Güncelleme Tarihi:
TÜRK gayrimenkul sektörünün merakla beklendiği yarışma sonuçlandı. Sign of the City Awards’ta kazananlar 6 Kasım Perşembe akşamı Four Seasons Hotel İstanbul at The Bosphorus’da gerçekleşen törenle ödüllerine kavuştu. Jüri Başkanı Y. Müh. Mimar Doğan Hasol önderliğinde toplanan jüri, her kategoride tamamlanmış ve devam eden finalist projeleri değerlendirerek ödül sahiplerini seçti. Jüri, yarışma için 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle tamamlanmış ve proje aşamasında olan 142 farklı projeye ait 199 başvuruyu değerlendirdi. Yarışmada16 kategoride 24 adet tamamlanmış ve devam eden proje ödülü değer görülürken, 4 jüri özel ödülü de verildi.
KENDİNE GÜVENEN FİRMALARIN YARIŞMASI
Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, gecedeki konuşmasında Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ adlı eserinden alıntı yaparak, “ Romanda bahsedilen yıkık dökük yapılar yerine artık pırıl pırıl siteler görüyoruz” dedi. Türk inşaat sektörünün 10-15 yıllık süreçte büyük gelişim gösterdiğini belirten Doğan Sabancı, “İnşaat denilince akla ekonomik büyüme geliyor. İnşaat aynı zamanda sosyolojinin de dönüşüm motoru. Nerede yaşadığınız, nerede çalıştığımız hayatımızı ve zihin haritamızı değiştiriyor” dedi.
PREMIER LİG BURADA
Sign of the City kapsamında 28 projeye ödül verildiğini belirten Doğan Sabancı, yarışmanın ilk yılında büyük ilgi gördüğünü, beklentilerin de üzerinde başvuru ile karşılaşıldığını söyledi. Bu başarıda tarafsız jüri üyeleri ve danışma kurulunun da etkili olduğunu belirten Sabancı, “Sign of the City kendine güvenen firmaların yarışması oldu. Vizyonuna, tecrübesine, teknolojisine, kabiliyetine, tasarım gücüne ve malzeme sağlayıcının performansına inanan firmalar biraraya geldi. Türkiye inşaat sektörünün Premier liginde oynayan tüm şirketler burada. Hürriyet de kendi alanında Premier ligde yer alıyor. Bu nedenle size sahayı biz kurduk ama yarışmanın sahibi sizsiniz. Siz sahip çıkarsanız yarışma küresel boyut kazanır” dedi.
YARIŞMA ULUSLARARASI BOYUT KAZANMALI
TÜRKİYE’de gayrimenkul sektörünün ödüllendirildiği bir yarışmanın ilk kez yapıldığını ve bunun parçası olmaktan mutlu olduklarını belirten SOTC Jüri Başkanı Dr. Y. Müh. Mimar Doğan Hasol, yarışmanın uluslararası boyut kazanmasını beklediklerini söyledi. Yarışmada tüm kategorileri tamamlanan projeler ve devam eden projeler olarak incelediklerini söyleyen Hasol, tarafsız ve alanında uzman jüri üyelerinde değerlendirme yapıldığına dikkat çekti. Türkiye’deki kentsel tasarım eksikliği nedeniyle sorunlar yaşandığını belirten Hasol, “İnşaat yoğunluğu, yüksek yapılar tutku haline geldi. İncelemelerimizde 15 emsalle bina yapanları gördük. 3 emsal hakkının nasıl 15 olduğunu araştırmak gerek. Kentlerimizin plansızlık felaketinden kurtulmalı. Kentsel tasarım ve planlamanın devreye girmesi gerekiyor” dedi. Hasol, yarışmaya başvurudan projeleri değerlendirirken, gayrimenkulün ekonomik başarısını değil, çevresine ve kente etkilerini dikkate aldıklarını dile getirdi.
HEDEF İNŞAATTA 1 NUMARA OLMAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, inşaat sektörünün Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye eski Türkiye değil. Öyleyse neden birinci sırada olmalalıyım. Ben inşaat sektörüne güveniyorum” diye konuştu.
SIGN of the City Awards’ın (SOTC) ödül gecesine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’de inşaat ve alt sektörlerinin hızlı gelişimine dikkat çekti. İnşaat sektöründe Çin’den sonra Türkiye’nin ikinci sırada olduğunu belirten Bakan Güllüce, “Türkiye eski Türkiye değil. Müteahhitlerimiz, mühendislerimiz, malzeme sektörümüz yurtdışına bilgi ve teknoloji satacak kadar başarılı. Artık iş yapmadığımız ülke yok. Öyleyse neden birinci sırada olmayalım. Ben inşaat sektörüne inanıyorum ve birkaç yıl içinde bir numara olacağımızı düşünüyorum” dedi. İnşaat sektöründeki firma ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Güllüce, Türk inşaat malzemelerinin yurtdışında tanıtılmasına aracılık edeceğini ifade etti. Bakan Güllüce, Sign of the City Awards’ın her yıl yapılması önerirken, gayrimenkul projelerinin yurtdışında da tanıtılması gerektiğini kaydetti.
SEKTÖRE DİSİPLİN GELECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sektörü disiplin altına alacak ve işlemleri kolaylaştıracak çalışmalar yaptığını belirten Bakan İdris Güllüce şunları söyledi : “ Atık denetimi arttırarak çevreyi olumsuz etkilenmesine izin vermeyeceğiz. Yapı denetimi yapan kurumlarını denetleyip işini yapmayanları eleyeceğiz. Beton kalitesini de elektronik ortamda kontrol edeceğiz” dedi. Tüm Türkiye için Mekânsal Stratejik Plan çalışması yapacaklarını belirten Güllüce, müteahhitlik yasasıyla da çürük müteahhitleri sektörden eleyeceklerini dile getirdi. Gayrimenkul sektörünün en önemli gündem maddelerinden olan kentsel dönüşümü de değerlendiren Güllüce, 6.5 milyon konutun yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Dönüşüm yasasının genç bir uygulama olduğunu, karşılaşılan sorunları mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri ile aşmaya çalıştıklarını belirten Güllüce, “Türkiye’de deprem riski altında olmayan yer yok. Riskli yapıların acil yenilenmesi gerek. 1999 depreminde kurtarma çalışmalarına katıldım ve cesetlerin çıkarılmasına tanık oldum. Bu nedenle deprem riskini ne kadar ciddi olduğunun farkındayım” dedi. Son dönemde gündeme gelen iş kazalarını değerlendiren Bakan Güllüce, inşaat sektöründe çalışanların eğitilmesi için çalışamalara başladıklarını, 2017 sonrasında mesleki yeterliliği olmayanları şantiyelerde görev almayacağını dile getirdi.
İŞTE ÖDÜL ALAN TÜM PROJELER
24-En İyi Eğitim (Devam eden)
TED Isparta Koleji / ETTAŞ