Güncelleme Tarihi:
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), çiftliklerinin enerji ihtiyacını sığır gübresinden karşılamak için çalışmalarını hızlandırdı.
AA muhabirinin edindiği bilgeye göre, bu yıl Konya'da bulunan Gözlü Tarım İşletmesi ve Şanlıurfa'da bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde biyogaz tesisi kurmayı planlayan TİGEM, söz konusu tesisi ile hem işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılayarak üretim maliyetlerini düşürmek hem de atık bertarafı sağlayıp organik gübre elde etmeyi amaçlıyor.
TİGEM'in ilk biyogaz tesislerinin ham maddesi büyükbaş hayvan gübresi olacak. TİGEM, bu yıl içinde Bursa Karacabey Tarım İşletmesi, Aksaray Koçaş Tarım İşletmesi, önümüzdeki yıl da Eskişehir'deki Anadolu, Ankara'daki Polatlı ve Kırklareli'de faaliyet gösteren Türkgeldi tarım işletmelerinde biyogaz tesisi kurulması için ihaleye çıkmayı planlıyor.
Gözlü ve Ceylanpınar biyogaz tesislerinden bu yıl içinde gaz ve enerji üretmeye başlanacağı tahmin edilirken, tesislerden üretilen biyogaz, kojeneratör sayesinde elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülecek.
Elde edilen elektrik enerjisi, büyükbaş hayvan tesislerinin ihtiyacını karşılayacak, ısı enerjisinden elde edilecek sıcak su da tesisin ihtiyacında kullanılacak. Ayrıca çıkan ısı enerjisinin artanı, oluşturulacak seralarda değerlendirilecek.
7 BİN HAYVANIN GÜBRESİNDEN 800 KİLOVAT ELEKTRİK ENERJİSİ
Gözlü Tarım İşletmesindeki tesiste, 2 bin büyükbaş hayvandan elde edilen gübre ile saatte minimum 225 kilovat elektrik enerjisi ve 280 kilovat ısı enerjisi üretilecek.
Ceylanpınar Tarım İşletmesinde kurulacak tesiste ise 3 bin büyükbaş hayvandan sağlanacak gübre ile saatte minimum 350 kilovat elektrik enerjisi ve 400 kilovat ısı enerjisi üretileceği tahmin ediliyor.
Koçaş ve Karacabey Tarım İşletmelerinde kurulacak tesislerde de 2 bin büyükbaş hayvan gübresinden saatte minimum 225 kilovat elektrik enerjisi ve 280 kilovat ısı enerjisi üretilmesi planlanıyor.