Sigorta sermaye hareketliliği

Güncelleme Tarihi:

Sigorta sermaye hareketliliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 21:10

Bir yıldır sigorta pazarında sermaye hareketliliği yaşanıyor. Alman Talanx, ABD’li Liberty Sigorta’yı alırken, 30 yıl önce kurulan Magdeburger Sigorta yerli sermayeye satıldı. Acıbadem Sigortayı ise İngilizler aldı. Maher Holding de Hariri Ailesine ait Turkland Sigorta’yı alıyor.

Haberin Devamı

Son bir yıldır sigorta pazarında sessiz sedasız sermaye hareketliliği yaşanıyor. Şirketler satılıyor, birleşmeler oluyor, yeni şirketler kuruluyor. İşin ilginci yabancıların sattığını yine yabancılar alıyor. Bu da şunu gösteriyor ki Türk sigorta pazarına yabancı ilgisi devam ediyor. Kimler satıldı, kimler aldı, neden satıldı; hikâyeleri ile birlikte anlatayım. İlk olarak bu yılın başında Alman sigorta grubu Talanx, Liberty Sigorta’yı satın aldı. Talanx Grubu, 2006 yılında, İhlas Holding’e ait İhlas Sigorta’yı satın alarak Türk sigorta pazarına giriş yaptı, şirketin adını da HDI Sigorta olarak değiştirdi. Boston merkezli Liberty Mutual Insurance ise, 2006 yılında Şeker Sigorta’yı satın alarak Türk sigorta pazarına giriş yaptı, 2007 yılında da şirketin adını Liberty Sigorta olarak değiştirdi. İki grup da Türk sigorta pazarına aynı zamanda, bundan 12 yıl önce yatırım yaptı. Ancak Liberty Sigorta, pazarda beklenen başarıyı gösteremedi. Son yıllarda üst üste zarar açıklayan Liberty, 12 yılda üç genel müdür değiştirdi. 2018’in Şubat ayında ise Talanx Grubu, Liberty Sigorta’yı satın aldı.

YABANCIDAN YERLİYE GEÇTİ

Yılın ikinci satın alması ise Borlease Grup’un Magdeburger Sigorta’yı satın alması ile yaşandı. Magdeburger’in hikâyesi de ilginç. Almanya’nın önde gelen sigorta şirketlerinden Magdeburger, 1989 yılında Türkiye’de Magdeburger Sigorta’yı kurdu. 1996 yılında yine Alman sigorta devi Allianz, Magdeburger Grubunu satın aldı ve Türkiye’deki Magdeburger Sigorta’nın hisseleri de o dönem Türk sigorta pazarında ortak olan Koç Allianz Grubu’na devredildi. 2008 yılında ise Koç Holding hisselerini Allianz Grubu’na sattı. Bu satışla Magdeburger’de Allianz Türkiye’ye geçti. 1999 yılından beri de Allianz, Magdeburger’i bünyesinde tutuyordu ama şirket aktif olarak faaliyet göstermiyordu. 19 yıl aradan sonra Allianz, Magdeburger Sigorta’yı sattı. Satın alan ise filo kiralama sektöründe faaliyet gösteren Borlease Otomotiv. Yerli sermaye ile kurulmuş olan Borlease Grup, aslında sigorta sektörüne yabancı değil; Alesta Sigorta ve Ayka Sigorta ile sigorta pazarında acentelik olarak faaliyet gösteriyordu. Bir anlamda acentelikten sigorta sahipliğine geçilmiş oldu.

ACIBADEM SİGORTA SATILDI

Bu yılın dev satışından biri de Acıbadem Sigorta’da yaşandı. İngiliz sigorta devi Bupa, Acıbadem Sigorta’yı satın aldı. 2004 yılında Mehmet Ali Aydınlar’ın sahibi olduğu Acıbadem Sağlık Hizmetleri, Kamuran Çörtük’e ait Bayındır Hayat Sigortayı satın aldı ve şirketin adını da Acıbadem Sağlık Hayat Sigorta olarak değiştirdi. 2007 yılında ise dünyanın en büyük fon şirketlerin Abraaj Group, Acıbadem Sigorta’ya yüzde 50 ortak oldu. 2013 yılında da Malezya hükümetinin yatırım fonu olan Khazanah Nasional Berhad’ın sigorta yatırımlarını yürüten Avicennia Capital, Acıbadem Sigorta’nın hisselerini devraldı. Şimdi de İngiliz sağlık grubu Bupa, Acıbadem Sigorta’yı satın aldı.

Daha bitmedi. Dev bir satın alma da Quick Sigorta’nın Turkland Sigorta’yı satın alması ile yaşanacak. Turkland’ın hikâyesini de anlatayım. 1989 yılında Türk sigorta pazarında Alman sigorta şirketi Gothaer Alman Sigorta’yı kurdu ve bir yıl sonra şirket Gothaer-Demir Sigorta adını aldı. 1992’de Cıngıllı Ailesine ait olan Demirbank, Gothaer-Demir Sigorta’nın tüm hisselerini bünyesine kattı ve şirketin adı Demir Sigorta olarak değiştirildi. 1997’de ise şirket, Cıngıllı Holding bünyesine katıldı ve 2003 yılına kadar Demir Finansal Grup iştiraki olarak faaliyetine devam etti. 2013 yılında ise Lübnanlı Hariri ailesi Demir Sigorta’yı satın aldı ve şirketin adı da 2016 yılında Turkland olarak değiştirildi. Şimdi de Turkland Sigorta’yı, Quick Sigorta satın alıyor.

Quick Sigorta’dan da bahsedeyim. 2016’da kurulan Quick’in, sahibi Mehmet Erdemoğlu’nun kurduğu Maher Yatırım Holding. Şirket önce Merinos Sigorta adıyla kuruldu, ardında ismi Quick olarak değiştirildi. Sigorta pazarına iki yıl önce giren Maher Holding, şimdi de Turkland Sigorta’yı satın alarak, pazarda büyümeyi amaçlıyor.

YENİ SATIN ALMALAR OLACAK

Buraya kadar anlattıklarım sadece bu yılın 8 aylık döneminde gerçekleşen satın almalar. Geçen sene yine sigorta pazarında benzer satın almalar yaşandı. Örneğin Demir Finansal Grup Holding’e ait olan Demir Hayat Sigorta merkezi Birleşik Krallıkta bulunan bir yatırım fonu olan EMF New Europe Insurance Fund’a satıldı. Yine geçen yıl Gulf Insurance Group (GIG), AIG Sigorta’yı satın aldı ki, Kuveytli Kuwait Projects Company ile Kanadalı Fairfax Financial Holdings’in ortaklaşa kurduğu GIG, 2016 yılında TÜRSAB’ın sahibi olduğu Turins Sigorta’yı satın almış, adını da Gulf olarak değiştirmişti.

Bunlar sermaye değişiminin yaşandığı şirketler. Bir de bundan sonra olacaklar var. Mesela Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği, sigorta şirketi kurma hazırlığında. Yine bir süredir İtalyan Generali’nin, PTT ile ortaklaşa sigorta şirketi kuracağı da konuşuluyor. Piyasada konuşulanlar arasında katılım sigortacılığının başlaması ile bazı grupların katılım sigorta şirketi kurmak için girişimdi bulundukları da var. Bu da şu anlama geliyor ki önümüzdeki dönemde de sigorta pazarında sermaye hareketliliği yaşanmaya devam edecek.

KİM, KİMİ SATIN ALDI?

Türkiye’de HDI Sigorta adıyla faaliyet gösteren Alman sigorta grubu Talanx, Liberty Sigorta’yı satın aldı.

Borlease Grup, Magdeburger Sigorta’yı satın aldı.

Haberin Devamı

İngiliz sağlık grubu Bupa, Acıbadem Sigorta’yı satın aldı.

Haberin Devamı

Maher Yatırım Holding’in sahibi olduğu Quick Sigorta, Lübnanlı Hariri ailesine ait Turkland Sigorta’yı satın alıyor.

Merkezi Birleşik Krallıkta bulunan bir yatırım fonu olan EMF New Europe Insurance Fund, Demir Hayat Sigorta’yı satın aldı.

Gulf Insurance Group (GIG), AIG Sigorta’yı satın aldı.


YABANCILARIN İLGİSİ DEVAM EDİYOR

Yabancı sermayenin Türk sigorta pazarına ilgisi 2006 yılına dayanıyor. Özellikle 2006’dan 2009 yılına kadar, üç senede sigorta sektörü kelimenin tam anlamıyla yabancı sermayenin akınına uğradı. O yıllarda sermayedarların çoğu şirketlerini yabancılara sattı. 2010 yılına gelindiğinde satın almalarla pazarda faaliyet gösteren 55 şirketin 41’i yabancı sermayeli şirket haline geldi ve dünyanın büyük sigorta devlerinin hemen hemen tamamı Türkiye’ye yatırım yaptı. Böylece o yıllarda sigorta pazarında yabancı sermayenin payı yüzde 70’lerin üzerine çıktı. Bugün ise pazarda 61 şirket faaliyet gösteriyor ve 39 şirket yüzde 100 yabancı sermayeli. Sigorta pazarının yüzde 70’i yabancı sermayeden oluşuyor ve son 15 yılda yabancı sermayenin Türk sigorta pazarına yaptığı yatırım tutarı 10 milyar doları buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!