield Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Servet Gürkan, sigorta sektöründe, doymuş Avrupa pazarında büyümenin zor olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, dünyanın birçok yerinden yüzlerce sigortacı ve reasürörün, Monaco'nun Monte Carlo kentinde düzenlenen 55'inci  sektör toplantısında bir araya geldiği belirtildi.

Türkiye'yi AON Benfield Türkiye CEO'su Servet Gürkan'ın temsil ettiği  toplantılarda, sektör mensuplarının durum değerlendirmesi yaptığı ve gelecekle  ilgili tahminlerini paylaştıkları, dünyada meydana gelen tüm büyük doğal afet  zararlarına rağmen piyasaların halen yeterli kapasiteye sahip olduğu ve reasürans  fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 0 ile yüzde 5 arasında bir artış beklendiği  konusunda fikir birliği sağlandığı kaydedildi.

Gürkan, toplantılara yönelik yaptığı açıklamada, sağlanan fikir birliği  ile ortaya çıkan tahmin ve öngörülerin bu yıl sonuna kadar dünyada başka büyük  felaketlerin yaşanmaması koşuluna bağlı olduğuna dikkati çekerek, şunları ifade  etti:

Haberin Devamı

“Bu dönemde doymuş Avrupa pazarında büyümeyi görebilmek oldukça zor  görünmektedir. Ayrıca ekonomik problemler ve büyümedeki yavaşlama da sigorta ve reasüransa olan talebi azaltmaya  devam edecektir. Bu, İspanya, Yunanistan ve İrlanda'da halihazırda görülmektedir. Reasürörlerin taktik olarak kendi paylarına  bu zorlu ortamda iyi donatılmış 'kazananları' hedefledikleri görülüyor. Diğer bir  deyişle, reasürörler giderek artan şekilde, belli iş kolları yerine özellikli  şirketleri hedeflemektedir. Avrupa'daki reasürörler arasındaki rekabet şunu  göstermektedir ki bir sedan reasürans ihtiyacı için 'büyük 5'li'ye açılımını  azaltmak isterse seçim yapacağı geniş bir pazar yelpazesi bulunmaktadır. Fakat  teknik danışmanlığa ve sadece kapasiteye bağlı olarak proaktif sorun çözümlemeyi  değerlendirecek olurlarsa seçenekler daha sınırlıdır. Avrupa reasüransını yerel  olarak sağlama eğiliminde olan 30 milyar dolarlık bir pazardır ve  dolayısıyla da  Avrupa'da artan sayıda reasürörlerin sebep olduğu bu ayrışma olumlu olarak  değerlendirilmektedir.”

Reasürans piyasasının Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya'da oluşan  hasarlara ve bu yıl yapılan model değişimlerine çok fazla tepki göstermediğini,  fakat yenileme dönemine girerken sedanların (reasüröre iş veren sigorta  şirketleri) kafasında pek çok endişe bulunduğunun hissedildiğini belirten Gürkan,  “Avrupa'nın güneyindeki depremlerden, kuzeyindeki fırtınalara kadar sedanların  en temel endişesi katastrofik risklerdir. Katastrofik koruma teminatı onlar için  ciddi bir maliyettir. Model değişimleri ve dünyanın herhangi bir yerindeki büyük  katastrofik hasarlar gibi kontrolleri dışındaki maliyetler nedeniyle yaptıkları  reasürans fiyatlandırmaları karlılık açısından bir sorun haline gelmektedir. Yine  de şirketlerin reasürörler ile geliştirdikleri ilişkinin kendilerine bir katma  değer sağlayacağına güvenleri halen vardır ve reasürörler de halihazırda riski  üstlenmeye hazırdırlar” ifadelerini kullandı.
       
2010'UN KARLILIK VE BİLEŞİK RASYOSU 7 SENENİN ORTALAMASINA YAKIN
         
Monte Carlo değerlendirmelerine göre sektörün 2010 yılında yüzde 10  karlılık ve yüzde 95,4 bileşik rasyo ürettiğini ifade eden Servet Gürkan, bu  rakamların 2009'un yüzde 15 ve yüzde 89 oranlarıyla karşılaştırıldığında çok da  kötü görünmediğini, ayrıca bu değerlerin sektörün 7 senelik ortalaması olan yüzde  12 ve yüzde 96'ya çok yakın olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Toplantılarda sermayelendirme üzerine de durulduğunu anlatan Gürkan,  sermayelendirmenin halen sektörün güçlü bir ögesi olarak göründüğünü belirterek,  “Sermayelendirme ilk yarı kayıplarına rağmen oranlamalara göre hala yeterli  seviyenin üzerinde bulunmaktadır. Piyasalarda halen genel olarak 35-40 milyardolar arası değişen bir sermaye fazlalığının mevcut olduğu tahmin edilmektedir.  Varolan rezerv salımları 2006'dan beri ortalama bileşik rasyolarda yüzde 6  oranında bir iyileşme sağlamıştır. Bunun yanında karlılığın 2011 yılında düşük  olması beklenmektedir. Her şeye rağmen Standart&Poor's sektör için durağan  görünümü korumaktadır” dedi.

Servet Gürkan, Türkiye sigorta sektörü açısından bakıldığında da yeterli  sermayeye sahip reasürörlerin mevcut büyük deprem riskinden tedirgin olmalarına  rağmen 2011 yılında sağladıkları mevcut reasürans kapasitelerini önümüzdeki  yenileme döneminde de sağlayacakları ve fiyatların mevcut fiyatlar seviyesinde  veya yüzde 5'lik bir artışla oluşacağı konusunda bir görüş ortaya koyduklarının  görüldüğünü ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!