Güncelleme Tarihi:
Sığın, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, gazetelerde yeralan bankanın yönetimine iliÅŸkin haberlere açıklık getirdi.Â
Naci Sığın, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Yapı ve Kredi Bankası iş alanı, etkinliği ve çalışma anlayışında doğan bağımsız bir gücü ve itibarı bulunduğuna işaret etti.
Yönetimin, Yapı ve Kredi Bankası'na sadık olduğunu ifade eden Sığın, ''Bu şu anlama gelmektedir; müşterilerine, çalışanlarına, hissedarlarına sadıktır. Yapı ve Kredi Bankası hep bu sorumluluğun bilincinde çalışmıştır. Bu konuda da hiçbir değişiklik olmayacaktır. Bundan da hiçkimsenin kuşkusu ve endişesi olmasın'' dedi.
  Â
Pamukbank'ın Fon'a devrinden sonra bugünkü gazetelerde Yapı ve Kredi Bankası'na ilişkin haberlere açıklık getirmek istediğini ifade eden Sığın, şöyle konuştu:
''Yapı ve Kredi Bankası'nın mülkiyet hakkı değişmemiştir. Mevzuat gereği mülkiyetin yönetim kurulunda temsili değişmiştir. Dolayısıyla yönetimin kamuya geç ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Bunun bir kez daha altını çizmek istiyorum. BDDK Başkanı sayın Engin Akçakoca da dün yaptığı açıklamada, yönetime karışma gibi niyetleri olmadığını açıkça belirtmiştir.
Â
Bu dönemde de Yapı ve Kredi Bankası'nın faaliyetleri eskisi gibi devam edecektir.
Bankanın sermaye açısından herhangi bir sorunu yoktur. BDDK'nın en ihtiyatlı olarak konumlandırılabilecek yaklaşımı ile yapılan değerlendirmeler sonunda herhangi bir sermaye problemi olmadığı tarafımıza teyit edilmiştir. Bununla ilgili mali tablolarımızın açıklaması da muhtemelen yarın İMKB'de yapılacaktır.''
   Â
HÄ°ZMETTE SINIR YOKTUR MÄ°SYONU DEVAM EDECEK
Â
Yapı ve Kredi Bankası'nın 10 bin çalışanıyla her zaman aile bankası olduğunu vurgulayan Sığın, ''Yapı ve Kredi Bankası olarak her zaman hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere çalıştık. Aynı yönde çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecektir'' dedi.
Yapı ve Kredi Bankası'nın 1944'te kurucusu Kazım Taşkent tarafından özerk yapıda oluşturulduğuna işaret eden Naci Sığın, ''Yapı Kredi, ilk günden bu yana üstlendiği (Hizmette sınır yoktur) misyonunu dün olduğu gibi bugün de yarın da devam edecektir. Çünkü burası Yapı Kredi'dir'' diye konuştu.
Yapı Kredi'nin 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle, yaklaşık 9 milyar dolar aktif büyüklük, 6.3 milyar dolar mevduat, 3.7 milyar dolar kredi, 1 milyar dolar özkaynaÄŸa sahip olduÄŸunu, 256 milyon dolar bankacılık hizmet geliri saÄŸladığını vurgulayan Sığın, yüzde 42 halka açıklık oranı içinde, büyük bölümün yabancı büyük kurumsal yatırımcılar tarafından tutulduÄŸunu söyledi.Â
2001 yılı sonu itibariyle, 10.470 çalışan, 4.5 milyon aktif müşteri, 432 şube, 3.5 milyon kredi kartına sahip olduklarını belirten Sığın, kredi kartı işlem hacmi, mevduat, kredi, aktif büyüklüklerini sektör içinde değerlendirdi.
  Â
Naci Sığın, daha sonra soruları yanıtladı. Genel Müdür Sığın, mülkiyet hakkının eski ortaklarda, yönetim hakkının ise devlette olduğu ifade edilerek, yönetim hakkının devletten özel sektöre nasıl geçebileceğine ilişkin soru üzerine, ''Zannedersem, burada BDDK ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde, taahhütlerin karşılanması sonucunda gene mülkiyet hakkı eski sahiplerine geçecektir'' dedi.
  Â
Sığın, anlaşmadaki şartlara ilişkin soruyu, ''Bilmiyorum. Onlar herhalde açıklanır'' diye yanıtladı.
   Â
''BELÄ°RSÄ°ZLÄ°K HÄ°SSE DEÄžERLERLERÄ°NDE DALGALANMA YARATIR''
Â
''Mülkiyet hakkının kullanılamaması sürecinin uzaması, sizin açısından ne gibi sakınca doğurur?'' sorusu üzerine de, Naci Sığın, şunları söyledi:
''Bunun kısa zaman içinde çözüme kavuşacağı düşüncesindeyim. Tabii biz yönetim olarak en azından, ben ve arkadaşlarım görevlerimizin başındayız. Yılbaşında bir iş planımız vardı. O iş planımızla ilgili yolumuza devam etmekteyiz. Şu anda devam ettirmeme gibi herhangi bir engelle karşı karşıya değiliz.
Tabii uzaması belirli belirsizlikler yaratacaktır. O belirsizlikler de bankanın belki iş planıyla ilgili çok büyük bir etkisi olmayacaktır ama hisse değerlerinde bir dalgalanma yaratacaktır. Bizler de yöneticiler olarak ana amacımızın bankanın varlıklarını, yani özkaynaklarını uzun dönemde en çoklama olduğu için de biz yönetim olarak olayın kısa zaman içinde çözülmesi, ileri dönük olarak da ortaklarımızın uzun vadede özvarlıklarını ençoklamalarını beklemekteyiz.
   Â
2 YENÄ° ÃœYENÄ°N VETO HAKLARI VAR MI?
   Â
9 kişilik Yönetim Kurulu'nun, kendisi dahil 7 kişisinin görevlerinin başında olduklarını belirten Sığın, Mehmet Emin Karamehmet ile Osman Berkmen'in yerlerine Halit Soydan ile Hasan Eken'in atandıklarını hatırlattı.
İlk Yönetim Kurulu toplantısının gelecek perşembe günü yapılacağını bildiren Sığın, 2 yeni üyenin, veto hakları bulunup bulunmadığı gibi hangi yetkilerle donatıldığı konusunda ise, bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadığını, ilk toplantıda bunu da konuşacaklarını söyledi.
''SAYIN KARAMEHMET İLE 3 GÜNDÜR GÖRÜŞMÜYORUM''
Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, Yönetim Kurulu Üyeliği görevinden alınan bankanın sahibi Mehmet Emin Karamehmet ile 3 gündür görüşmediğini söyledi. Naci Sığın, gazetecilerle sohbet toplantısında, ''Mutlaka Mehmet beyle görüşmüşünüzdür, onun tepkisi nasıldı?'' sorusu üzerine, ''Bilmiyorum. Kendisiyle 3 günden beri görüşmüyorum. O kadar çok işim var ki burada'' dedi.
  Â
Sığın, ''Akçakoca'nın Karamehmet'in telefonlarına çıkmadığı doÄŸru mu? sorusunu da , ''Bilmiyorum'' diyerek yanıtladı.   Â
Bir başka soru üzerine, BDDK Başkanı Akçakoca ile bugün görüştüğünü, basında çıkan yazılardan dolayı aradığını ve toplantıda olduğu için 20 dakika sonra döndüğünü belirten Sığın, ''Ben her zaman Engin beyi aradığım zaman, sadece bugün değil, daha önceki dönemde de hatta profesyonel yaşamamızda da sürekli olarak iletişim imkanı bulduk'' diye konuştu.
Sığın, Yönetim Kurulu'na atanan yeni üyelerden Halit Soydan'ın 1980'li yıllarda bankada Genel Müdürlük görevinde bulunduÄŸunu anımsattı.Â
Naci Sığın, Yapı ve Kredi Bankası'ın kuvvetli bir kurum olduÄŸuna iÅŸaret ederken de, ''Kurumlarda çalışanlar, ortaklar, yöneticiler gelip geçicidir, ama kurumlar bakidir'' dedi.   Â
PAMUKBANK'LA BÄ°RLEÅžME KONUSU
Â
Naci Sığın'a, Fon'a devredilen Pamukbank ile birleşme kararı da soruldu. Birleşme kararında, belirli varsayımlar üzerinde hareket edildiğini kaydeden Sığın, 2 milyar dolar sermaye açığı olan bir bankayla birleşmenin maliyetinin sorulması üzerine de, şunları söyledi:
''Sadece yük olarak değerlendirmemek lazım, getirisi de vardır. Bunu yaptığınız zaman çok büyük pazar payı olacaktır. Bu büyük pazar payının ticari olarak getirisi olduğu gibi özellikle de çok ürettiğiniz için birim maliyetiniz düşecektir. Bunları da gözönünde bulundurmak lazım. Sonuçta piyasada herşeyin bir fiyatı var.
Sadece birleşmeyle ilgili açık rakamı tek başına değerlendirmemek lazım. Belirli varsayımlar vardır. O varsayımlar da olmadığı için, birleşmeyle ilgili birşeyi şu anda konuşmuyor olmamız lazım. O geride kalmıştır artık.''
BÄ°ZÄ°M DE BAZI ÅžARTLARIMIZ VARDI
   Â
Sığın, ''Profesyonel yönetici olarak 2 milyar dolar sermaye açığı olan bankayla birleşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine de, şunları kaydetti:
''Belirli varsayımlar ve şartlar var. Birleşmeyle ilgiliizim de bazı şartlarımız vardı. Dolayısıyla da o sadece açık rakamına bakarak değerlendirme yapmak çok gerçekçi olmaz. Ayrıca değişik varsayımlar davardı. Varsayımlar ve şartlar BDDK tarafından uygun görülmemiştir ve buna karar verilmemiştir. O karara saygılıyız.''
Yapı Kredi Genel Müdürü Sığın, şartları açıklamaktan kaçındı.
Sığın, Pamukbank ile birleşme kararından, yabancı yatırımcıların şok olmadığını da şöyle ifade etti:
''Yabancı yatırımcılar esasında şok olmadılar. Her zaman bunun bir ölçek ekonomisi çerçevesinde yapılması gerektiği görüşündeydiler. Büyük bir pazar payı olduğu için de onların iştahını kabartan olay oydu. Onlar Türkiye'deki yatırımcılara göre daha az şok oldular birleşme kararından.''
Karamehmet ailesinin üyesi, temsilcisi olmadığını ifade eden Sığın, profesyonel yönetici olduğunu vurguladı.
   Â
HEMEN TÜM BANKALAR ZARAR AÇIKLADI
   Â
Naci Sığın, Yapı Kredi'nin yarın açıklanacak enflasyondan arındırılmış mali bilançolarının bugünkü ortamda endişe yaratıp yaratmadığına ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:
''Hemen hemen tüm bankalar zaten zarar açıkladı. Bence bu olay olmasaydı, biz de zamanında açıklasaydık, bizim de farklı bir sonucumuz olmayacaktı. Çünkü enflasyon muhasebesi bir varsayımdır. Burada geçmiş yıl zararlarına baktığımız zaman ne kadar büyük miktarlar olduğunu görmektesiniz. Dolayısıyla da ben onun çok büyük etki edeceğini zannetmiyorum.''
Sığın, ''BDDK kararına itiraz edecek misiniz?'' sorusu üzerine de,''Yapı Kredi Bankası olarak ben gidemem, ancak ortaklarımız gidebilir. Ortakların kararı olacak bir konudur'' dedi.
Â
Sığın, bir soru üzerine, işleri açısından bir belirsizliğin hakim olmadığını vurgulayarak, ''İş planımız çerçevesinde çalışmaktayız. Durmamız veya farklılığımız yok. Haziran ayı rakamlarına bakıldığında hedefler paralelinde gitmekte. Bundan da son derece memnunum'' dedi.
Fiskobirlik'le olan alacak konusunun Yapı Kredi için 1989 yılından bu yana söz konusu olduğunu belirten Sığın, IMF programı çerçevesinde tarım-satış birliklerinin borçlarını Hazine'nin üstlendiğini, borçların faiz oranlarının hesap ediş yönteminde sorun yaşandığını söyledi.
   Â
  Â