Sigorta ekonomisine yatırım yapan dünya devleri pazardan umduklarını bulamadıSigorta ekonomisine yatırım yapan dünya devleri pazardan umduklarını bulamadı

Güncelleme Tarihi:

Sigorta ekonomisine yatırım yapan dünya devleri pazardan umduklarını bulamadıSigorta ekonomisine yatırım yapan dünya devleri pazardan umduklarını bulamadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2010 00:00

Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı Hulusi Taşkıran, son beş yılda sektöre yatırım yapan dünyanın büyük sigorta devlerinin umduklarını bulamadıklarını belirterek, “Satın almak için yatırdıkları paranın bir buçuk katını aldığı şirketi yaşatmak için harcayanlar var” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, son beş yılda yoğun olarak sigorta sektörüne yatırım yapan dünyanın büyük sigorta devlerinin, pazardan umduklarını bulamadıklarını söyledi.
Hulusi Taşkıran, yabancı yatırımcıların Türkiye’yi, geleceğe yatırım olarak gördüklerini belirterek, halen geleceğe yönelik yatırım olarak baktıklarını kaydetti. Taşkıran, “Zaten yatırım yaptıkları dönemi satın almamışlardı. Geleceği satın almışlardı. Hatta o dönem ben, sigorta şirketlerinin ucuza satıldığı tezini ortaya atmıştım. Bugün bazı grupların, mutsuz olduklarını çok iyi biliyorum” dedi.
Hulusi Taşkıran, bazı büyük yatırımcıların şirket satın almak için yatırdığı paranın, bir buçuk katını aldığı şirketi yaşatmak için harcadığını da vurgulayarak, “Zaten global kriz etkili oldu. O nedenle de Türkiye’de yaşanan kriz ya da burada yaptıkları yanlış çok büyük olmadı. Kendi ülkelerinde işler iyi gidip de Türkiye’de kötü durumda olsalardı işte o zaman can yakardı” diye konuştu.
Bir hayli para kaybettiler
Hulusi Taşkıran, son dönemde bazı kesimlerin, sektörde konsolidasyon yaşanacağına yönelik beklentilerine de değinerek, bu konuda şunları söyledi: “Açıkçası, çok büyük anlamda bir konsolidasyon beklemiyorum. Ama küçük çapta olabilir. Gelen yabancılara baktığınızda, bir kısmı dünyanın büyük devleri. Ancak başka gruplar da var. Şirket satın alalım, biraz değerlendirelim tarzı pazara girmiş olanlar. İşte bu gruplar, bu süreçte biraz üzülebilir. Çünkü, satın aldıkları değerle bugünkü değer arasında büyük fark var. O değerlere getirmek de artık çok zor. Bir hayli de para kaybettiler. Bu yatırımcılar, eski hevesini kaybedip, aldıkları fiyatın biraz daha altına verip, pazardan çekilmek isteyebilirler. Bu şirketleri de büyük yatırımcılar alabilir. Benim beklentim bu yöndedir. “

Haberin Devamı

Anadolu Sigorta’dan ‘Bir Usta Bin Usta’ projesi

KURULUŞUNUN 85. yıldönümünü kutlayan Anadolu Sigorta, Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırarak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak üzere 85. yıla özel olarak ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’ni hayata geçiriyor. Anadolu Sigorta ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, Anadolu Sigorta belirlenen illerde kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlanması için yürütülecek eğitim çalışmalarına kaynak sağlayacak. İllerdeki ilgili sivil toplum kuruluşlarının kursiyer seçimini gerçekleştireceği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığı üstleneceği proje Anadolu Sigorta tarafından 10 yıl boyunca finanse edilecek. Her yıl belirlenecek 5 ilde, 3 ila 6 aylık dönemlerde 20’şer kişiye eğitim verilmesi planlanan projede böylece yılda 100 kişi geleneksel işkolları ile ilgili mesleki eğitim almış olacak.

Haberin Devamı

Yabancılar disipline eder demiştik ama olmadı

HULUSİ Taşkıran, global krizin Türk sigorta sektörüne etkilerine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz etkiledi. Bugün hepimiz kanunsuz rekabetten şikayetçiyiz. Avrupalı yatırımcının gelmesiyle disipline olur demiştik ama olmadı. Bu kadar kötü anlamda rekabet hiç yaşamamıştık. En azından bilançolarımızı bu kadar olumsuz etkilememişti. Avrupalı yatırımcılar da kendi ülkelerinde ciddi sıkıntı yaşadıklarından, buraya çok fazla konsantre olamadılar. Ama Avrupalı yatırımcı için de yatırım alanları daraldı. 2010 yılı 2009’un uzantısı olarak, kaybedilmiş bir yıl olacak.“

Euromoney, Axa’yı Türkiye’nin en iyi sigorta şirketi seçti

Haberin Devamı

DÜNYANIN en prestijli ekonomi dergilerinden Euromoney, ülkelerin ve bölgelerin en iyi sigorta şirketlerini açıkladığı açıklamasında Axa Sigorta’yı, “Türkiye’nin En İyi Sigorta Şirketi” seçti. Aynı zamanda Axa Sigorta, “Orta ve Doğu Avrupa’nın da En İyi Sigorta Şirketi” de seçildi.
Axa Sigorta CEO’su  Cemal Ererdi, bu sene ikinci kez Türkiye’nin en iyi sigorta şirketi seçilen Axa Sigorta’nın bir Türk şirketi olarak ”Orta ve Doğu Avrupa’nın da En İyi Sigorta Şirketi” seçilmesi, yaratılan iş modelinin uluslararası platformlarda başarısının bir göstergesi olduğunu söyledi.
Cemal Ererdi yaptığı değerlendirmede, “Axa Sigorta olarak dünyanın en prestijli ekonomi dergilerinden Euromoney tarafından verilen ‘En İyi Sigorta Şirketi’ ödülünü bu sene ikinci kez almamız sektördeki rakipsizliğimizin bir kanıtıdır. Ayrıca bu sene Türkiye sınırlarını da aşarak ‘Orta ve Doğu Avrupa’nın da En İyi Sigorta Şirketi’ seçilmiş olmamız bir Türk şirketi olarak bizleri çok gururlandırdı” dedi.
Cemal Ererdi, araştırmaya çeşitli şirketlerden sigorta satınalması yapan ve karar verici pozisyonda bulunan yöneticilerin katıldığını
ifade etti.

Haberin Devamı

Sigortacılar üç ayda yüzde 3.17 reel büyüdü

SİGORTA şirketleri bu yılın ilk üç aylık döneminde toplam 3 milyar 671 milyon TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.73’lük artış gerçekleştirdiler. Mart ayındaki TÜFE’deki yıllık 9.56’lık enflasyon ile mukayese edildiğinde ise sigorta sektörü reel bazda yüzde 3.17 büyümüş oldu. Toplam prim üretiminin 3 milyar 79 milyon TL’si hayat dışı sigorta branşlarından, 591.3 milyon TL’si de hayat sigortalarından kaynaklandı. Hayat dışı sigortalarda prim artışı yüzde 12.37 olurken, hayat sigortasında ise yüzde 14.65 artış yaşandı. Bu yılın ilk üç aylık döneminde en yüksek prim üretimi ise, hava araçları sorumluluk sigortasında gerçekleşti. Sigorta şirketleri bu branşta, 7.8 milyon TL prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine oranla üretimde yüzde 40 artış sergilediler. Hava araçları sorumluluk sigortasını yüzde 25 prim artışı ile finansal kayıplar sigortası izledi.

Haberin Devamı

SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ

SORU:  Mart ayının ortasında aracımla kaza yaptım. Kaza sonucu aracım pert oldu. Aradan geçen bir buçuk ay içinde sigorta şirketimden olumlu veya olumsuz bir cevap alamadım. Öğrenmek istediğim sigorta şirketinin yasal olarak bana en geç ne zaman cevap vermesi gerekir?   Erkin Karaırmak
Cevap:  Sigorta şirketinin en geç 1 ay içinde size bu konuda olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Öncelikle sigorta şirketiniz ile konuşup, yazılı olarak da biran önce sonuca varılmasını isteyebilirsiniz. Cevap alamıyorsanız, Sigorta Tahkim Komisyonu’na elinizdeki belgelerle başvurabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!