Güncelleme Tarihi:
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, dünyada sigorta primlerinin GSYİH’ya oranın yüzde 7 olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 8.6’ya çıktığını, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 2.9’u bulduğunu belirterek, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 1.3 olduğunu söyledi. Dünyada kişi başına düşen prim büyüklüğünün ise 595 doları bulduğunu ifade eden Tunçay, “Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen prim 3 bin 405 dolar. Gelişmekte olan ülkelerde 92 dolar. Türkiye’de ise sadece 109 dolar” dedi.
Erhan Tunçay, sigorta sektörünün 2011 yılı 9 aylık dönemine ait verilerini de değerlendirdi. 9 aylık dönemde 10.5 milyarı hayat dışı branşlardan, 2.1 milyarı da hayat sigortalarında olmak üzere toplam prim üretiminin 12.6 milyar TL’ye yaklaştığını belirten Tunçay, dolar bazında ise hayat dışında 5.6 milyar, hayat sigortalarında da 1.1 milyar dolarlık prim üretildiğini ifade etti. Tunçay, 9 aylık dönemde sektörün aktif büyüklüğünün ise 35.5 milyar TL’yi geçtiğine dikkat çekti.
Bilanço kârı 161.1 milyon TL
Erhan Tunçay, yılın 9 aylık döneminde ödenen hasara da değinerek, “Sigorta şirketleri hayat dışı sigortalarda 5.6 milyar TL, hayat sigortasında da 1.1 milyar TL olmak üzere toplam 6.7 milyar TL hasar ödediler. Geçen yılın aynı döneminde ise ödenen hasar toplamı 6.3 milyar TL’ydi. Böylece geçen yıldan bu yana sektörün ödediği toplam hasar yüzde 4’e yakın arttı” dedi. Erhan Tunçay, bu yıl sigorta şirketlerinin 131.9 milyon TL’de teknik kar elde ettiklerine dikkat çekti. Tunçay, 2011’in Ocak-Eylül döneminde kasko ve trafik sigortasında ise şirketlerin zarar ettiklerini açıkladı. Trafik sigortasında 1.8 milyon liralık prim toplandığını, buna karşılık 1.5 milyon liralık da hasar ödendiğini savunan Tunçay, “Faaliyet giderlerini de eklediğinizde trafik sigortasında şirketler, 332.2 milyon TL zarar ettiler. Kasko sigortasında ise 2.5 milyon TL prim toplandı, 1.8 milyon TL’de hasar ödendi. Sağlık sigortasından da 1.4 milyar TL prim topladılar, 1 milyar TL hasar ödediler” diye konuştu.
DİĞER SİGORTA HABERLERİ
Anadolu Sigorta-TURMEPA işbirliği
ANADOLU Sigorta, denizlerin kirlenmesini önlemek ve kirlilikle mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile çalışma başlattı. TURMEPA ile imzalanan protokolle, her türlü deniz aracının sigorta edilmesinden elde edilecek gelirden Türkiye’de denizlerin temizlenmesi için çalışmalar yürüten TURMEPA da pay alacak.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, gerçekleştirdikleri işbirliğinin sektör tarafından da benimsenmesi durumunda, Türkiye denizlerinde yürütülen temizlik çalışmalarının çok daha aktif hale geleceğini söyledi. Mustafa Su, Anadolu Sigorta’nın denizcilik sektöründeki konumuna da değinerek, “Geçen yıl su araçları branşında toplam sektör üretiminin yüzde 40’a yakınını tek başımıza gerçekleştirdik” dedi. Mustafa Su, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemiz karasularında yol alan yaklaşık 10 bin tekne, 2 bin balıkçı gemisi, bin römorkör ve vinç benzeri deniz taşıtı ile 2 bin kargo gemisi olduğunu düşünüyoruz. Bu rakamların ekonomimizdeki gelişmeyle paralel ileriki yıllarda daha da artacağı ve sigortacılık da başta olmak üzere ülkemizdeki ilgili pek çok sektörün bu artıştan olumlu etkileneceğini söylemek yanlış bir tahmin olmayacaktır.”
TPAO, ING Emeklilik ile anlaştı
TÜRKİYE’nin milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanları, hayat sigortasında ING Emeklilik’i seçti. TPAO ve İştirakleri Personeli Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı ile ING Emeklilik arasında imzalanan sözleşmeyle, yaklaşık 3 BİN sandık üyesi “Grup Hayat Sigortası” teminatına kavuştu.