Sigortacılar, milletvekilleri için Meclis'te kuyruğa girdi

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar, milletvekilleri için Mecliste kuyruğa girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

TBMM yönetimi, 7 trilyon liraya ulaşan sağlık giderlerini düşürmek için özel sigorta şirketlerinden ‘‘sağlık sigortası paketi’’ istedi. İlk teklif verenler Şark Hayat, Güven Sigorta, Oyak Hayat, Üniversal ve Başak Sigorta oldu. Bu şirketler, ‘‘Meclis'in sağlık faturası 4 trilyona iner’’ dediler.

Sağlık kuruluşlarının fatura vurgunundan şikayetçi olan TBMM yönetimi, milletvekilleri için özel sağlık sigortası yapmaya karar verince sigorta şirketlerinin akınına uğradı. 5 sigorta şirketi, TBMM'nin 7 trilyon liraya mal olan sağlık harcamalarını 4 trilyona indirmeye vaadetti. Şirketlerin teklifleri incelemeye alındı.

TBMM'nin sağlık hizmetlerinden sorumlu İdare Amiri Mahmut Duyan'ın ‘‘Sağlık hizmetlerini özelleştireceğiz’’ çağrısının ardından, Şark Hayat, Güven Sigorta, Oyak Hayat, Üniversal ve Başak Sigorta teklif paketi hazırladı. Sigorta şirketleri milletvekilleri ve yakınlarını bugünkü koşullarda yurt içi ve yurt dışında sağlık hizmeti vermeye vaadederken, ‘‘Mevcut sağlık giderinizi 7 trilyondan 4 trilyona çekeriz. Hastanelerin fatura denetimlerini de biz yaparız. Siz sadece yıllık ödemeyi yapar, yıl boyunca sağlık işleri ile hiç uğraşmazsınız’’ önerisi getirdiler.

DENETLEMEK ÇOK ZOR

Sigorta şirketlerinin birbirinden bazı farklılıklar gösteren teklifleri incelemeye alındı. TBMM İdare Amiri Mahmut Duyan, TBMM yönetiminin fatura inceleyip, hesaplama yapmasının son derece çağ dışı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘‘Hastaneler insanı dehşete düşürecek faturalar çıkartıyorlar. Bunları bizim denetlememiz çok güç. Üç kişiden oluşan sağlık kurulumuz var. Onlar faturaları inceliyor, sonra da ben inceliyorum. Ancak bu iş yoğunluğunda tek tek fatura incelemek çok zor. Öyle faturalar çıkıyor ki şaşırırsınız. Gözün üstüne atılan bir dikişi almak için 37 milyon istenmiş. Bir milletvekilinin tahlilleri ve tetkikleri 3.5 milyar tutmuş. İncelediğimizde bu fiyatların yarısına tedavi sağlanabileceğini görüyoruz.’’

ARADAN ÇEKİLECEĞİZ

Duyan, özel hastanelerin fahiş fiyatlı faturaları ile baş edemediklerini belirterek, ‘‘Biz aradan çekileceğiz, anlaşma sağlayacağımız sigorta şirketi, hem faturanın denetimini yapacak, hemde sağlık hizmetleri ile uğraşacak. Biz yalnızca yıllık ödeme yapıp diğer işlere karışmayacağız’’ dedi.

Özel sağlık sigortası uygulaması Ekim ayından itibaren uygulamaya konulacak. TBMM Başkanlık Divanı ilk toplantısında özel sigortayı görüşecek. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Personel İşleri Başkanlığı'ndan bu uygulamanın milletvekilleri ve yakınları için yapılabileceği konusunda olumlu görüş alındı. Meclis özel sağlık sigortasına uygulaması başlatırsa, işi alan sigorta şirketi, eski ve yeni milletvekilleri ile onların yakınlarını kapsayan 15 bin kişilik yeni bir portföye sahip olacak. Duyan, uygulamanın Meclis personelini kapsamasının ise mevcut yasa nedeniyle mümkün olmadığını söyledi.

En az geri ödeme ‘hayat’a

Toplam 59 sigorta şirketinin, geçen yıl aldıkları prim yaklaşık 286.7 trilyon lira olurken, ödedikleri tazminat ise 138.4 trilyon lirayı buldu. Ödenen tazminatların alınan primlere oranı yüzde 48.2 olarak gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan 1997 yılındaki sigorta faaliyetleri hakkındaki rapora göre, geçen yıl sigorta şirketleri topladıkları prime oranla en yüksek tazminat ödemesini hayvan ölümü dalında yaptılar.

Şirketler bu dalda aldıkları 1 trilyon 388 milyar liralık prime karşın, 2 trilyon 25 milyar lira ödemek zorunda kaldılar. Ödenen tazminatların oranı toplanan primlerin yüzde 146'sına ulaştı.

Hayat sigortası dalında ise toplanan 45 trilyon 41 milyar liralık prime karşılık sadece 4 trilyon 770 milyar liralık tazminat ödemesi yapıldı.

Kaza sigortalarında geçen yıl 134 trilyon 639 milyar liralık alınan prime karşılık 78 trilyon 579 milyar lira tazminat ödendirken, ödenen tazminatların prime oranı ise yaklaşık yüzde 58 oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!